Sustiprinančiąja doze skiepytis gali apie 200 tūkst. asmenų, vaikų revakcinuoti kol kas neplanuojama

Sustiprinančiąja doze Lietuvoje šiuo metu pasiskiepyti gali per 200 tūkst. asmenų, sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai.

Antradienį pradėjus visuotinę pilnamečių gyventojų revakcinaciją, vaikų sustiprinančiąja doze skiepyti kol kas neplanuojama.

„Šiai akimirkai turime virš 200 tūkst. asmenų, kurie potencialiai galėtų pasiskiepyti trečią kartą, nes jau praėjo daugiau negu šeši mėnesiai nuo pilno jų paskiepijimo ir iš šių asmenų apie 50 tūkst. yra jau pasiskiepiję“, – žurnalistams antradienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas Lukas Galkus.

Pasak jo, vaikų revakcinuoti kol kas neplanuojama, dėl to laukiama Europos vaistų agentūros (EVA) sprendimų.

„Kol kas apie vaikų revakcinaciją negalvojama, manome, kad dar yra anksti, žiūrėsime, kaip patys vakcinų gamintojai elgsis, nes greičiausiai jie taip pat atlieka tyrimus su šia grupe ir teiks duomenis EVA dėl sprendimo leisti vakciną naudoti revakcinacijai ir jaunesnėms grupėms. Čia reikės sulaukti būtent šių tyrimų rezultatų, be jų SAM pati anksčiau sprendimų nepriims“, – sakė L. Galkus.

Jis atkreipė dėmesį, kad vaikai pradėti skiepyti tik vasarą, todėl jie šiaip ar taip būtų revakcinuojami ne anksčiau nei kitais metais.

Revakcinuotis šiuo metu galima tik „Pfizer-BioNTech“ vakcina. „Jannsen“ anksčiau skiepijęsi taip pat gali rinktis ją. L. Galkaus teigimu, „Modernos“ vakcina nenaudojama revakcinacijai taip pat laukiant daugiau informacijos iš EVA.

„Mūsų žiniomis, gamintojas yra kreipęsis būtent dėl registracijos, galimybės revakcinuoti gyventojus šia vakcina ir yra nurodęs, kad tokiems gyventojams būtų skiriama mažesnė vakcinos dozė – dvigubai mažesnė negu skiriama dabar. Dėl šios priežasties yra šioks toks laukimas, ir tikėtina, matant ir kitų šalių patirtis, kad vis dėlto bus registruota šita vakcina, tiesiog tada atitinkamai būtų pakeistas vakcinos dozavimas“, – sakė SAM patarėjas.

L. Galkaus teigimu, nei galimybių pasui, nei Europos Sąjungos COVID-19 pažymėjimui sąlygos įteisinus sustiprinančiąją dozę nesikeis, tačiau ateityje, pasak jo, „galimi visokie sprendimo būdai“ dėl žmonių, kurie nesiskiepys sustiprinančiąja doze.

„Žiūrėsime ir kaip Europos Sąjunga pati sutars dėl ES skaitmeninio sertifikato naudojimo, ar pilnai paskiepyti asmenys turės riboto galiojimo sertifikatus, ar ne, ir turbūt panašūs klausimai kils ir Lietuvoje, bet kol kas neplanuojame to keisti“, – kalbėjo ministerijos atstovas.

Jo teigimu, šiuo metu mokslininkai linkę manyti, jog trečioji vakcinos dozė suteiks stipresnį imunitetą ir skiepytis nebereikės kas pusmetį ir po trečiojo skiepo užteks vakcinuotis kas rudenį.

Sustiprinančiąja doze skiepijama praėjus ne anksčiau kaip pusei metų nuo baigto vakcinavimo. Asmenys, kurie pilnai pasiskiepiję užsikrėtė COVID-19, bus skiepijami praėjus pusmečiui nuo ligos patvirtinimo.

Sustiprinančią dozę galės gauti 12 metų ir vyresni pacientai, sergantys lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis arba kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistiniais preparatais. Jie skiepytis gali praėjus ne mažiau kaip 28 dienoms nuo vakcinacijos pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SputniK_V

SputniK_V portretas
Begu _ blyA...

Skiepas-STOP.

Skiepas-STOP. portretas
Seimas (įstatymais) žlugdo (verčia mirti) Lietuvos žmones. Nes eksperimentiniai skiepai (sukelia krūvą komplikacijų iki mirtis) ne tik neapsaugo, bet ir užkrečia kt.žmones (ir skiepytus žmones, kurių yra dauguma). Žmones, galvokite SAVO galvą, o NE VALDŽIOS (ir ne papirktos masinės informacinės priemones; ir ne verslininkų) kurie kemšasi savo kyšenes.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių