Pripažįsta, kad vaistų kompensavimo procedūrose yra sisteminių klaidų: kaip jas taisys?

Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovas Gintaras Kacevičius pripažįsta, kad vaistų kompensavimo procedūrose esama sisteminių klaidų ir žada jas taisyti.

Taip jis kalbėjo po šią savaitę vykusio susitikimo su Sveikatos apsaugos ministerijos ir Medikų sąjūdžio atstovais dėl vaisto ranolazino išrašymo tvarkos.

Medikų teigimu, dėl ydingos sistemos, kai minimas vaistas buvo tai kompensuojamas, tai nebe, kalti liko jį išrašę medikai, o įstaigos sulaukė baudų – buvo paprašytos apmokėti už valstybės tuo metu nekompensuotus vaistus.

Dalis iš maždaug 200 sveikatos įstaigų nieko nelaukusios pervedė lėšas VLK, tačiau įstaiga sako svarstysianti dėl pinigų grąžinimo.

„Yra 30 proc. įstaigų, kurios grąžino lėšas, bet sutarėme, kad iš naujo jas įvertinsime“, – BNS po susitikimo sakė G. Kacevičius.

Tai, kad VLK įsipareigojo „peržiūrėti iš naujo sprendimus dėl šių įstaigų“ BNS patvirtino ir sveikatos viceministras Aurimas Pečkauskas.

G. Kacevičius sakė, jog dėl medikų išrašyto vaisto VLK laukia visų įstaigų paaiškinimų, kuriuos vertins iki gruodžio vidurio ir priims sprendimą dėl susidariusios situacijos.

Yra 30 proc. įstaigų, kurios grąžino lėšas, bet sutarėme, kad iš naujo jas įvertinsime.

Ministerijos vertinimu, VLK pastangos spręsti situaciją yra teigiamos, tačiau tai būtina padaryti kuo greičiau ir kuo mažiau apkraunant tiek gydymo įstaigas, tiek gydytojus.

A. Pečkausko teigimu, ministerija ir asmeniškai ministras Arūnas Dulkys nuolat kontroliuos, kaip vykdomi per susitikimą pasiekti susitarimai ir ar laikomasi įsipareigojimų.

„Tai buvo klaidos“

VLK vadovas pripažino, jog išrašant kompensuojamuosius vaistus buvo padaryta klaidų.

„Panašu, kad tai buvo klaidos, tikrai taip, bet mes labai vertiname žmogiškai ir leisim pateikti savo paaiškinimus, kiek ta klaida tyčinė, netyčinė“, – sakė jis.

Anot G. Kacevičiaus, trišalio susitikimo metu sutarta dėl trumpalaikių ir ilgalaikių priemonių taikymo susidariusiai situacijai spręsti.

„Viena iš pagrindinių priemonių – elektroninėje sveikatos sistemoje įdiegti daug automatinių priemonių, kurios informuotų gydytoją apie galimą klaidą, kad jos nepadarytų arba užblokuotų galimybę padaryti, – sakė jis. – Kita kryptis – tobulinti teisinę bazę, kuri reglamentuoja vaistų išrašymą, kad būtų paprasčiau, neliktų formuluočių, kurias galima traktuoti ir skirtingai vertinti“.

Medikams pažadėta gerinti informacijos teikimą apie pasikeitimus, pateikti aiškesnes formuluotes.

Pakeitimai – 2024 metų pabaigoje

Kaip BNS sakė Medikų sąjūdžio tarybos pirmininkė Auristida Gerliakienė, susitikime medikai išgirdo pažadą, jog bus imtasi konstruktyvių sprendimų.

„Grupė šeimos gydytojų ir Lietuvos medikų sąjūdis išėjom su didele viltim, kad tai taps procesu, o ne epizodu, kad pokyčiai vis dėl to įvyks. Vien tai, kad galėjom kalbėtis, buvo dialogas, o ne didaktinis monologas. Aišku, buvo aišku daug nemalonių dalykų išsakyta, tačiau jie buvo išgirsti ir priimti“, – teigė pirmininkė.

Medikai prašė VLK, kad į vaistų išrašymo procesą būtų įtraukti ir farmacininkai, jiems būtų prieinama informacija, ar vaistas šiuo metu yra kompensuojamas. Pakeitimai užtruks, sistemoje jie bus įdiegti 2024 metų pabaigoje.

„Medikų sąjūdis kėlė klausimą – jei tai sisteminės klaidos ir čia ne medikų kaltė, kaip elgtis įstaigoms, kurios kaltę pripažino ir nesiginčydamos jau sumokėjo nurodytas sumas. Buvo ne vienas atvejis, kai buvo išieškoti pinigai iš gydytojo. Buvo žadama spręsti ir iš naujo peržiūrėti“, – sakė A. Gerliakienė.

Anot jos, medikams buvo priskaičiuotos skirtingos sumos, siekiančios po 3000-5000 eurų, priklausomai nuo paskirto ranolazino kiekio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Už kompensuojamus vaistus mokame daugiau nei anksčiau ir žymiai daugiau .

Angelė

Angelė portretas
Tai ar tas ranolazinas bus kompensuojamas? Kada? Kai tų, kuriems jis buvo paskirtas prieš 7-8 metus, jau nebebus? Bet Ligonių kasos bus sutaupę!

Ką gi

Ką gi portretas
Xarelto padarė kompensuojamais ir giriasi kaip gerai sergantiesiems, tai Ranolaziną išbraukė iš kompensuojamųjų sąrašo. Įdomu kurių vaistų Lietuvoje daugiau sunaudojama....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių