Dėl priešistorinių gyvūnų išnykimo kalti žmonės

Dėl daugelio priešistorinių gyvūnų rūšių išnykimo tikriausiai yra kalti žmonės, o ne klimato pokyčiai, teigia mokslininkai.

Didelius priešistorinius gyvūnus Tasmanijos saloje galėjo išnaikinti žmonės, kurie juos medžiojo, o ne klimato pokyčiai, kaip buvo manyta anksčiau.  Mokslininkai spėja, kad dėl žmonių veiklos gyvūnai tikriausiai išnyko ir kitose pasaulio vietose, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje.

Dėl paskutinio ledynmečio pabaigoje išnykusių daugelio gyvūnų rūšių mokslininkai ginčijasi jau ne vienerius metus. Daug diskusijų sukėlė labai didelių gyvūnų, tarp jų  ir trijų metrų dydžio kengūrų bei sterblinių liūtų likimas Australijoje.

Į Tasmanijos salą žmonės iš Australijos atvyko prieš 43 tūkst. metų. Anksčiau manyta, kad iki to laiko didieji gyvūnai saloje jau buvo išnykę. Tačiau atlikę fosilijų tyrimus Australijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, kad atvykus žmonėms Tasmanijoje kai kurie didieji gyvūnai gyveno dar du tūkstantmečius, o tuo metu klimatas drastiškai nesikeitė. Mokslininkai padarė išvadą, kad gyvūnai išnyko dėl žmonių medžioklės.

Tyrinėjimuose dalyvavęs profesorius Chrisas Turney iš Ekseterio universiteto teigia, kad protėviai gyvūnų išnykimo procese suvaidino lemiamą vaidmenį. Pasak jo, liūdna, kad ši tendencija tęsiasi šiandien.

Per ankstesnius tyrinėjimus mokslininkai išsiaiškino, kad Australijos žemyne apie 90 proc. didelių gyvūnų išnyko prieš maždaug 46 tūkst. metų - netrukus po to, kai ten apsigyveno žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių