A. Armonaitė: Europos Komisija gerai supranta paramos Lietuvos verslui svarbą

  • Teksto dydis:

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė penktadienio vakarą nuotoliniu būdu kalbėjosi su Europos Komisijos vicepirmininke Margrethe Vestager.

Ji buvo informuota, kad Europos Komisija supranta paramos nuo Kinijos ekonominio spaudimo nukentėjusioms Lietuvos įmonėms svarbą ir dės pastangas, kad Lietuvai aktualūs sprendimai būtų patvirtinti kaip galima greičiau.

„Esame parengę dvi didelės vertės paramos nuo Kinijos nukentėjusioms Lietuvos įmonėms priemones, kurios galėtų pradėti veikti tik gavus teigiamą atsakymą iš Europos Komisijos. Pokalbio metu komisarė man patvirtino, jog bus dedamos pastangos, kad Lietuva atsakymą gautų kaip galima greičiau. Tikimės, kad jau vasario pradžioje nukentėjęs verslas galėtų pretenduoti į pirmąją paramą“, – pranešime sako A. Armonaitė.

Tikimės, kad jau vasario pradžioje nukentėjęs verslas galėtų pretenduoti į pirmąją paramą.

Lietuva derasi su Europos Komisija, siekdama suteikti galimybę sunkumų dėl Kinijos veiksmų patiriančioms įmonėms pasinaudoti lengvatinėmis iki 24 mėn. trukmės paskolomis bendrovių veiklai užtikrinti. Tam numatoma skirti 130 mln. eurų. Verslas galėtų gauti iki 5 mln. eurų (grupėms iki 10 mln. eurų) dydžio paskolas apyvartinėms lėšoms, pažymima Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime.

Dar vienas Lietuvos tikslas – kad spartesnio atsigavimo siekiančios įmonės, tarp jų ir nuo Kinijos spaudimo nukentėjusios šalies bendrovės, galėtų pasinaudoti šiuo metu tikslinama tiesioginių COVID-19 paskolų schema. Pagal ją verslo įmonėms planuojama sudaryti galimybę 3 metams gauti lengvatines paskolas apyvartinėms lėšoms arba iki 8 metų trukmės lengvatines paskolas investiciniams projektams įgyvendinti. Šioms paskoloms iš pradžių numatoma skirti iki 200 mln. eurų – 100 mln. eurų apyvartinėms lėšoms ir 100 mln. eurų investiciniams projektams.

„Susitikime taip pat buvo aptartos Europos Komisijos iniciatyvos vystyti puslaidininkių gamybą Europos Sąjungoje ir mažinti jos priklausomybę nuo tiekėjų iš Azijos. Lietuva turi ir nori būti puslaidininkių gamybos grandinės Europoje dalis“, – patikino A. Armonaitė.

Ministrė pokalbio metu taip pat paprašė M. Vestager paremti Europos Sąjungai pirmininkaujančios Prancūzijos iniciatyvą kuo greičiau parengti naują kovos su prievartos veiksmais priemonę, kurią būtų galima taikyti susiklosčius ypatingoms aplinkybėms, pavyzdžiui, panašiai padėčiai, kuri kilo Lietuvos santykių su Kinija srityje. Pasak A. Armonaitės, Kinijos veiksmai daro įtaką visai bendrajai ES rinkai, todėl būtinas stiprus ir koordinuotas Europos politinis atsakas, kuris atgrasytų nuo tokių veiksmų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alvyda

Alvyda portretas
Man tokie ministrai pasitikėjimo nekelia.

deinis

deinis portretas
Suprasti viena ,bet panelė Armonaitė supranta koki nuostoli padarė Lietuvai neprotingi sprendimai ,jeigu ir paskolintų pinigų ar panelė iš savo algos gražins tuos milijonus su palūkanomis.

IŠANGĖS gaujos ARMONAITĖS s v a i č i o j i m a i ,

IŠANGĖS gaujos ARMONAITĖS s v a i č i o j i m a i , portretas
panašūs į s u k i e t ė j u s į SNARGLĮ po nosimi, kuriuo bando p a r a m s t y t i sulaužytą VERSLĄ Lietuvoje, -- ji net nežino , už kokią sumą ir kokį VERSLĄ s u n a i k i n o Lietuvoje ; -- KONSERVATORIŲ nusikalstami v e i k s m a i - ARMONAITĖS veiksmai rodo , jog vykdo gyventojų k v a i l i n i m ą, kad paslėpti padarytą nusikaltimą.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių