Ar Lietuva bus pasiruošusi neįsileisti Astravo AE pagamintos elektros?

Energetikos ir darnios plėtros komisija ir laikinoji Veiksmų dėl Astravo atominės elektrinės (AE) koordinavimo grupė trečiadienį renkasi į bendrą uždarą posėdį aptarti, kaip vyksta pasiruošimas riboti Rytų elektros energijos patekimą į Lietuvos rinką, kai pradės veikti Astravo AE.

„Tokius du uždarus posėdžius turime. Vieną jau turėjome, buvo labiau skirtas neprekybai su rytiniais kaimynais atidarius Astravo AE, o dabar bus aptariama infrastruktūrinė dalis.

Bus infrastruktūriškai aptarta, kaip ruošiamės elektros energijos ribojimams pradėjus veikti Astravo AE ir 2025 m. desinchronizacijai, kaip su projektais, nes kai kurie baigiasi kaip tik 2025 m. pabaigoje. Grafikas įtemptas. Taip pat kalbėsimės, kaip vystomi kiti projektai dėl susijungimo su Vakarų (elektros – ELTA) sistema“, – Eltai sakė Seimo narys Virgilijus Poderys.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį – kitais metais.

Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Lietuvos ir Latvijos pozicijos Astravo AE atžvilgiu buvo išsiskyrusios. Latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.

2017–ųjų birželį Seimas pripažino, kad Baltarusijoje, Astrave, statoma branduolinė elektrinė yra nesaugi ir kelianti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ai ai ai

Ai ai ai portretas
Seimas pripažino kad branduoline jegaine nesaugi. Kurrr-va seimas ka TATENA? Deputatai puse kuriu vagys o kita puse kaimečiai gali pripažinti kokianors jegaine saugia ar nesaugia:) Ir dar myža i akys žminem kad nenauduos Astravo elektra:)

Ar lietuvis prisipažins,

Ar lietuvis prisipažins, portretas
kad ligonis? Ne! Rusai puola, baltarusių elektra nešvari, užsienio kariuomenės pilni pakampiai, nors, atseit respublika suvereni, seime korumpuoti glušeliai, ubagai ant kiekvieno kampo, bet kokie mes kieti!. Liūdna. Iš Lietuvos pasipūtimo net Afrikos aborigenai tyčojasi.

kad

kad portretas
ir be Lietuvos bus pakankamai kas perka elektrą, o ir pati Baltarusija susinaudos
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių