Kaip atrasti sau naudingiausią mitybos planą ir kas yra priešuždegiminė mityba, plačiau pakomentavo funkcinės ir integralios mitybos specialistė Goda Mikočionytė.
– Kas yra priešuždegiminė mityba, koks jos tikslas?
– Noriu pabrėžti, kad priešuždegiminė mityba nėra kažkokia dieta – tai yra mityba, kuria maitinamės kiekvieną dieną ilgalaikėje perspektyvoje. Ji fokusuojasi į tai, kad mažintume uždegimą savo organizme ir sutelktume dėmesį į produktų kokybę. Jos tikslas – padėti mums subalansuoti hormonus, pagerinti virškinimą, taip pat netgi pagerinti vaisingumą. Vienas svarbus dalykas – numesti svorio be jokių dietų ir, žinoma, sumažinti ligų riziką ilgalaikėje perspektyvoje.
– Kokie patiekalai, produktai ją sudaro?
– Fokusuojamės į kokybiškus, kuo mažiau perdirbtus produktus, be pridėtinio cukraus, gliuteno ar karvės pieno. Šie produktai kelia uždegimą mūsų organizme. Tai reiškia, kad savo priešuždegiminėje mityboje turime subalansuotus patiekalus, kurie yra įvairiaspalviai, ir, žinoma, ten yra daug daržovių, uogų, vaisių, bet taip pat ir mėsos, kokybiškos žuvies, gerųjų riebalų, kokybiškų baltymų. Tikrai neatsisakome daug dalykų, tik eliminuojame kelias produktų grupes iš mitybos, pavyzdžiui, tokias kaip pridėtinis cukrus, karvės pienas arba gliutenas. Bet tai nereiškia, kad jūs nebevalgysite miltų – yra labai daug alternatyvų, kaip, pavyzdžiui, migdolų miltai, kurie yra žymiai maistingesni ir tuo pačiu nekelia uždegimo mūsų organizme.
– Kokie požymiai išduoda, kad vyksta uždegimas organizme?
– Bendruomenė pastebi, kad po maisto pučia pilvą. Atrodo toks nekaltas dalykas, bet tai iš tikrųjų gali išduoti, kad jau organizme vyksta uždegimas. Taip pat po maisto norisi prigulti – tai reiškia, kad tikrai buvo suvalgytas netinkamas maistas. Jeigu po maisto norisi saldumynų – taip pat nėra geras požymis, nes tas saldumynų potraukis gali ateiti iš lėtinio uždegimo jūsų organizme. Tai tokie mini požymiai, kurie jau gali pasakyti, kad jūsų organizme vyksta uždegimas. O didesni – nesubalansuoti hormonai, sunkumas numesti svorio, galbūt sunkumas pastoti, sutrikęs virškinimas ar tuštinimasis, energijos stoka, nuolatinis nuovargis.
– Žodis „dieta“ asocijuojasi su griežtais ribojimais. Jūs sakote, kad dieta gali būti skani, paprasta ir veiksminga?
– To nevadiname dieta – tai vadiname mityba, nes dietos galima laikytis tik trumpalaikėje perspektyvoje. Mes turime savo kūną maitinti kokybiškais produktais kiekvieną dieną. Ši mityba yra tikrai veiksminga, nes gali pagerinti mūsų virškinimą ir padėti pasiekti mūsų sveikatos tikslų. Mano bendruomenė ypatingai džiaugiasi receptais iš 5 ingredientų, pagaminamais per 15 minučių. Kai pradedi valgyti kokybiškus produktus, pajunti visai kitokį skonį: atskiri, kur kokybiškas, kur – ne.
– Visi tie produktai prieinami lengvai, ar vis dėlto reikia specializuoto požiūrio?
– Paprastose parduotuvėse visko galima rasti. Parduotuvėse yra tų produktų, tačiau reikia žinoti, kaip išsirinkti. Vienas patarimas – kuo ilgesnė produkto etiketė, tikriausiai tuo produktas yra mažiau palankus jūsų sveikatai. Jeigu skaitome produkto etiketę ir matome ingredientą, kurio negalime ištarti, padedame jį atgal į lentyną, nes tai tikriausiai nėra sveikatai palanku. Trečias dalykas – jeigu tų produkto ingredientų valgytum su šaukštu, ar norėtum juos valgyti kiekvieną dieną?
– Vadinamieji sveikatingumo „trendai“, mados – ar jie egzistuoja?
– Jeigu žiūrint iš sveikatingumo perspektyvos ir mitybos, tai tikrai visada yra tų trendų, kaip keto dieta, protarpinis badavimas, žarnyno svarba, visokie super mišinukai. Jeigu žiūrint iš sveikatos perspektyvos į protarpinį badavimą, tai jis tikrai gali būti taikomas tik kiekvienam žmogui individualiai. Jei, pavyzdžiui, turime moterį su hormonų disbalansu arba norinčią pastoti, tikrai negalime taikyti protarpinio badavimo. Bet žiūrint iš kitos perspektyvos, labai džiaugiuosi žarnyno svarbos mada, nes pagaliau žmonės atkreipia dėmesį į savo antrąsias smegenis – žarnyną – ir skiria jam daugiau dėmesio, daugiau meilės.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Maistas ir stresas – ar yra produktų, kurie mažina stresą?
– Jeigu to streso nepašalinsime iš savo gyvenimo, tai iš tikrųjų mums joks maistas nepadės. Kai mes stresuojame, organizmas pasiruošia kovai ir visus resursus atiduoda, kad jūs tiesiog išgyventumėte. Tad kai stresuojame, mums reikia rinktis kuo lengviau virškinamą maistą, kad neapkrautume virškinimo sistemos: sriubas, troškinius. O jeigu kalbant apie produktus – taip, mes galime rinktis produktus, kurie turi daugiau magnio: lapines daržoves, kakavą. Taip pat – gerųjų riebalų turinčius produktus. Bet jeigu tas stresas jūsų organizme visą laiką yra ir jūs stresuojate dėl kažkokių emocinių dalykų, tai su mityba galime tik sumažinti streso poveikį organizmui, bet ne pačią priežastį.
– Kaip žinoti, kad mityba man yra tinkama?
– Lengvumas po maisto, energijos turėjimas, subalansuoti hormonai, švytinti oda, jokio pilvo pūtimo ir tiesiog nuolatinis geras jausmas savo kūne – energingai ir gyvybingai.
Naujausi komentarai