Šiurpą keliantis PSO įspėjimas: naujų vėžio atvejų iki 2050-ųjų padaugės 77 procentais

  • Teksto dydis:

Naujų vėžio atvejų iki 2050 metų padaugės 77 procentais, palyginti su 2022 metų skaičiumi, ketvirtadienį įspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vėžio tyrimų agentūra.

„2050-aisiais prognozuojama daugiau kaip 35 mln. naujų vėžio atvejų“, – sakoma PSO Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) pareiškime. Tai būtų 77 proc. daugiau nei maždaug 20 mln. 2022-aisiais diagnozuotų atvejų.

Kaip svarbias prognozuojamo augimo priežastis IARC nurodė tabaką, alkoholį, nutukimą ir oro taršą.

„Sparčiai auganti pasaulinė vėžio našta atspindi ir populiacijos senėjimą bei augimą, ir pokyčius dėl to, su kokiais rizikos veiksniais susiduria žmonės“, – sakoma pareiškime. IARC nurodo, kad kai kurie šių veiksnių yra susiję su socioekonomine plėtra.

„Tabakas, alkoholis ir nutukimas yra svarbūs veiksniai, lemiantys vėžio [atvejų] dažnėjimą, o oro tarša tebėra svarbi su aplinka susijusių rizikos veiksnių varomoji jėga“, – teigiama pareiškime.

Labiausiai išsivysčiusiose šalyse atvejų skaičiaus didėjimas turėtų būti didžiausias: prognozuojami papildomi 4,8 mln. atvejų, palyginti su 2022-aisiais.

Tačiau kalbant apie procentus, Jungtinių Tautų naudojamo Žmogaus socialinės raidos indekso (HDI) pabaigoje esančiose šalyse santykinis padidėjimas bus didžiausias – iki 142 procentų.

Šio indekso vidutiniokėms prognozuojamas padidėjimas 99 procentais.

„Panašiai [ir] mirštamumas nuo vėžio šiose šalyse 2050 metais prognozuojamas beveik dvigubai didesnis“, – nurodo PSO.

Freddie Bray (Fredis Brėjus), vadovaujantis IARC vėžio stebėjimo padaliniui, sakė: „Šio didėjimo poveikis nebus vienodai jaučiamas skirtingų HDI lygių šalyse. Tos [šalys], kurios turi mažiausiai išteklių savo vėžio naštai valdyti, pasaulinę vėžio naštą pajus labiausiai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėžys

Vėžys portretas
Aš visus jus suėsiu!

Rasa

Rasa portretas
Eksperimentiniai marmalai, 5g spinduliuote, GMO

Aš  portretas
Daugiau išgamos visokių konservantų į maistą dėkit, tada vėžinių susirgimų sumažės.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių