Pereiti į pagrindinį turinį

Mokykloje – garuose troškinta žuvis, namie – modifikuotame aliejuje keptas kotletas?

Mokykloje – garuose troškinta žuvis, namie – modifikuotame aliejuje keptas kotletas?
Mokykloje – garuose troškinta žuvis, namie – modifikuotame aliejuje keptas kotletas? / Nerijaus Jankausko nuotr.

Šiandien prasidedantys nauji mokslo metai atneš džiaugsmo pirmą kartą mokyklos slenkstį peržengiantiems pirmokams ir jų tėveliams, o mokinių maitinimo organizatoriams, valgyklų darbuotojoms sukels nemažai galvos skausmo.

Juk pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus, nuo rugsėjo 1–osios šalies mokyklų valgyklose neturėtų likti saldainių, šokolado ar pyragaičių, rekomenduojami virti ir garinti patiekalai.

Maitinimo aparatų nėra

Pagal patvirtintą Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašą, ugdymo įstaigose įrengtuose maitinimo aparatuose nebus galima prekiauti mokinių, ir ne tik, mėgstamais bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais ir taip toliau.

„Nė vienoje Alytaus miesto savivaldybės švietimo biudžetinėje ar viešojoje įstaigoje nebuvo ir nėra maitinimo aparatų. Taigi, įgyvendinti kai kuriuos pakoreguotus mokinių maitinimo tvarkos aprašo punktus nebus sunku. Vertėtų pastebėti, kad įvykdyti kitus tvarkos reikalavimus – kaip organizuoti maisto tiekimą, derinti valgiaraščius, įvesti savikontrolę mokyklų valgyklų darbuotojoms – teks gerokai pasukti galvas. Apie tai ir kalbėsime rytoj vyksiančiame individualiųjų įmonių, teikiančių maitinimo paslaugas mokyklose, vadovų, ugdymo įstaigų valgyklų vedėjų pasitarime”, – sakė miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Alytuje priešmokyklinio ugdymo grupes lankantiems vaikams ir pradinukams nemokamiems pietums skiriama 4,03 lito, 5–12 klasių mokiniams – 4,68 lito – keliomis dešimtimis centų daugiau negu šalies vidurkis.

Rekomenduojami virti ir garinti patiekalai

Vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymais, nuo naujų mokslo metų pradžios mokyklų valgyklose neturėtų būti prekiaujama maisto produktais, kurie turi sočiųjų riebalų, kenksmingų cheminių ar nervus stimuliuojančių medžiagų, daug cukraus ar druskos. Taigi, valgyklose neturėtų likti ir jau minėtų bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių (!), šokolado (!) ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su maisto priedais – sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų ar į kurio sudėtį įeina genetiškai modifikuotų organizmų, produktų.

Aprašas rekomenduoja gaminti virtus ir garintus patiekalus – vienas karštas patiekalas per pietus turi būti tausojantis virškinimo sistemą, pavyzdžiui, garuose pagaminta nesūri žuvis ar liesa mėsa. Tokie pat karšti patiekalai neturėtų kartotis dažniau kaip kartą per dvi savaites. Turėtų būti siūlomi ir keli garnyrai – kad mokiniai galėtų rinktis. Valgyklų darbuotojoms teks parodyti daugiau kūrybiškumo, nes valgiaraščiai bus sudaromi nebe 10–čiai, o 20–čiai dienų. Nesilaikantys nustatytos tvarkos mokyklų valgyklų vadovai gali būti baudžiami.

Mokyklų valgyklose turėtų būti kuo daugiau šviežių daržovių, vaisių, uogų sulčių, ypač šviežiai spaustų. Beje, sveikas, ekologiškas maistas – nepigus.

Laisvai įsigis nesveikų maisto produktų

„Mes nesiginčijame, kad tikslas maitinti vaikus sveikais ir ekologiškais produktais yra sveikintinas. Tačiau padaryti tai už dabar vaikų pietums skiriamus pinigus labai nelengva. Patys pagalvokite, ką už keturis litus galima nusipirkti parduotuvėje. Tam reikia papildomų lėšų. Apie tai ir kalbėsime rytoj vyksiančiame pasitarime”, – sakė vienos miesto mokyklos valgyklos darbuotoja panorusi, kad jos vardas ir pavardė nebūtų skelbiami.

Jos nuomone, jeigu vaikas namie maitinosi kaip įprasta šeimose – valgė pigiame, genetiškai modifikuotame aliejuje keptų kotletų, karbonadų, bulvių, įvairių blynų, tai mokyklai jo įpročius nebus lengva pakeisti. Vertėtų pastebėti, kad ir iki šiol ne visi mokiniai suvalgydavo jiems patiektą „nesveiko” patiekalo porciją, dalį palikdavo lėkštėje.

Ir dar. Beveik šalia kiekvienos Alytaus mokyklos yra prekybos centrai, parduotuvės, kioskai. Kas uždraus mokiniams, ypač per ilgąją, pietums skirtą pertrauką, nukakti iki parduotuvės ir laisvai nusipirkti saldainių, bulvių traškučių, šokolado, gazuotų gėrimų?

Valgyklų darbuotojos prisimena vajų dėl visų pradinukų nemokamo maitinimo. Buvo verčiamasi per galvą, sudarinėjami maitinimo grafikai, perkami įrankiai ir įranga. Po kelių mėnesių nutarimas buvo atšauktas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų