Profesorius – patikliems lietuviams: visus tuos vitaminus paliksite tualete

  • Teksto dydis:

Norėdami akimirksniu atgauti jėgas ir energiją, lietuviai raitojasi rankoves vitaminų kokteiliams tiesiai į kraujotaką. Tačiau medikai teigia, kad greitai į organizmą patekę vitaminai taip pat sparčiai iš jo ir pasišalina, praneša LNK.

Žiemą mums visiems trūksta vitaminų. Vieni jų trūkumą kompensuos prie Kūčių stalo, o kiti raitosis rankoves.

Plačiau papasakojo Santaros klinikų profesorius Virginijus Šapoka.

– Kaip jūs tai vadinate? Socialiniuose tinkluose mes galime rasti įvairių apibūdinimų: „stebuklingas energijos eleksyras“, „vitaminų kokteilis“. Ką jūs girdėjote apie tai?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Aš irgi girdėjau labai daug apibūdinimų. Mes ligoninėje kartais naudojame šią priemonę žmonėms, kuriems rimtos ligos, kuriems rimta vitaminų stoka. Norėčiau pasakyti, kad, jei mes maitinamės normaliai, jei nėra nėštumo ar maitinimo krūtimi, jei nesame kokie nors labai dideli sportininkai, jei nesergame rimtomis ligomis, tai praktiškai mūsų organizme turi visko turėti pakankamai. Išimtys gali atsirasti, jei žmogus yra vegetaras, veganas. Tokiu atveju galime turėti vitamino B12 stoką, kadangi jis gaunamas tik iš mėsos. Kai kuriais išimtiniais atvejais mūsų organizme gali būti vitaminų stoka. O dėl tų lašelinių galiu pasakyti, kad mūsų organizmas neturi galimybės sukaupti tų vitaminų labai ilgam laiko tarpui. Iš visų vitaminų yra tik A, D, K, E vitaminai, kurie tirpsta riebaluose, o visi kiti tirpsta vandenyje. Jei gaunate daug vandenyje tirpančių vitaminų, tai tie vitaminai labai gražiai su šlapimu pasišalina iš organizmo. Kartais atliekant šlapimo tyrimą, pastebime vitaminų perteklių. Pertekliniai naudojimai gali sukelti labai daug komplikacijų.

– Ar reikėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytoju prieš atliekant tokią procedūrą? Sakote, kad ne tik vitaminai pasišalins iš mūsų organizmo, bet ir pinigai.

– Yra tokia mintis, kad kuo vitaminai brangesni, kuo jų daugiau, tuo jie geresni. Iš tikrųjų žmonės moka labai didelius pinigų kiekius. Mūsų savijauta iš esmės bendrai keičiasi, nes mes norime labai daug dirbti, nenorime gerai ilsėtis, nenorime gerai maitintis. Nevalgome pakankamai daržovių, todėl kartais mes jaučiamės iš tiesų blogai. Bet tai nebūtinai reiškia vitaminų ar mineralų stoką organizme.

Nėra įrodyta, kad vitaminų vartojimas prailgina gyvenimą, kad pagerina pažintines funkcijas, kad apsaugo nuo vėžio, kad apsaugo nuo cukrinio diabeto.

– Kam valgyti daržoves, kam taip stengtis, kam miegoti, jei, atrodo, vienas lašelis gali mums padėti? Mes gi visada norime to stebuklingo poveikio.

– Mes norime palengvinti sau gyvenimą. Iš tikrųjų mes norėtume išgerti vieną tabletę ir jaustis labai gerai šiame pasaulyje. Tačiau reikia suprasti, kad tai, ką mes gauname iš vaišių, iš daržovių, yra natūralūs vitaminų bei mineralų šaltiniai. Mūsų organizmas adaptuotas šiam procesui. Visi vitaminai yra sintetiniai. Jie gaunami sintetiniu būdu. Ten yra daug klaustukų, ne visai atsakytų. Vitaminai yra papildai, o ne vaistai. Papildas niekada nereglamentuojamas labai griežtai savo gamybos struktūroje. Yra padaryta be galo daug vitaminų tyrimų. Iš karto galiu visiems pasakyti, jog šiandien nėra įrodyta, kad vitaminų vartojimas prailgina gyvenimą, kad pagerina pažintines funkcijas, kad apsaugo nuo vėžio, kad apsaugo nuo cukrinio diabeto. Šiuo metu to nėra įrodyta. Nors tyrimų yra įvairių, bet jie neįrodo, kad tai yra naudinga, išskyrus vitamino B12 ar vitamino D naudą. Šie vitaminai turi įrodymų.

– Taigi, vitaminai mūsų neišgelbės. Turime rūpintis savo gyvenimo kokybe, rūpintis geru miegu, geru maistu. Ar tai lemia ilgesnį gyvenimą?

– Aš net neabejoju. Pirmiausiai, gera nuotaika, teisingas darbo grafikas. Nereikia išsikelti perteklinių tikslų. Patarčiau dirbti vieną darbą, džiaugtis gyvenimu ir tiesiog ruoštis artėjančioms šventėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepatingėkit

Nepatingėkit portretas
Apačioje susiraskit biotechnoloho Rimanto V. komentarą. KAIP TEISINGAI trumpai parašė. Komentaras informatyvesnis nei straipsnis. Nepirkite brangių, pirkite veiksmingus. O sudėtis aiškiai etiketėse: vitaminai ar kiti geriami elementai turi eiti pimais numerias sudėtyje ir teikiamas kiekis, o ne visokie sirupai ar pan, o tik vitamino šešėlis . Būkime sveiki, ilsėkimės kaip mokame ir nepamirškite, gydytojai prevencija neužsiima, jiems mūsų sveikų nereikia. Dėja

Kaip gaila... tai girdėti

Kaip gaila... tai girdėti portretas
O apie vitamino D trūkumą, kurio negauname žiemą nieko rimto, svarbiau pašiepti, nei patarti. Pvz D vitamino trūkumas - nuovargis, nuotaikos nebūvimas, depresijos požymiai. Dažnas turi, bet retas gydytojas skiria vitamino D testą. .. nusivyliau medikais su šiuo straipsniu dar daugiau. Ne veltui patys žmonės bando kaip išmano svaikatintis, nes iš medikų prevencinės pagalbos nulis. Tik pašaipos, kaip šiame straipsnyje, taip ir kabinete.

Visada

Visada portretas
Laimės tas, kuris ras balansą, tarp darbo, poilsio, judėjimo gryname ore, pozityvo, malonios veikos ir pačių pasigaminamame maiste. Reikia žiūrėti ką dedi į burną ir jokių vitaminų nereikia. Jie naudingi tik verslui, bet ne žmogaus organizmui.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių