Aplinkos ministerija: įsigalioja draudimas medžioti švininiais šratais šlapžemėse

Nuo trečiadienio įsigalioja draudimas medžioti švininiais šratais ar juos nešiotis šlapžemėse ir aplink jas, primena Aplinkos ministerija (AM).

Nuo vasario 15 dienos pradedamos taikyti Europos Komisijos reglamento nuostatos, kuriomis apribojamas švino šaudmenų naudojimas šlapžemėse, siekiant mažinti švino bei jo junginių daromą žalą aplinkai, gyvūnams ir žmonių sveikatai.

Nuo šiol uždraudžiama šlapžemėse arba 100 metrų atstumu aplink jas medžioti daugiau kaip 1 proc. švino turinčiais šratais bet kokius gyvūnus. Reglamentas nustato, kad draudžiama tokius šratus iššauti lygiavamzdžiu šautuvu ir nešiotis su savimi šaudymo metu šlapžemėse arba vykstant šaudyti į jas.

Šlapžemėmis laikomi natūralūs ar dirbtiniai, pastovūs ar laikini vandens telkiniai, pelkės, durpynai.

Dėl kenksmingo švino poveikio Lietuvoje jau nuo 2021 metų uždrausta medžioti paukščius švininiais šratais, taip pat medžioti kanopinius žvėris šratais ir grankulkėmis, tačiau tokius šaudmenis buvo galima naudoti medžiojant plėšrūnus ar kiškius.

Daugiausiai švino į šlapynes patenka vandens paukščių medžioklės metu. Apskaičiuota, kad Europos Sąjungoje dėl apsinuodijimo švino šaudmenimis per metus žūva daugiau kaip milijonas vandens paukščių, mažiausiai 135 mln. paukščių patiria pirminio apsinuodijimo švininiais šratais riziką.

Švinu apsinuodiję paukščiai yra lengvesnis grobis plėšrūnams, todėl tai kelia riziką ir toms gyvūnų rūšims, kurios maitinasi vandens paukščiais, taip pat ir žmonėms, kurie vartoja vandens paukščius maistui.

Švino ir jo junginių poveikis žmonėms pasireiškia neurologinio vystymosi, inkstų veiklos, vaisingumo sutrikimais, padidėjusiu apsigimimo atvejų skaičiumi. Didžiausią rūpestį dėl visuomenės sveikatos kelia švino toksiškumas septynerių metų ir jaunesnių vaikų nervų sistemos vystymuisi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ai

ai portretas
jis ne urodas, man atrodo tai durnius su iniciatyva

JO

JO portretas
Nuo bukumo vaistu nera, O ministras tai urodas...

skiep

skiep portretas
tai tik ES kazkokio komiteto rekomendacija niekam neprivaloma,bet musu ministeris Gentvil yra juokdarys,juokinantis visa Europa.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių