Pereiti į pagrindinį turinį

Antspaudų gamintojų naujovė neišgąsdino

2013-09-20 07:10

Įmonėms nebebūtina turėti antspaudus, nes juos gali pakeisti šiuolaikiškesnės priemonės. Tačiau antspaudų pardavėjų tai nė kiek negąsdina, esą jau dabar antspaudų pardavimas sudaro tik nedidelę apyvartos dalį. Tiesa, kai kurie mano, kad toks sprendimas palengvins darbą sukčiams.

Andriaus Ufarto / BFL nuotr.

Įmonėms nebebūtina turėti antspaudus, nes juos gali pakeisti šiuolaikiškesnės priemonės. Tačiau antspaudų pardavėjų tai nė kiek negąsdina, esą jau dabar antspaudų pardavimas sudaro tik nedidelę apyvartos dalį. Tiesa, kai kurie mano, kad toks sprendimas palengvins darbą sukčiams.

Palengvino formalumus

Ūkio ministerija nusprendė palengvinti įmonių administracinę naštą ir panaikino reikalavimą verslo įmonėms turėti antspaudą. Ji nustatė, kad antspaudas dubliuoja asmens parašo funkciją ir dėl to yra nereikalingas. Be to, antspaudo prievolė reikalauja skirti papildomų išlaidų ir laiko jo gamybai.

Rima Jankūnienė, bendrovės "Biuro gidas" vadovė, įsitikinusi, kad verslininkams toks sprendimas naudingas.

"Kuo toliau, tuo labiau popieriniai dokumentai nėra vieninteliai, kuriais naudojamasi", – teigė ji ir tikino, kad pasigaminti antspaudą jau nebėra taip sunku, tam tereikia turėti lazerio aparatą. Dėl šios priežasties ji mano, kad įsitikinimas, jog antspaudo turėjimas garantuoja įmonės saugumą, yra nepagrįstas.

"Pasigaminti apvalų antspaudą, jeigu turi lazerio aparatūrą, nėra taip sudėtinga. Anksčiau Lietuvoje tebuvo keli lazerio aparatai ir nedaug kas galėdavo daryti antspaudus. Dabar beveik visos reklamos agentūros turi lazerio aparatus ir pasidaryti, ko jiems reikia, nesudėtinga", – aiškino R.Jankūnienė.

Tačiau dėl galbūt sumažėsiančio pelno ji nesijaudina. "Netgi gamyboje, pavyzdžiui, ant medienos, dedami antspaudai. Labai daug įvairių sričių, kur jie naudojami. Tai nebūtinai yra popierius. Naktiniai klubai taip pat naudoja ultravioletinį tušą ir deda ant rankų antspaudus. Antspaudų paskirtis gana plati", – sakė pašnekovė.

Pasak jos, tradiciniai apvalūs antspaudai sudaro vos 8–10 proc. bendrovės gaminamų antspaudų, todėl netgi nustojus juos gaminti nuostolis nebūtų toks didelis.

Palengvinimas sukčiams

Priešingos nuomonės yra individualiosios įmonės "Baltasis vėjas" savininkas Igoris Čapas. Jis įsitikinęs, kad priimtas sprendimas nenaudingas. Pašnekovas tikino, jog padirbti antspaudą sudėtingiau nei žmogaus parašą, – šiam nereikia jokios specialios įrangos. Be to, parašas, I.Čapo teigimu, nuolatos kinta.

"Kad padarytume apvalų antspaudą, mes iš žmogaus paimame asmens dokumentą ir daug kitų dokumentų. Pastebėjome, kad nėra tokio žmogaus, kuris pasirašo mums taip, kaip pasirašė asmens dokumente. Žmogaus parašas keičiasi", – aiškino jis ir teigė, kad niekada negalima tvirtai žinoti, kas iš tiesų pasirašė.

"Man atrodo, kad tai nerimta. Pavyzdžiui, kai yra ryškus, gerai matomas antspaudas, žmogui iš karto aišku, su kuo jis turi reikalų. Padaryti jį gana sudėtinga, nes reikalinga speciali įranga. Tiksliai pakartoti, netgi su specialia įranga, nėra taip paprasta. O pasirašyti gali bet kas", – dėstė mintis pašnekovas.

Padirbti parašą nesunku

I.Čapas taip pat atkreipė dėmesį į galimybę pagaminti faksimilę, kai parašą užtenka nuskenuoti ir lazeris jį išgraviruoja.

"Jūsų parašą faksimiliniu būdu aš galiu padaryti tokį, kad jūs gyvenime negalėsite pasakyti, jog čia ne jūsų parašas. Jis visiškai nesiskirs. Ir tai gerokai paprasčiau negu padaryti antspaudo dublikatą", – mano verslininkas.

Jis taip pat nesutinka, kad antspaudai brangūs ar kad jų reikia laukti dvi dienas. I.Čapas teigė, kad antspaudą galima pagaminti vos per pusvalandį.

Ar tai turės realios įtakos verslui, pašnekovas dar negalėjo pasakyti.

"Tai priklauso nuo to, kaip šis sprendimas veiks gyvenime. Iki šiol antspaudų užsakymai nesumažėjo. Galbūt dar ankstoka spręsti, galbūt su laiku sumažės", – sakė I.Čapas.

Valstybė neatsisakys

Bendrovės "Laiva" gamybos vadovas Remigijus Byčius įsitikinęs, kad Ūkio ministerijos sprendimas geras, bet mano, jog kurį laiką, kol verslininkai dar nėra įsigiję elektroninio parašo, antspaudai toliau bus naudojami.

"Daugelyje valstybių antspaudų jau seniai nėra", – sakė R.Byčius.

Tiesa, reikalavimas turėti antspaudą ir toliau bus taikomas valstybės įmonėms bei institucijoms.

Beveik niekas nebenaudoja

Kaip nurodyta Pasaulio banko tyrime, naują įmonę Lietuvoje įsteigusiam verslininkui įmonės antspaudas kainuoja nuo 30 iki 90 litų, jį pagaminti užtrunka dvi dienas. Tai pailgina bei pabrangina naujos įmonės steigimą ir sukelia papildomų nepatogumų vykdant veiklą. Lietuva Pasaulio banko verslo sąlygų tyrime "Doing Business 2013" iš 185 valstybių užima 27 vietą, tarp ES šalių Lietuva užima 9 vietą.

Remiantis Pasaulio banko tyrimo "Doing Business 2013" duomenimis, iš 28 ES valstybių narių įmonėms antspaudas, be Lietuvos, privalomas tik Airijoje, Graikijoje ir Kroatijoje. Antspaudą privalo įsigyti ir Rusijoje, Baltarusijoje, Kinijoje steigiamos įmonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų