Pereiti į pagrindinį turinį

A.Kubilius: permainos „Leo LT“ yra neišvengiamos

2009-05-15 12:12
A.Kubilius: permainos „Leo LT“ yra neišvengiamos
A.Kubilius: permainos „Leo LT“ yra neišvengiamos / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vyriausybei penktadienį turėjo būti pateiktos specialios darbo grupės išvados dėl tolesnio nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ likimo. Tačiau energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis BNS pranešė, kad išvados bus pateiktos pirmadienį, nes penktadienį premjeras lankosi Marijampolėjė.

Premjeras Andrius Kubilius kol kas neatskleidžia, koks bus Vyriausybės sprendimas dėl „Leo LT“ likimo. Jo teigimu, permainos pačioje „Leo LT“ yra neišvengiamos.

Anot jo, „Leo LT“ per šiuos metus nesukūrė jokios pridėtinės vertės, projektas yra sukompromituotas ir jis trukdo reformoms visame elektros ūkyje. Be to, Europos Sąjungoje įsigaliojo trečioji elektros energetikos ūkio direktyva, kurią per 1,5 metų Lietuvai teks įgyvendinti ir kuri reikalauja atskirti perdavimo tinklus nuo skirstymo tinklų ir gamybos pajėgumų.

Realiausia pretendentė į prezidento postą eurokomisarė Dalia Grybauskaitė praėjusį trečiadienį paragino ūkio ir energetikos ministrus paskubėti priimti sprendimą naikinti bendrovę „Leo LT“. Ji perspėjo, kad privatus „Leo“ akcininkas gali iš įmonės išsinešti dar daugiau turto.

Balandžio pabaigoje premjeras sudarė specialią darbo grupę, kuri iki gegužės 15 dienos turi pateikti išvadas dėl „Leo LT“ tolesnės veiklos ir kuriai vadovauja energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pateikti išvadas dėl „Leo LT“ tolesnės veiklos teisinio ir ekonominio pagrįstumo į Vyriausybę kreipėsi Seimo valdyba.

Konstitucinis Teismas kovo pradžioje paskelbė, kad „Leo LT“, kuriai turėjo būti patikėti milijardinės vertės strateginiai projektai, buvo įsteigta pažeidžiant Konstituciją: jos vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatyme neužtikrinama, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė ir abejojama, ar steigiant bendrovę, tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

Vyriausybė valdo 61,7 proc., VP dešimtuko valdoma „NDX energija" - 38,3 proc. „Leo LT" akcijų. Įmonė prieš metus buvo sukurta, sujungus bendroves "Lietuvos energija", Rytų skirstomieji tinklai ir VST.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų