Pereiti į pagrindinį turinį

Antkainių riboms – Prezidento veto

2009-03-26 19:29
Antkainių riboms – Prezidento veto
Antkainių riboms – Prezidento veto / Redakcijos archyvo nuotr.

Prekybininkai, ko gero, išvengė grėsusių maisto prekių antkainių žirklių. Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį vetavo Kainų įstatymo pataisas, pagal kurias maisto prekių antkainis didmeninėje prekyboje negali viršyti 15 proc., o didmeninėje prekyboje – 20 proc. produkto įsigijimo kainos.

Prieš šio įstatymo pataisas sukilo ne tik didieji prekybininkai, bet smulkesnių įmonių atstovai. Juos piktino ne tik apriboti antkainiai, bet ir nuostata, kad įmonės, prekiaujančios maisto produktais, negali imti jokio kito mokesčio už vidaus rinkoje realizuojamus maisto produktus, išskyrus prekybinį.

Politikai jau kitą dieną po įstatymo priėmimo pareiškė suklydę ir patys ragino Prezidentą jį vetuoti.

Pasak V.Adamkaus, tokio įstatymo taikymas pažeistų vartotojų interesus, nes rinkos kainų reguliavimas riboja konkurenciją, trukdo rinkos mechanizmams funkcionuoti prekybos maisto produktais rinkoje bei sukuria prielaidas kilti prekių kainoms.

Prezidento nuomone, nustačius konkrečius prekybinių antkainių dydžius mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje, įmonės, prekiaujančios maisto produktais, nebūtų skatinamos konkuruoti tarpusavyje dėl kainos, o tai lemtų didesnę kainą vartotojui, sudarytų prielaidų tam tikrų prekių deficitui atsirasti bei kitų prekių grupių, kurioms netaikomas antkainių dydžių reguliavimas, kainoms didėti.

Lietuvos vadovo teigimu, įstatyme įtvirtintas reguliavimas labiausiai paveiktų smulkaus ir vidutinio verslo įmones, nes dėl prekybinio antkainio nustatymo sumažėtų jų pelnas ir galimybės konkuruoti rinkoje. Prezidentas V.Adamkus pabrėžia, kad toks maisto produktų kainų reguliavimas sumenkintų Lietuvos, kaip rinkos ekonomikos valstybės, autoritetą, neskatintų užsienio investuotojų toliau investuoti mūsų šalyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų