A. Armonaitė: nematau, kad valstybės įmonės turėtų ambicijų uždirbti svarią grąžą valstybei

  • Teksto dydis:

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, ketvirtadienį nuotoliniu būdu susitikusi su Valdymo koordinavimo centro (VKC) vadovu Vidu Danieliumi, sako kol kas nematanti, kad valstybės įmonės turėtų ambicijų uždirbti svarią grąžą valstybei, todėl reikia peržiūrėti ne tik joms keliamus tikslus, bet ir valdyseną.

„Esame Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nariai, ir tai įrodo, kad peržengėme tarptautinių standartų kartelę bendrovių valdymo srityje. Tačiau kol kas nematau, kad valstybės įmonės turėtų ambicijų uždirbti svarią grąžą valstybei, ir šioje srityje gerokai atsiliekame nuo EBPO vidurkio. Taigi, visų pirma, turime peržiūrėti ne tik tokioms bendrovėms keliamus tikslus, bet ir jų valdyseną“, – sako A. Armonaitė.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės, ateityje daug dėmesio turi būti skiriama šių įmonių veiklos rodikliams, kurie turės atitikti joms iškeltus tikslus. Tikslai turėtų apimti ne tik kapitalo kainos kriterijus, bet ir dividendus bei kitus finansinius rodiklius. Artimiausiu metu bus svarstoma šių įmonių veiklos rodiklių nustatymo sistema, kuri turėtų apimti tiek atskirų sektorių analizę, tiek siektinus grąžos rodiklius ir dividendų prognozę. 

„Susitikimo metu taip pat aptarta, kaip valstybės valdomų įmonių valdybos narių atranką padaryti dar skaidresnę. Ministrė pabrėžė, kad ateityje neturi pasikartoti tokie atvejai, kai tik ką išrinktą valdybą turi atleisti naujas ministras. VKC turėtų įdėmiai stebėti, kaip formuojami valstybės valdomų įmonių kolegialūs organai, ir turimomis priemonėmis užtikrinti, kad nepriklausomi valdybos nariai atitiktų jiems keliamus aukščiausius nepriklausomumo standartus“, – teigiama pranešime.

Pasak A. Armonaitės, taip pat svarbu siekti, kad tokie pat valdysenos, depolitizavimo standartai būtų taikomi ir savivaldybių įmonėms, o VKC galėtų gauti visą šiam tikslui užtikrinti reikalingą informaciją.

Pokalbio metu A. Armonaitė taip pat pabrėžė, kad būtina judėti dar didesnio šių bendrovių valdymo centralizavimo link. Laipsniškai vertėtų mažinti šių įmonių skaičių iki 40, o jų priežiūrą koncentruoti 2–3 ministerijose, o ne 11-oje, kaip yra dabar. Ministrė akcentavo, kad daug potencialo turi ir savivaldybių įmonės – jas reikia valdyti skaidriau, o ten, kur poreikį gali tenkinti privati rinka, tokių funkcijų atsisakyti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 50 valstybės valdomų įmonių, 42 iš jų 2019 metais veikė pelningai ir uždirbo 234,7 mln. eurų grynojo pelno, tačiau kapitalo grąža sudarė 4,2 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paguglinus

Paguglinus portretas
apie A. Armoną supratau kodėl Armonika nori sunarkomanint, supid.. tint Lietuvos žmonės, tai kerštas, tai kraujyje.

Vajetau

Vajetau portretas
tai kad naujiena..:D)) Dawai Armonaite padaryk kad tas valstybines įmones normaliai kontroliuotų vyriausybė, kad jos kaip priklauso dirbtų būtent valstybei o ne sau ir bičiukų kompanijai kaip iki dabar ir reketo 90-taisiais metais ..IR VISKAS EIS Į GERA..///__-- b et kas tau leis..:D)

.,

., portretas
Tęsiasi 2009 metų retorika
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių