Artėjant eurui keičiasi ir vartotojų įpročiai

Prekybininkai tikina, kad vis dažniau žmonės už pirkinius atsiskaito mokėjimo kortelėmis, pastebima ir kita tendencija – mokėdami grynaisiais gyventojai labiau linkę atsikratyti monetomis. Prekybininkai visus šiuos pirkėjų įpročių pokyčius linkę sieti su artėjančiu euru.

Per pastaruosius penkerius metus, atsiskaitinėjančiųjų kortelėmis už pirkinius kai kuriuose prekybos centruose nuosekliai daugėja. Šiuo metu tokie mokėjimai sudaro iki ketvirtadalio ar net trečdalio atsiskaitymų.

„Kortelėmis dažniau atsiskaito didmiesčių gyventojai ir suma, už kurią atsiskaito kortelėmis, yra didesnė nei tos sumos, kurios sumokamos grynaisiais. Tai reiškia, kad grynuosius žmonės renkasi atsiskaitinėdami už nedideles sumas, tuo tarpu jei įsigyja didesnius pirkinius, atsiskaito kortele“, – sakė UAB „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

„Atsiskaitančių kortele daugėja, tačiau ne taip smarkiai, labai priklauso nuo miesto, didžiuosiuose miestuose mūsų prekybos tinkle, atsiskaitymų yra 30 proc., mažuosiuose miestuose – 20–25 proc.“, – teigė UAB „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Prekybininkai pastebi ir kitus pirkėjų įpročių pasikeitimus, prekybos centruose jie linkę palikti tai, ką taupyklėse laikė ne vienerius metus. Manoma, kad tai lemia artėjantis euras.

„Labiau galima išskirti Dzūkiją. Alytus, Molėtai, Kelmė, Tauragė – miestai, kur atnešama daugiau monetų ir už brangesnius pirkinius ryžtamasi atsiskaityti monetomis. Taip galbūt išleisti santaupas sukauptas smulkiais pinigais – taupyklėse ar dar kažkur kitur“, – tvirtino R. Saulytė.

Dar didesnio grynųjų, ypač monetų, antplūdžio laukiama paskutinėmis gruodžio ir pirmosiomis sausio savaitėmis. Rengdamiesi tam, didieji prekybos centrai rengia kasas, kuriose galima atsiskaityti tik mokėjimo kortelėmis, taip esą taupomas laikas. Žadama įrengti ir tokias kasas, kuriose bus savitarna, kad skubantys pirkėjai nestoviniuotų eilėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių