PSO paskelbė meningito suvaldymo strategiją iki 2030 metų

Antradienį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pristatė planą, kaip iki 2030 metų suvaldyti meningitą ir sumažinti mirčių dėl šios ligos skaičių, siekiantį 250 tūkst. per metus.

Pristatydama pirmąją pasaulinę kovos su šia liga strategiją, PSO teigė norinti išnaikinti bakterinio meningito – mirtiniausios ligos formos – epidemijas.

Taip PSO tikisi perpus sumažinti susirgimų skaičių ir 70 proc. sumažinti mirčių atvejų. Taip pat norima gerokai sumažinti ligos sukeliamo neįgalumo atvejų.

„Kad ir kur pasireikštų, meningitas gali būti mirtinas ir luošinantis; jis greitai smogia, turi rimtų pasekmių sveikatai, ekonomikai ir visuomenei, sukelia pragaištingus protrūkius, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Atėjo laikas kartą ir galutinai įveikti meningitą visame pasaulyje – skubiai plečiant galimybes naudotis esamomis priemonėmis, pavyzdžiui, vakcinomis, skatinant naujus mokslinius tyrimus ir inovacijas, siekiant užkirsti kelią įvairioms ligos priežastims, jas nustatyti ir gydyti, gerinti sergančiųjų reabilitaciją.“

Meningitas – tai pavojingas galvos ir stuburo smegenis supančių membranų uždegimas, kurį dažniausiai sukelia bakterinė infekcija ir kiti patogenai, tarp jų – virusai bei grybeliai.

Bakterinės infekcijos sukeltas meningitas yra sunkiausia forma, nes gali sukelti greitai plintančias epidemijas. Nuo jos miršta kas dešimtas užsikrėtęs žmogus, dažniausiai vaikai ir jaunimas.

Be to, kas penktam ligoniui meningitas sukelia ilgalaikę negalią, pavyzdžiui, traukulius, klausos ir regos sutrikimus, neurologinius pakitimus ir kognityvinius sutrikimus.

Per pastaruosius 10 metų epidemijos dažniausiai kildavo vadinamojoje „Meningito juostoje“, apimančioje 26 šalis Užsachario Afrikoje, nuo Senegalo iki Etiopijos.

Epidemijos gali smarkiai sutrikdyti sveikatos apsaugos sistemas ir sukelti didžiules išlaidas namų ūkiams ir bendruomenėms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas gali manė priversti

Kas gali manė priversti portretas
Tikėti šiai bedžionėi?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių