- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tiek pažengę, tiek pradedantieji sportininkai žino, kad gerų rezultatų pasiekti nesureguliavus mitybos ir iš valgiaraščio neišmetus kai kurių vengtinų produktų – neįmanoma. Vienas dažniausiai kylančių klausimų pradedantiesiems – ar prieš ir po galima valgyti mėsą bei jos produktus, taip pat, kokią įtaką mėsa daro sportuojančiojo kūnui. Sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas sako, kad sportuojant mėsos, ypač daug baltymų turinčios vištienos, atsisakyti tikrai nereikėtų tiems, kurie valgo mėsos produktus, tačiau būtina atkreipti dėmesį į kelias pagrindines mitybos taisykles.
„Apie 60 proc. baltymų žmogus turėtų gauti iš gyvūninės kilmės produktų, o likusią dalį iš augalinės, tad mėsa yra neabejotinai svarbi. Vis dėlto, vien jos gerai savijautai ir puikiems sporto rezultatams nepakanka, – teigia G. Čižauskas. – Gyvūninės kilmės baltymus galima gauti iš paukštienos, žuvies, pieno ir jo produktų, o augalinės – iš ankštinių ar grūdinių produktų. Baltymų ir amino rūgščių poreikis ypač išauga po treniruotės, taip yra todėl, kad sportuodamas žmogus intensyviai naudoja raumenis, sudarytus iš baltymų. Po treniruotės rekomenduočiau rinktis greičiausiai organizmo pasisavinamus ir biologiškai vertingiausius baltymus, kad greičiau prasidėtų organizmo atsistatymo procesas.“
4 patarimai ką ir kaip valgyti prieš ir po treniruotės:
1. Mėsos rūšis. Gyvūniniai riebalai žmogui yra nereikalingi ir netgi nerekomenduotini, nes trukdo siekti gerų sporto rezultatų. Patartina rinktis liesą mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę be odos. Jautiena bei kita, jėgų suteikiančios medžiagos kreatino turinti, raudona mėsa taip pat tinka, tačiau ja piktnaudžiauti negalima – mitybos specialistai pataria raudoną mėsą valgyti ne dažniau nei 1-2 kartus per savaitę.
2. Valgymo laikas. Sportuojant svarbu nejausti apsunkimo, tačiau gurgiantis pilvas irgi ne išeitis – alkio jausmas verčia blaškytis, galvoti apie sultingą kepsnį, o ne rezultatus, be to, nepavalgęs žmogus gali jaustis nusilpęs. Taip organizmas tik dar labiau alinamas. Mėsą, kaip ir kitus maisto produktus, galima valgyti likus bent 90-120 min. iki treniruotės. Mitybos specialistai pataria iki sporto likus 1,5 val. suvalgyti sumuštinį su virta paukštienos krūtinėle bei šviežiomis salotomis, o likus mažiau nei valandai, jeigu jaučiamas alkis, galima sukrimsti javinį batonėlį, vaisių ar atsigerti jogurto. Treniruotės metu valgyti nereikėtų, nebent tai būtų specialūs, sportuojantiems skirti gėrimai ar amino rūgštys. Po treniruotės galima valgyti beveik iš karto, kad kūnas atgautų naudingiausias medžiagas.
3. Paruošimo būdas. Net ir pačioje liesiausioje mėsoje, tokioje kaip vištiena, pasitaiko vienas-kitas akimi matomas riebaliukas – visus juos prieš terminį apdorojimą reikėtų pašalinti. Taip pat pašalinti reikėtų ir odelę nuo vištienos ar kalakutienos – būtent odelėje kaupiasi daugiausia kalorijų. Kepant mėsą keptuvėje, reikėtų stengtis pilti kuo mažiau aliejaus – pakanka vos vieno valgomo šaukšto, kad maistas neprisviltų ir neįsigertų. Vengti reikėtų ir riebių marinatų, ypač majonezo, kuris įsigeria į mėsą ir prideda dar daugiau kalorijų. Geriausia, pasak specialistų, mėsą virti ar troškinti garuose, nes tokiu būdu nėra tiesioginio kontakto su riebalais.
4. Garnyras. Didelę klaidą, pasak mitybos specialistų, daro tie, kurie pasirenka netinkamą garnyrą. Jeigu prie virtos vištienos krūtinėlės pasirinksite bulvių ar makaronų garnyrą, sportuojančiam žmogui jis naudos nesuteiks. Reikėtų rinktis garuose virtas arba šviežias daržoves, ypač tinka nemažą baltymų kiekį turintys ankštiniai produktai. Jeigu norisi padažo, reikėtų rinktis namuose gamintą, nekaloringą padažą, tačiau kiekis taip pat turėtų būti nedidelis.
Vis dėlto, G. Čižauskas pataria nepersistengti bevalgant daug baltymų turinčių produktų – per didelis baltymų kiekis apkrauna kepenis ir skrandį, todėl sportuoti tampa sunkiau ir tai gali kenkti sveikatai. Be to, baltymų perteklius yra paverčiamas riebalais, kurie kaupiasi organizme. Suaugusiems rekomenduojamas kiekis – iki 35 proc. paros kalorijų iš baltyminio maisto. Tikslus reikalingas baltymų kiekis skiriasi priklausomai nuo lyties ir svorio.
Maistas ne tik numalšina alkio jausmą, bet ir padeda palaikyti energiją, aprūpina organizmą gyvybę palaikančiomis medžiagomis, todėl itin svarbu pasirinkti, ką ir kada valgyti. Tik sureguliavus mitybą ir nepiktnaudžiaujant vengtinais maisto produktais ar patiekalais galima tikėtis puikaus rezultato sportuojant ar metant svorį.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Moteris liko našle gimdymo dieną2
Didžiojoje Britanijoje moteris padavė gydytojus į teismą po to, kai gimdymo dieną liko našle. ...
-
PSO: pirmą kartą šia paukščių gripo atmaina užsikrėtusio žmogaus mirtį lėmė daug faktorių
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pranešė, kad pirmą kartą paukščių gripo atmaina H5N2 užsikrėtusio žmogaus mirtį lėmė daugybė faktorių, ir pridūrė, kad tyrimas tęsiamas. ...
-
Ligonių kasos primena: baigę mokyklą, nepamirškite pasirūpinti sveikatos draudimu7
Ligonių kasų specialistai baigiantiems mokslus jaunuoliams primena, kad prasidėjęs naujas gyvenimo etapas atneša ir naujų įsipareigojimų: vienas iš jų – pasirūpinti savo privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). ...
-
Šiemet šalies medikai atliko 190 transplantacijų3
Dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose, LSMUL Kauno klinikose ir VUL Santaros klinikos iš viso šiemet atlikta 190 organų, audinių ir ląstelių transplantacijų. ...
-
Teigiamas muzikos poveikis sveikatai – įrodytas
„Moksliškai įrodyta, kad klausantis muzikos organizme sumažėja streso hormono kortizolio“, – sako muzikos pedagogė ir terapeutė Martyna Domarkaitė. Nors sąvoka „muzikos terapija“ daugeliui vis dar skamba egzoti&scaro...
-
Eilių gydymo įstaigose problemos sprendimas – ligoninė, kurioje nedirba nė vienas gydytojas?9
Ar įsivaizduojate ligoninę, kurioje nedirba nė vienas gydytojas? Būtent tokia duris atvėrė Danijoje, Helsinjoro regione. Ligoninei vadovauja tik slaugytojos ir ji skirta pacientams, kurių būklė yra per sunki, kad liktų namie, tačiau pakankama, kad a...
-
Apie ligoninę, kurioje nedirba nė vienas gydytojas6
Ar įsivaizduojate ligoninę, kurioje nedirba nė vienas gydytojas? Būtent tokia duris atvėrė Danijoje. Ligoninei vadovauja tik slaugytojos ir ji skirta pacientams, kurių būklė yra per sunki, kad liktų namie, tačiau pakankama, kad apsieitų tik su slau...
-
Pacientui Lenkijoje bus persodintos Lietuvos donoro kepenys
Lenkijos medikams trečiadienį perduotos Lietuvos donoro kepenys, kurios bus persodintos transplantacijos Varšuvoje laukiančiam pacientui. ...
-
Prakalbo apie itin agresyvų vėžį: svarbiausia – atkreipti dėmesį į bet kokį darinį ant odos6
Penktadienį trijuose didžiausiuose šalies miestuose visiems norintiems nemokamai tikrino odą. Pasirodo, odos vėžys yra vienas dažniausiai diagnozuojamų vėžių pasaulyje. Statistika liūdna ir Lietuvoje, kasmet čia nustatoma 2 tūkst. naujų od...
-
Darželio auklėtoja nusprendė paaukoti kepenis 5-erių metų berniukui9
Vaikų darželio auklėtoja nusprendė paaukoti dalį savo kepenų buvusiam auklėtiniui. ...