Pereiti į pagrindinį turinį

Akcijos: realybė ar iliuzija?

2009-09-08 08:33
Vėluoja: pasaulyje akcijų rinkų atsigavimo ženklų pasirodė daug anksčiau nei Lietuvoje, kurios ekonomika vis dar išgyvena sunkmetį.
Vėluoja: pasaulyje akcijų rinkų atsigavimo ženklų pasirodė daug anksčiau nei Lietuvoje, kurios ekonomika vis dar išgyvena sunkmetį. / "Reuters" nuotr.

Rugsėjis, kuris istoriškai yra prasčiausias mėnuo Europos akcijų rinkoms, šiais metais gali būti visai palankus investuotojams. Optimizmo bangos neslūgsta ir mūsų šalyje.

Per daug nuvertintos

Tokių pakilių nuotaikų, kurios pastarosiomis savaitėmis lydi prekybą NASDAQ OMX Vilniaus vertybinių popierių biržoje, nebūta jau seniai. Kai kurių bendrovių akcijos pabrango po keliasdešimt procentų, investuotojų neišbaido net ir nuostolius skelbiančios įmonės.

Vakar prekyba taip pat vyko aktyviai, daugumos įmonių akcijų kainos lipo aukštyn. Lyderio pozicijas dalijosi Ūkio banko ir "Pieno žvaigždžių" vertybiniai popieriai, kurių apyvartos buvo daugiau kaip po 2 mln. litų, biržos skelbiamo OMX Vilnius indekso vertė padidėjo 5,67 proc., iki 299,34 punkto.

Finansų maklerio įmonės "Snoras – Jūsų tarpininkas" vadovas Marius Dubnikovas teigė, kad tokio postūmio šalies akcijų rinkoje laukta, nes Vakarų Europoje atsigavimo ženklai pasirodė dar kovo mėnesį. Tačiau geras naujienas Vilniaus biržoje pašnekovas sieja ne su ekonomikos pokyčiais.

"Įmonių akcijos buvo per daug nuvertintos. Tai parodė "Teo" pavyzdys. "TeliaSonera" pasiūlė supirkti savo įmonių Lietuvoje ir Estijoje akcijas apie 30 proc. brangiau, negu tuo metu buvo rinkos kaina. Rinkoje ne tik atsirado nemažai pinigų, bet ir investuotojus pažadino veikti", – pastarųjų savaičių įvykius komentavo finansų makleris.

Sparta bus mažesnė

"Investuotojų aktyvumą lems įsibėgėjantis rudens sezonas, kylantys užsienio biržų indeksai ir laukiamos oficialaus "Teo LT" ir "Eesti Telekom" akcijų supirkimo detalės. Kita vertus, kai kurių bendrovių – "Lino", "Pieno žvaigždžių", "Agrowill Group" – akcijų kainų kilimą lėmė ne fundamentalūs, o techniniai veiksniai. Korekcinių tokių bendrovių akcijų kainų pokyčių artimiausiu metu neišvengsime", – aiškino SEB Finansų rinkų departamento jaunesnioji finansų maklerė Miglė Žalaitė.

Dalius Gerulaitis, įmonės "Orion Securities" finansų makleris, prognozavo, kad artimiausiu metu akcijų rinkoje optimizmas tikrai išliks, nors nevertėtų kasdien tikėtis tokio spartaus kilimo tempo.

"Nemažai investuotojų tyrinėjo ir laukė, kada galės investuoti Lietuvoje, nors ekspertai kalbėjo, kad dar ne laikas, ekonomika dar neatsigavo, vartojimas krinta. Ir staiga "Teo LT" davė impulsą, įplaukė nemažai pinigų. Investuotojai dabar nebevertina įmonių pusmečio rezultatų ir perka net nuostolingai dirbančių bendrovių vertybinius popierius, – sakė pašnekovas. – Žaidimo aikštelė vėl atidaryta. Galima sakyti, kad vėl grįžo gerieji spekuliavimo laikai."

Ekonomikos sveikata gerėja

M.Dubnikovas prognozavo, kad pesimistinės nuotaikos į biržą turėtų grįžti dar negreitai – tai liudija ir atsigaunančios ekonomikos ženklai: "Optimistinis impulsas gali trukti ir ilgiau, nes iki šiol jau buvo užbrėžta riba, žemiau kurios akcijos kristi nebegalėjo. Lazda buvo perlenkta. Kita priežastis – ekonomikos atsigavimas. Vakarų Europoje to laukiama šių metų pabaigoje, kitų pradžioje, ten makroekonomikos rodikliai jau gerėja."

D.Gerulaitis taip pat linkęs pritarti, kad pastarųjų savaičių įvykiai Vilniaus biržoje gali būti atsigaunančios šalies ekonomikos pranašai.

"Mūsų biržoje dienos apyvarta gali siekti apie 4–5 mln. litų. Vadinasi, tiek pinigų atnešusių žmonių tiki, kad gyvenimas kasdien gerės. Tai rodo optimizmą ir liudija, kad akcijų vartojimas didėja", – sakė finansų makleris. – Tačiau jeigu JAV bus masinė griūtis, kaip prognozuoja kai kurie analitikai, tos nuotaikos atsiris ir iki Lietuvos. Tiesa, pastaruoju metu į įvykius pasaulyje reaguojama nebe taip jautriai – buvo dienų, kai biržų indeksai JAV krito, o Lietuvoje – kilo."

Šviesus rytojus negreit?

Finansų analitikų asociacijos valdybos narys Marius Čiuželis kol kas atsargiai vertina per pasaulį besiritančią optimizmo bangą.

"Šiuo metu ypač daug komentarų, kad visų laukia šviesus rytojus ir akcijų rinkos tik augs. Tačiau galima išgirsti ir visiškai priešingą nuomonę, kuri grindžiama vis dar prastais ekonomikos rodikliais: nedarbas vis dar auga ir JAV, ir Europoje, vartojimo rodiklių gerėjimas taip pat gali būti trumpalaikis", – galimas grėsmes vardijo finansų analitikas ir pridūrė, kad įspūdį, jog ekonomika atsigauna, sukėlė pasaulio valstybių ir centrinių bankų skirtos milžiniškos injekcijos.

Taigi jeigu nedarbas vis dar auga, vadinasi, augs ir socialinės išmokos, vadinasi, bus mažiau sumokama mokesčių, tad akcijų rinkos ir vėl gali kristi žemyn. Vieni ekspertai nuosmukį prognozuoja dar šiemet, trečią ar ketvirtą ketvirtį, kiti – pirmą 2010 m. pusmetį.

"Drąsiai prognozuoti, kad akcijų rinkos atsigauna ir nuo šiol tik kils, nedrįsčiau, tačiau ateityje net ir su įvairiais pabangavimais bus einama į priekį. Pasaulio šalių lyderių pareiškimus apie pasiektus dugnus ir lipimą aukštyn galima suprasti: jie turi taip sakyti, nes antraip vartojimas gali visai sustoti ir pasaulio ekonomika atsidurtų dar gilesnėje duobėje. Tai yra politika, o ne ekonomika. Toks gyventojų lūkesčių palaikymas turi nemažą poreikį. Kai žmonės įtiki, kad viskas gerai, jie atveria pinigines", – pridūrė pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų