Tyrimas: per pirmuosius metus COVID-19 vakcinos išgelbėjo 20 mln. gyvybių

Per pirmuosius metus COVID-19 vakcinos užkirto kelią beveik 20 milijonų mirčių, rodo penktadienį paskelbtas pirmasis didelis modeliavimo tyrimas šia tema.

Tyrimas, paskelbtas žurnale „The Lancet Infectious Diseases“, grindžiamas 185 šalių ir teritorijų duomenimis, surinktais nuo 2020 m. gruodžio 8 d. iki 2021 m. gruodžio 8 dienos. Tai pirmasis bandymas įvertinti mirčių, kurių buvo tiesiogiai ir netiesiogiai išvengta dėl skiepijimų nuo COVID-19, skaičių. Nustatyta, kad išvengta 19,8 mln. mirčių iš galimų 31,4 mln. mirčių, kurios būtų įvykusios, jei nebūtų buvę vakcinų. Tyrimas nustatė sumažėjimą 63 procentais.

Per tyrimą naudotasi mirčių nuo COVID-19 oficialiais arba apytikriais skaičiais, kai oficialių duomenų nebuvo, taip pat bendrais perteklinių mirčių skaičiais kiekvienoje šalyje. Perteklinis mirtingumas yra skirtumas tarp bendro žmonių, mirusių dėl visų priežasčių, skaičiaus ir mirčių skaičiaus, kurio tikimasi remiantis ankstesniais duomenimis. Šios analizės buvo palygintos su hipotetiniu alternatyviu scenarijumi, jei nebūtų vakcinos. Šis modelis atsižvelgė į skiepijimo rodiklių skirtumus įvairiose šalyse, taip pat vakcinų veiksmingumo skirtumus, pagrįstus vakcinų tipais, kurie, kaip žinoma, buvo pirmiausia naudojami kiekvienoje šalyje.

Kinija neįtraukta į tyrimą dėl didelio gyventojų skaičiaus ir griežtų izoliavimo priemonių, kurios būtų iškreipusios rezultatus.

Tikriausiai buvo išgelbėta milijonai gyvybių, kai vakcinos tapo prieinamos žmonėms visame pasaulyje.

Tyrimas parodė, kad dideles ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse didžiausias išvengtų mirčių skaičius – 12,2 mln. iš 19,8 mln., tai atspindi nevienodą prieigą prie vakcinų visame pasaulyje. Beveik 600 tūkst. papildomų mirčių būtų buvę galima išvengti, jei būtų pasiektas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tikslas iki 2021 m. pabaigos paskiepyti 40 proc. kiekvienos šalies gyventojų, rašoma pranešime. „Tikriausiai buvo išgelbėta milijonai gyvybių, kai vakcinos tapo prieinamos žmonėms visame pasaulyje“, – sakė tyrimo pagrindinis autorius Oliveris Watsonas iš Londono imperatoriškojo koledžo. „Galėjome padaryti daugiau“, – sakė jis.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, oficialiai COVID nužudė daugiau nei 6,3 mln. žmonių visame pasaulyje. Tačiau praėjusį mėnesį organizacija teigė, kad tikrasis skaičius gali siekti 15 mln., jei būtų atsižvelgta į visas tiesiogines ir netiesiogines priežastis. Šie skaičiai labai priklauso nuo to, kaip valdžios institucijos visame pasaulyje valdo krizę.

Virusas vėl plinta kai kuriose vietose,  įskaitant Europą, kur dėl omikron subatmainos plitimo iš dalies kaltinami įsivyravę karšti orai.


Šiame straipsnyje: skiepaiCOVID-19tyrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
kiek mirė gydomi telefoniais pokalbiais? Ir kiek komplikacijų nuo neištirto skysčio?

Špricas \\\\\.../////

Špricas \\\\\...///// portretas
Bet nuo to neištirto marmalo 40.000.000 bandomųjų triušių mirė.Tai tik sulyginimas,tikrovėje daugiau.____Jau tie galvažudžiai ruošiasi naujam genocidui.Kada juos susodins už grotų?

BET LIETUVOJE TIK 2.5 MILIJONU GYVENTOJU

BET LIETUVOJE TIK 2.5 MILIJONU GYVENTOJU portretas
O kiek padare invalidus ? To neskelbia.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių