Pereiti į pagrindinį turinį

Moksleiviai pasigenda kebabų, mėlynių kavos, „Šreko sriubos“

2008-10-31 15:42
Moksleiviai pasigenda kebabų, mėlynių kavos, „Šreko sriubos“
Moksleiviai pasigenda kebabų, mėlynių kavos, „Šreko sriubos“ / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Tokius pageidavimus išsakė Kauno rajono Lapių pagrindinės mokyklos moksleiviai.  Iš viso rugsėjo ir spalio mėnesiais buvo apklausti 123 pradinukai bei jų tėveliai.

Didžioji dalis apklaustų vaikų nurodė, kad jiems patinka valgyti mokyklos valgykloje (65), laiko papietauti taip pat pakanka beveik visiems (98). Tačiau vaikai turėjo daug pastabų ir pasiūlymų dėl patiekalų asortimento.

Mokyklos direktorė Vaida Trofimišina portalui sakė, kad apklausa suteikė daug naujos ir netikėtos informacijos. „Vaikai pageidauja varškės apkepo, daugiau įvairių blynų, cepelinų su varške, tačiau prašė nebegaminti plovo, jautienos troškinio. Kiti mokykloje pasigedo kebabų, šokoladukų ir traškučių. Deja, šokoladų ir traškučių mokykloje tikrai nebus. Laikomės griežtų normų, kurios neleidžia mokykloje prekiauti šokoladiniais gaminiais, kreminiai pyragėliais, traškučiais, gėrimais su saldikliais, gazuotu mineraliniu. Vaikų pageidavimai rodo, kad su jais turime daugiau kalbėti apie sveiką mitybą", - sakė V.Trofimišina.

Kai kurie pradinukai pateikė ir originalių pasiūlymų. „Vienas vaikas du kartus pakartojo, kad labai norėtų mėlynių kavos. Galbūt vaikams iš tiesų būtų smagiau, jei patiekalai būtų pavadinti žaismingiau. Pradinukai siūlė patiekalus pavadinti „Šreko sriuba", „Žirnių ataka", Slyvų ašarėlėmis". Aš pati kartą kavinėje iš smalsumo užsisakiau „Nuoga merga ajeruose", nors tai buvo tik vištos šlaunelė", - nusijuokė direktorė.

Dar vienas netikėtas vaikų pageidavimas - jie nori paprasto vandens. „Apie tai nepagalvojome. Iš tiesų, juk nesunku užvirinti katilą vandens ir paskui duoti gerti atšaldytą vandenį", - svarstė V.Trofimišina.

Dalis vaikų taip pat skundėsi griežtais budėtojais ir kėdėmis be atlošų. Vienas vaikas pageidavo kėdžių su ratukais.

Pradinukų tėvai nurodė šiuos nemokamo maitinimo privalumus: vaikai kasdien laiku gauna šiltą ir šviežią maistą, pradėjo valgyti sriubas, sutaupoma pietums skirtų pinigų ir jie nebeišleidžiami saldumynams bei greitiems užkandžiams, vaikams iš anksto padengiami stalai ir nereikia stumdytis eilėse, visiems kartu pradinukams valgyti smagiau, todėl vaikai noriau eina į valgyklą.

Lietuvos mokyklose plinta užkandžių ir gėrimų prekyba iš aparatų, tačiau šis mitybos specialistų neigiamai vertinamas reiškinys nėra išplitęs Kauno rajono mokyklose. Anot savivaldybės, prekybiniai  aparatai įrengti tik Babtų ir Garliavos J.Lukšos gimnazijose.

Šiemet 21 Kauno rajono ugdymo įstaiga (14 darželių ir 7 mokyklos) dalyvavo respublikinėje programoje „Pienas vaikams". Šių įstaigų ikimokyklinukai ir pradinukai gavo po stiklinę nemokamo pieno. Kauno rajonas yra tarp trijų aktyviausiai į šią programą įsijungusių Lietuvos savivaldybių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų