A. Armonaitė: manau, kad visa prekyba jau galėtų veikti

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako mananti, kad visa prekyba jau galėtų veikti, taip pat, laikantis saugumo priemonių, ir maitinimo įstaigos lauke, tačiau negalima užsimerkti prieš situaciją ligoninėse.

„Mano nuomone, prekyba jau galėtų pilnai veikti ar maitinimo įstaigos lauke labai atsargiai taip pat, tačiau negalime užsimerkti prieš padvigubėjusias reanimacijos lovas, pavyzdžiui, Vilniuje. Todėl ieškome kitų išeičių: reikia spartinti vakcinaciją, ypač rizikos grupių ir senjorų, tas vyksta. Reikia ieškoti išeičių dėl Galimybių paso ir, aišku, priimti sprendimus dėl prekybos ir maitinimo“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė A. Armonaitė.

„Jei turėtume 60 ar 70 proc. paskiepytų 65 metų ir vyresnių žmonių, man asmeniškai būtų daug lengviau pasakyti, kad būtina šiandien atidaryti, pavyzdžiui, maitinimo įstaigas. Mums reikia tokių rodiklių. Vilniuje, anos savaitės duomenimis, jau buvo 56 proc. senjorų paskiepytų, kas yra nemaži skaičiai, dabar jie, žinoma, dar didesni. Tai aš manau, kad tikslas yra pasiekiamas“, – pridūrė ministrė.

Praėjusį trečiadienį tikėtasi, kad Vyriausybė leis atnaujinti visą prekybą nuo balandžio 12 dienos, tačiau dėl suprastėjusios epidemiologinės situacijos šio klausimo svarstymą nuspręsta atidėti. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė tuo metu sakė, kad prekybos centrai yra pandeminės situacijos įkaitai.

Tuo metu Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka Eltai anksčiau sakė, kad sprendimai dėl lauko terasų atidarymo turėjo būti priimti jau seniai. Jis taip pat teigė, kad ruošiantis atsidarymui labiausiai kelia nerimą galimi darbo laiko ribojimai.

Galimybių pasas

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad jos vadovaujamos ministerijos siūlomą Galimybių pasą būtų galima pradėti naudoti jau artimiausiomis savaitėmis. A. Armonaitė pabrėžia, kad amžinai visų veiklų laikyti uždarytų negalima, tačiau šį projektą, ministrės nuomone, įgyvendinti būtina dėl to, kad be šio dokumento augantys naujų COVID-19 atvejų skaičiai artimiausiu metu dar neleistų tikėtis maitinimo įstaigų ar renginių atsivėrimo.

„Iki masinės vakcinacijos mums dar yra šiek tiek kelio, kurį reikia nueiti, tačiau skaičiai auga ir karantino mes amžinai tęsti negalime. Dėl to mes ieškome išeičių, kaip tokius sektorius atverti, kurie ilgą laiką buvo uždaryti, kaip renginiai viduje ar lauke, maitinimas viduje, sporto klubai ir kitos veiklos, kurioms prie dabartinių augančių skaičių prognozės vis dar nėra tokios geros“, – trečiadienį „Žinių radijui“ kalbėjo Laisvės partijos pirmininkė.

A. Armonaitė yra linkusi tokį dokumentą, kuris leistų vakcinuotiems, persirgusiems ar neigiamą COVID-19 testą turintiems asmenims pasinaudoti įvairesnėmis paslaugomis, vadinti Galimybių, o ne Imuniteto pasu būtent dėl testavimo kriterijaus įtraukimo.

„Galimybių pasas yra skirtas visiems žmonėms ir jo nevadiname Imuniteto pasu, dėl to, kad imunitetą žmogus įgyja po skiepo arba persirgęs. Mes norime įtraukti ir neigiamo testo rezultatą, kad tuo dokumentu galėtų pasinaudoti visi žmonės“, – tvirtino A. Armonaitė.

Ji pabrėžė, kad tokios idėjos įgyvendinimui dar būtinas visos Vyriausybės pritarimas, tačiau ekonomikos ir inovacijų ministrė tikisi, jog šiam projektui techniškai paruošti pavyks per kelias savaites.

„Iš tiesų Registrų centras jau šiandien ruošiasi įgyvendinti europinį Žaliąjį sertifikatą, tai yra labai panašus daiktas, kuris turėtų atsirasti Europoje vasarą, jis skirtas kelionėms ir panašiai. Spartiname šiuos procesus, kad Lietuvoje galėtume pirmiau susikurti savo nacionalinį, kad žmonės galėtų pasinaudoti tomis paslaugomis jau dabar“, – teigė A. Armonaitė.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį vyksiančiame posėdyje ketina svarstyti galimus karantino pokyčius.

Tiesa, antradienį ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė nebuvo linkusi komentuoti, apie kokius galimus karantino atlaisvinimus diskutuos Ministrų Kabinetas. Premjerė sakė, kad ministerijos yra parengusios daug siūlymų, tačiau, I. Šimonytės nuomone, planais pasidalinus per anksti, jie imami interpretuoti kaip jau įvykę sprendimai.

Visgi Vyriausybės vadovė užsiminė, kad trečiadienio posėdyje Ekonomikos ir inovacijų ministerija gali teikti siūlymus dėl Imuniteto paso įgyvendinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TOMAS

TOMAS portretas
GRAMOFONAS TARĖ SAVO ŽODĮ

AŠ portretas
Užsikrečia vakarėliuose.O prekybos taškai ir kavinės saugo savo klientus.Laukiame,kada atvers visi duris.Įleidžia į vidu tik po kelis žmones.Gana .....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių