Traška sąnariai: ką tai gali reikšti?

  • Teksto dydis:

Sąnarių traškėjimas gali pasirodyti gana įprastas reiškinys, kurį kiekvienas bent kartą gyvenime yra patyręs. Daugeliu atvejų tai nėra problema, tačiau retais atvejais toks sąnario skleidžiamas garsas gali signalizuoti apie rimtesnius sveikatos sutrikimus. „Camelia“ vaistininkė Vita Baužienė teigia, kad nereaguojant į kūno siunčiamus signalus, sąnario kremzlė gali vis labiau dilti, dėl ko gali grėsti sąnarių keitimo operacija ir darbingumo mažėjimas.

„Dėl traškančių sąnarių į mus dažniausiai kreipiasi jaunesni pacientai, kurie domisi, kas tai sukelia ir kokių priemonių reikėtų imtis. Tuo tarpu vyresni skundžiasi sąnarių skausmu ir patinimu, kurie sukelia jiems diskomfortą ir skausmą“, – sako V. Baužienė.

Gyvenimo būdo įtaka sąnario sveikatai

Nors sąnariai traška vidutiniškai kas trečiam žmogui, vaistininkės teigimu, retas kuris į tai atkreipia dėmesį ar kreipiasi į specialistą. Traškėjimas ar braškėjimas atsiranda blogėjant sąnarių sutepimui, kai susidėvi kremzlės ir sąnario paviršiai pradeda vis labiau trintis vienas į kitą.

„To priežastys gali būti įvairios: darbo pobūdis – stovimas ar sėdimas darbas, klūpėjimas ant kelių ar dažnai daromi pritūpimai bei per didelis ar per mažas fizinis krūvis. Taip pat gali prisidėti netinkama mityba ar judėjimo stokos išprovokuotos sąnarių ligos, kai sutrinka sąnarių sutepamojo skysčio gamyba”, – teigia V. Baužienė.  

Neretai sąnario traškėjimas gali išduoti ir rimtesnes ligas, tokias kaip menisko plyšimas, artrozė, kelio sąnario uždegimas ar degeneracinius pokyčius sąnariuose.

Padėti gali ir tinkami maisto papildai

Atsiradus sąnario traškėjimui ar skausmui, vaistininkė rekomenduoja apgalvoti savo kasdienio gyvenimo įpročius ir įvertinti, kurie jų galėtų būti skausmo ar traškėjimo priežastimi bei stengtis juos pakeisti.  Pavyzdžiui, jei trūksta aktyvumo, į dienotvarkę įtraukti pasivaikščiojimą, jei sportinis krūvis per didelis – atitinkamai jį sumažinti. 

„Kilusį skausmą gali laikinai numalšinti vaistai, tačiau reikėtų imtis ir didesnių pokyčių kasdieniame gyvenime. Ilgainiui su sąnariais susijusias problemas padės spręsti racionali mityba, fizinis aktyvumas ir reikiami maisto papildai, kurių sudėtyje būtų gliukozamino, chondroitino, hialurono, I ir II tipo kolageno bei C vitamino. Kartu su maisto papildais, kartu būtina vartoti mikroelementų bei antioksidantų preparatus“, – pataria V. Baužienė.

„Camelia“ vaistininkė nurodo, kad taip pat galima rinktis ir įvairius sąnario sveikatą gerinančius preparatus, kurie skirti normalios sąnarių kremzlės funkcijos atstatymui. Tokių maisto papildų sudėtyje galime rasti kolageno, erškėtrožių vaisių koncentrato, raudonųjų vynuogių sėklų ekstrakto, būtini vitaminai bei mineralai.

„Pavartojus tokios sudėties preparatus 5–6 savaites, būtina daryti pertrauką, o vėliau juos pakeisti kitos sudėties papildais, į kuriuos įeitų bosvelijų ekstraktas, hialuronas ir  vitaminas C. Visgi, sąnarių traškėjimui ar skausmui užsitęsus, reikėtų kreiptis į gydytoją specialistą. Gali būti paskirtos procedūros, kurių metu į sąnarį bus leidžiamas sąnario sutepimą pagerinantis hialuronas“, – nurodo vaistininkė V. Baužienė.

Geriausia prevencija – judėjimas

„Norint išvengti sąnarių ligų, be tinkamų maisto papildų bei visavertės mitybos, būtinas ir kasdieninis judėjimas. Dažnai senjorai, turintys sodą, vasarą pamiršta visus su sąnariais susijusius negalavimus, nes nuolat juda ir mankštinasi dirbdami sode. Galima netgi įsigyti keturkojį, mat rūpinantis augintiniu jį teks kasdien kelis kartus išvesti pasivaikščioti“, – teigia vaistininkė.

Kai oro sąlygos judėjimui lauke nėra palankios, V. Baužienė pataria plaukioti baseine, eiti į sporto salę, o šiltuoju metų laiku važinėtis dviračiu, vaikščioti, bėgioti ar užsiimti kita mėgstama aktyvia veikla. Derinant judėjimą su sveika mityba bei papildų su kalogenu ir hialuronu vartojimu, galima išlaikyti sąnarių sveikatą.

„Tačiau visada pacientams primenu, kad svarbu neperlenkti lazdos. Rekomenduoju judėti kiekvieną dieną po truputį, o ne kartą per savaitę aktyviai sportuoti keletą valandų. Išlipkite viena stotele anksčiau ir grįžkite namo pėsčiomis, rinkitės laiptus, o ne liftą, iki parduotuvės eikite pėsčiomis ar darykite švelnius jogos pratimus. Prieš sportuodami apšilkite ir venkite skausmo“, – sako „Camelia“ vaistininkė V. Baužienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

traskantys sanariai tai ne sanariu sutepimo ar vazelino

traskantys sanariai tai ne  sanariu  sutepimo ar vazelino  portretas
trukumas ... tai jusu kepenu ir kasos bedos ...nes tik sie organai gamina reikalingas medziagas sanariu ,,tepimuj,,, pravalykit kasa kepenis , nustokit brukyta , kepta riebu maista vartot .. nustos brasket sanariai... nereikalingi joki papildai , nes jie tikrai jums nepades...tai patikrintas reikalas ..na o jei netikit kreipkites pas gydytoja --tikrai pasakys ,kad gydytumet kasa ir kepenis ,o ne sanariu traskejima su papildais ir vazaelinais...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių