A.Kubilius tikisi, kad užteks vieno atlyginimų karpymo

Premjeras Andrius Kubilius prognozuoja, kad jei dabar pavyktų priimti visus sprendimus dėl iš biudžeto mokamų atlyginimų, daugiau jų nebereikėtų liesti iki 2010 metų pabaigos. Anot jo, pensijos bus mažinamos diferencijuotai, siekiant apsaugoti mažiausiai pinigų gaunančiųjų interesus.

Po Vyriausybės posėdžio penktadienį premjeras žurnalistams patvirtino, kad kartu turės būti peržiūrėtos ir socialinės išmokos - jų sąskaita kitąmet viliamasi sutaupyti apie 1 mlrd. litų.

„Sutarėme su profsąjungomis, kad tai bus mažinimas, po kurio ilgą laiką nereikės apie jį galvoti. Dar sykį noriu priminti, kad šis atlyginimų mažinimas yra bendro plano dalis ir jeigu mes tą planą įgyvendintume artimiausiu metu, aš esu įsitikinęs, kad bent jau 2010 metus pragyventume be kokių nors didesnių galvos skausmų dėl biudžeto ir papildomų jo konsolidacijų", - sakė A.Kubilius.

Vyriausybė penktadienį apsisprendė siūlyti Seimui nuo rugsėjo mėnesio sumažinti politikų, teisėjų, pareigūnų bazinės algos dydį 5 proc. iki 450 litų. Planuojama, kad toks jis liks ir 2010 metais. Valdininkams, be kita ko, bus mažinami algų koeficientai ir kvalifikaciniai dydžiai.

Iš atlyginimo mažinimo šiemet valstybės biudžetas turėtų sutaupyti apie 250 mln. litų, o kitąmet - apie 600 mln. litų.

„Priemonės, numatomos tame plane, yra pakankamai reikšmingos - ir kai kurių mokesčių didinimas, ir išlaidų ne tik atlyginimams, bet ir įvairioms socialinėms išmokoms mažinimas: pensijoms, motinystei. Socialinio draudimo biudžetas taip pat turi būti reikšmingai peržiūrėtas", - teigė premjeras.

Anot A.Kubiliaus, peržiūrint pensijas numatoma diferencijuoti jų karpymą, kad būtų labiausiai apsaugoti mažiausiai gaunančiųjų interesai.

"Į planą esame įrašę bendrą efektą, kurį norime pasiekti per kitus metus - 1 mlrd. litų. Tai yra ir pensijų peržiūrėjimas, ir visų kitų išmokų, kurių didžiausios eilutės yra pensijos, ligos, motinystė, nedarbas", - teigė ministras pirmininkas.

Tačiau jis neatskleidė, kaip ir kiek būtų mažinamos pensijos.

„Dabar irgi gali kilti klausimas, kad ir pensijas peržiūrėti netaikant vienodo 10 proc. principo, o ieškoti būdų, kaip apsaugoti pačias mažiausias pensijas, galbūt liečiant kitas pensijas", - sakė A.Kubilius.

Vyriausybė planuoja, kad bendras išlaidas pensijoms gali pavykti sumažinti apie 10 procentų.

Pagal naująją valdininkų darbo užmokesčio mokėjimo tvarką, devintos kategorijos valstybės tarnautojų, kurių yra daugiausia (apie 4 tūkst.), pareiginės algos rudenį sumažės nuo 2185 iki 2070 litų neatskaičius mokesčių.

Labiau mažės aukštesnes pareigas einančių valdininkų algos - bus mažinamas ne tik jų bazinis atlyginimų dydis, bet ir pareiginių algų koeficientai. Tokiu būdu 20 kategorijos valdininkų, kurių šių metų pradžioje buvo tik 24, alga mažėtų apie 12,5 proc. - nuo 5415 iki 4745 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių