Pereiti į pagrindinį turinį

Airijos bankams gresia nacionalizacija

2008-11-20 09:00

Lietuvių pamėgta Airija neišvengė bankų krizės. Vyriausybė tikina galinti imtis britiškojo scenarijaus ir dalį bankų sektoriaus perimti valstybės žinion.

"Vyriausybė svarsto įvairias bankų sektoriaus stabilizavimo galimybes", – antradienį parlamente teigė Airijos premjeras Brianas Cowenas. Vis dėlto jis pabrėžė, kad į bankų kapitalus papildomai įpompuotos lėšos nėra panacėja, galinti padėti kreditų bado purtomai šalies ekonomikai.

Bene sunkiausia šiuo metu yra antram ir trečiam pagal dydį Airijos bankams "Bank of Ireland" ir "Anglo Irish". Vertybinių popierių biržoje abiejų bankų akcijų kursai antradienį pasiekė antirekordus – vienos akcijos kaina smuko žemiau euro. Tiek mažai "Bank of Ireland" ir "Anglo Irish" akcijos nekainavo atitinkamai 16 ir 10 metų. Negana to, viena iš reitingų agentūrų "Bank of Ireland" įtraukė į juodąjį bankų sąrašą – šių finansų institucijų kreditavimo galimybės vertinamos prasčiausiai.

Anot Airijos žiniasklaidos, investuotojai baiminasi, minėti bankai esą neturi pakankamai kapitalo išteklių, kad galėtų amortizuoti galimus kreditavimo nuostolius.

Vis dėlto politikai nesutaria dėl bankų likimo. Vyriausybė, žiniasklaidos duomenimis, ieško potencialių investuotojų, galinčių perimti bankų kontrolę. Pirkėjų esą ieškoma ES, JAV, net Artimuosiuose Rytuose. O opozicija ragina nedelsiant į sektorių mesti mokesčių mokėtojų pinigus. Vis dėlto neatmetama galimybė, kad Airijos bankai bus gelbėjami bendromis valstybinio ir privataus kapitalo lėšomis.

Pasirodžius pranešimams apie pirkėjų paieškas, bankų akcijų kursai vakar šiek tiek atsitiesė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų