Apklausa: 37 proc. lietuvių svarsto apie nuosavą verslą

  • Teksto dydis:

Verslumas lietuviams nesvetimas – du iš penkių (37 proc.) šalies gyventojų yra svarstę apie nuosavo verslo kūrimą arba savarankišką darbą. Tai rodo „Citadele“ banko iniciatyva bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Jos duomenimis, labiausiai lietuviams imponuoja nuosavo verslo ar individualios veiklos suteikiama galimybė pačiam kontroliuoti savo laiką ir daryti tai, kas iš tiesų patinka.

Šiuos aspektus išskyrė atitinkamai 58 proc. ir 56 proc. apklausos respondentų. Beveik pusė (48 proc.) gyventojų kaip nuosavo verslo ar savarankiško darbo privalumą pažymėjo nepriklausomybę, kai nesi apribotas darbo sutarties sąlygų, o 46 proc. – galimybę būti pačiam sau vadovu.

Lietuviai išties vis labiau vertina nuosavo verslo suteikiamas galimybes bei privalumus, turi svajonių ir ambicijų įgyvendinti savo sumanymus.

„Lietuviai išties vis labiau vertina nuosavo verslo suteikiamas galimybes bei privalumus, turi svajonių ir ambicijų įgyvendinti savo sumanymus. Tai rodo ne tik apklausos duomenys, bet ir augantis smulkaus bei vidutinio verslo finansavimo poreikis, didėjantis paraiškų verslo paskoloms gauti skaičius. Suprasdami finansavimo prieinamumo svarbą šiemet smulkiam ir vidutiniam verslui pasiūlėme naują finansavimo sprendimą – mikropaskolas, kurios leidžia greitai ir lanksčiai pasiskolinti mažesnėmis sumomis neįkeičiant turto. Be to, smulkiesiems verslininkams jau sudarome galimybę ir banko sąskaitą atsidaryti nuotoliniu būdu, o atsižvelgdami į augančias e. prekybos apimtis ir būtinybę smulkiesiems verslams optimizuoti vidinius resursus, mažmenine prekyba užsiimančioms įmonėms pasiūlėme dar vieną reikalingą sprendimą – verslo portalą, kur galima analizuoti prekybos rezultatus, automatiškai generuoti sąskaitas faktūras, kt.“, – komentuoja „Citadele“ banko Lietuvos filialo vadovas Darius Burdaitis.

Trečdalis (31 proc.) gyventojų kaip nuosavo verslo ar savarankiško darbo privalumą išskyrė galimybę uždirbti daugiau. Šis aspektas gerokai svarbesnis vyrams (38 proc.) nei moterims (24 proc.). Didesnį uždarbį taip pat dažniau akcentavo jaunesni respondentai. Šį privalumą išskyrė 39 proc. 18–29 metų amžiaus ir 38 proc. 30–39 metų amžiaus apklausoje dalyvavusių gyventojų. Kitose amžiaus grupėse didesnį atlygį išskyrusių respondentų dalis neviršijo trečdalio, pažymima „Citadele“ banko pranešime.

Visgi, nors beveik du penktadaliai gyventojų atskleidė pasvarstantys apie galimybę kurti nuosavą verslą ar dirbti savarankiškai, 21 proc. pripažino konkrečių planų kol kas neturintys. Tik 5 proc. apklaustųjų nurodė ateityje ketinantys steigti verslą ar pradėti dirbti savarankiškai. Dešimtadalis gyventojų atsakė jau turintys verslą arba dirbantys laisvai samdomais specialistais.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų pradžioje šalyje veikė 92,6 tūkst. mažų ir vidutinių įmonių – 6 proc. daugiau nei 2021 metų pradžioje. Naujausiais (2020 metų) duomenimis, beveik 186 tūkst. gyventojų Lietuvoje vykdė individualią veiklą – 5 proc. daugiau nei 2019 metais.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą „Citadele“ banko iniciatyva tyrimų bendrovė „Norstat“ atliko šių metų balandžio mėnesį. Joje dalyvavo tūkstantis 18–74 metų amžiaus šalies gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.,.

.,. portretas
Kažkas čia ne taip... Jeigu tiek daug nori verslą atidaryti DABAR, apie kokią sveiką nuovoką galima kalbėti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių