- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Onkologine liga sergantys žmonės visuomet yra padidintos rizikos pacientų grupė, kuri, šalia sudėtingo ir ilgai trunkančio gydymo, susiduria ir su kitais iššūkiais. Šiuo metu toks iššūkis – COVID-19 pandemija ir kitos įprastos sezoninės virusinės infekcijos.
Kraujo ligomis sergančiuosius vienijančios asociacijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė pasakojo, jog susirgus onkologine liga, tiek pacientams, tiek jų artimiesiems vienas iš dažniausiai kylančių klausimų yra apie maitinimąsi. Žmonės domisi, kaip reikėtų valgyti gydymo metu, ko atsisakyti ar vengti, kokie produktai galėtų pagerinti savijautą. I. Drėgvienei antrino ir onkologinėmis ligomis sergančius pacientus konsultuojanti gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
„Susirgę vėžiu žmonės pradeda svarstyti, kaip „teisingai“ maitintis, kad tai nepakenktų gydymui, nesukeltų ligos progresijos ar atkryčio, o valgomas maistas aprūpintų visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir pats valgymas vis dar teiktų malonumą. Prasidėjus COVID-19 pandemijai, šalia ankstesnių klausimų apie maitinimąsi, iškilo papildomų, susijusių būtent su šiuo sudėtingu laikotarpiu. Daugeliui norisi „sustiprinti arba pagerinti imunitetą“, kuo greičiau po gydymo „atstatyti imunitetą ir kraują“. Tam pasitelkiamos įvairios tariamos priemonės: specifiniai maisto produktai ar net įvairūs maisto papildai“, – teigė E. Cikanavičiūtė.
Visgi, pasak jos, šiuo metu nėra jokių moksliniais tyrimais pagrįstų duomenų, kad kokie nors maisto produktai, dieta ar papildai gali apsaugoti ar išgydyti nuo COVID-19 bei kitų sezoninių infekcijų, todėl maitinimosi rekomendacijos šiuo laikotarpiu turėtų remtis pagrindinėmis onkologinėmis ligomis sergančių pacientų mitybos rekomendacijomis bei maisto saugos ir higienos taisyklėmis.
„Remiantis moksliniais tyrimais ir tarptautinių organizacijų gairėmis, šiuo metu nėra jokios moksliškai patvirtintos „vėžio dietos“, todėl maitinimasis sužinojus diagnozę turėtų remtis sveikatai palankios, subalansuotos mitybos principais. Onkologiniams pacientams nerekomenduojamos visuomenėje populiarios, bet onkologinės mitybos srityje moksliškai nepagrįstos ir nesubalansuotos dietos: protarpinis badavimas, bado dieta, šarminanti dieta, ketogeninė dieta, įvairios monodietos (pvz.: grikių), sulčių dietos ir pan. Be to, šiuo metu nėra jokių moksliniais tyrimais paremtų duomenų, kad kokia nors dieta gali apsaugoti ar pagydyti nuo COVID-19 bei kitų sezoninių infekcijų. Siekiant sumažinti šių infekcijų riziką, taip pat rekomenduojama vadovautis ilgalaikės, sveikatai palankios, subalansuotos mitybos principais“, – kalbėjo gydytoja dietologė.
Valgykite daugiau baltymais gausių produktų: paukštienos, mėsos, pieno produktų, kiaušinių, ankštinių daržovių ir riešutų. Žuvis, ypač jūrinė, svarbi ne tik dėl gausaus baltymų kiekio, bet ir dėl omega-3 riebalų rūgščių.
Viešoje erdvėje pasigirsta įvairių patarimų, jog česnakai, krienai, citrina, actas, kitokie maisto produktai ar net alkoholis apsaugo ne tik nuo įvairių sezoninių infekcijų, bet ir nuo COVID-19 infekcijos, tačiau E. Cikanavičiūtė pabrėžė, jog tokiems patarimams nėra jokio mokslinio pagrindo. Minėti produktai gali būti vartojami kaip sveikatai palankios dietos dalis, bet ne kaip apsisaugojimo ar gydymo priemonė, o alkoholio vartojimas ne tik neapsaugo nuo COVID-19 ir kitų sezoninių infekcijų, bet, sutrikdydamas sklandžią imuninės sistemos veiklą, gali padidinti imlumą šioms infekcijoms.
„Onkologine liga sergantiems asmenims svarbu suvartoti pakankamai energijos ir baltymų, siekiant išlaikyti stabilią mitybos būklę ir taip nesukelti papildomų ligos ar jos gydymo rizikų bei komplikacijų. Todėl valgykite daugiau baltymais gausių produktų: paukštienos, mėsos, pieno produktų, kiaušinių, ankštinių daržovių ir riešutų. Žuvis, ypač jūrinė, svarbi ne tik dėl gausaus baltymų kiekio, bet ir dėl omega-3 riebalų rūgščių. Siekiant užtikrinti pakankamą skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių ir įvairių bioaktyviųjų medžiagų, svarbių tiek sergant onkologine liga, tiek siekiant išsaugoti sklandžią imuninės sistemos veiklą, reguliariai valgykite kuo įvairesnius grūdus ir kruopas, sezonines daržoves ir ankštines daržoves, vaisius ir uogas, sėklas, prieskonines žoleles. Pirmenybę teikite augaliniams riebalams – aliejams: augalinės kilmės omega-3 riebalų rūgštimis gausiems linų sėmenų ir rapsų aliejui, taip pat bioaktyviųjų medžiagų, polifenolių, gausiam alyvuogių aliejui“, – rekomendavo gydytoja dietologė.
Susirgusiems onkologine liga žmonėms neretai kyla abejonių dėl pieno ir pieno produktų vartojimo, tačiau, pasak E. Cikanavičiūtės, remiantis moksliniais tyrimais ir tarptautinių organizacijų gairėmis, šiuo metu nėra jokių kitokių rekomendacijų tik vartoti šiuos produktus taip pat kaip ir sveikiems asmenims – pieno ir rūgusio pieno produktai rekomenduojamai kaip vieni pagrindinių baltymų, kalcio, probiotikų šaltiniai. Negana to, yra mokslinių duomenų, kad gerosios bakterijos taip pat svarbios ir sklandžiai imuninės sistemos veiklai.
Dėl įvairių kitų su sezonu nesusijusių, bet plintančių per maistą infekcijų rizikos, šiuo laikotarpiu onkologinėmis ligomis sergantiems gydytoja dietologė patarė valgyti tik gerai termiškai apdorotą bet kokios rūšies mėsą, žuvį ir jūros gėrybes. Taip pat nevalgyti nepasterizuotų pieno produktų, žalių arba termiškai nepakankamai apdorotų kiaušinių ir jų pagrindu ruoštų patiekalų bei padažų.
Nors šiuo metu nėra duomenų, kad COVID-19 gali būti perduodamas per maistą, E. Cikanavičiūtė rekomendavo atsakingai vadovautis maisto saugos ir higienos taisyklėmis: „Išlieka kitų per maistą perduodamų ir su sezonu nesusijusių infekcijų rizika, dėl kurių tektų kreiptis į gydytojus, keliauti į gydymo įstaigas, o tai padidintų užsikrėtimo COVID-19 riziką, todėl atsakingai vadovaukitės maisto saugos ir higienos taisyklėmis, kurios, visais atvejais taip pat labai svarbios ir dėl pačios onkologinės ligos.“
Siekiant pagerinti bendrą savijautą ir gydymo sėkmę bei išlaikyti sklandžią imuninės sistemos veiklą E. Cikanavičiūtė patarė, atsižvelgiant į sveikatos būklę ir karantino sąlygas, individualiai pasirinkti patinkančią fizinę veiklą ir skirti pakankami laiko miegui bei dėmesio lėtinio streso valdymui. Jei su stresu ir nerimu sunku susitvarkyti patiems, asociacija „Kraujas“ ir karantino laikotarpiu siekia užtikrinti psichologinės pagalbos teikimą, todėl individualios psichologo paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu. Visą informaciją apie psichologinės pagalbos galimybes rasite asociacijos interneto puslapyje.
„Būtinai pasitarkite su gydančiu gydytoju ar gydytoju dietologu dėl papildomo maitinimo papildų, D vitamino, žuvų taukų, kitų vitaminų ir mineralinių medžiagų papildų galimo poreikio. D vitamino pakankamas kiekis svarbus onkologinės ligos eigai ir jos gydymui bei imuninės sistemos veiklai, todėl tikslinga papildų pagalba koreguoti itin dažnai mūsų visuomenėje pasitaikantį D vitamino trūkumą. Šiuo metu nėra rekomenduojami jokie maisto papildai ar kitokie preparatai, kurie galėtų apsaugoti ar pagydyti nuo COVID19 ar kitų sezoninių infekcijų“, – kalbėjo gydytoja dietologė.
Platesnės rekomendacijos „Kaip maitintis onkologiniams pacientams COVID-19 pandemijos metu“ yra pateiktos interneto puslapyje www.kraujas.lt.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Balandį minimas autizmo mėnuo: žmonės kviečiami dalintis palaikymo simboliu – begalybės ženklu
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su autizmo supratimo didinimu. Šiais metais Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ jungiasi prie tarptautinės asocia...
-
Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika4
Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau &sca...
-
Akies vėžį diagnozavusi gydytoja mamai rėžė: išpjausite vaikui akį – dings problema
Sakoma, kad nelaimė nevaikšto po vieną. Vilniečių Dianos ir Raimondo šeima visada gyveno kad ir kukliai, bet laimingai. Jų nepalaužė žinia apie pirmagimės dukros Mėtos autizmo diagnozę, tačiau išgirdus, kad net dvejų metukų n...
-
Kai vėžiu suserga draugė
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ( POLA) pasidalijo vėžiu sergančios Simonos laišku draugei. ...
-
Lietuvoje nustatyti 27 koronaviruso atvejai, mirčių nefiksuota
Trečiadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 27 žmonėms, dar šeši asmenys susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus5
Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...
-
Ankstukės Austėjos mama: ta diena atėjo nelaukta ir per anksti
Goda puikiai prisimena Covid-19 pandemijos laikotarpį, kai pasaulyje įsivyravo karantinas, atskirtis nuo artimųjų, bendruomenių, o jos šeima be visuotinio chaoso išgyveno ypatingo laukimo laikmetį – Goda sužinojo esanti nėš...
-
Sklaido mitą apie teisines bėdas netinkamai suteikus pirmąją pagalbą: nepamatuota baimė4
Gegužės 1-ąją Kauno Santakoje vyks įmonių ir organizacijų pirmosios pagalbos žaidynės „Palaikau pulsą“. Pirmąkart pristatomas renginys padės tobulinti gyvybės gelbėjimo įgūdžius. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos direkto...
-
Pradėjo silpnėti klausa? Delsti rizikinga!
Dėl amžiaus ar kitų priežasčių pradėjus silpnėti klausai, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją, kad nustatytų priežastį ir skirtų gydymą. Deja, tam tikrais atvejais klausos nusilpimas būna negrįžtamas, o vienintelė galimybė gyventi vis...