Aštuoni iš dešimties lietuvių per šventes gauna nereikalingų daiktų

  • Teksto dydis:

Ar pamenate, kiek nereikalingų daiktų radote po Kalėdų eglute praėjusiais metais? Net 8 iš 10 lietuvių teigia per Kalėdas gaunantys bent vieną nereikalingą daiktą, o 4 iš 10 tokias dovanas kaupia, rodo įspūdžio dovanų platinimo bendrovės „Gera dovana“ atlikta klientų apklausa.

Net 75 proc. apklaustųjų nurodė, kad per žiemos šventes gauna vieną ar daugiau daiktų, kurių jiems nereikia. Vieną nereikalingą daiktą gauna 29 proc., du – 24 proc., tris – 13 proc., o dar daugiau – 9 proc. apklaustųjų. Ir tik 25 proc. respondentų nereikalingų dovanų negauna visai, rodo apklausa.

Rezultatai atskleidė, kad lietuviai dažniausiai nepanaudotas kalėdines dovanas kaupia (37 proc.). Likusi dalis stengiasi daiktais vienaip ar kitaip atsikratyti – trečdalis lietuvių (33 proc.) atiduoda, o penktadalis (22 proc.) neįtikusias dovanas perdovanoja. Tiesa, yra ir tokių (8 proc.), kurie niekur nepritaikomas dovanas išmeta.

Prieš perkant dovaną reikia mąstyti ne tik apie dovanos gavėją, bet ir gamtos tausojimą, teigia įmonės „Gera dovana“ direktorius Ernestas Vasiliauskas.

„Ši apklausa labai aiškiai parodė, kad didžioji dalis žmonių per Kalėdas gauna nereikalingų daiktų. Gyvename laikotarpiu, kai laiko nuolat trūksta, todėl buvimas kartu tampa vis brangesnė dovana nei daiktai, kurie stebina vis mažiau. Yra žmonių, kurie perka dovanas nė nesusimąstydami, kad daiktas gali suteikti ne džiaugsmą, o galvos skausmą“, – teigia E. Vasiliauskas.

Gyvename laikotarpiu, kai laiko nuolat trūksta, todėl buvimas kartu tampa vis brangesnė dovana nei daiktai, kurie stebina vis mažiau.

Moterys dovanas atiduoda, vyrai – kaupia

Tyrimas atskleidė, kad moterys labiau nei vyrai linkusios gautas nereikalingas dovanas atiduoti, o vyrai kur kas dažniau kaupia daiktus. Nereikalingas dovanas gavusios moterys dažniausiai (38 proc.) jas atiduoda kitiems. Beveik trečdalis (29 proc.) linkusios pasilikti net ir nenaudojamą daiktą sau. Vyrai, užuot atidavę (17 proc. respondentų), gerokai dažniau nei moterys kaupia nereikalingus daiktus namuose – tą daro net 50 proc. apklaustųjų. Vis dėlto, dėl perdovanojimo abi lytys sutinka – pasitaikius progai, 22 proc. įteikia gautą daiktą kitam. Analogiškai vienodas skaičius, po 8 proc., nereikalingas dovanas išmeta.

Pastebima, kad kuo mažiau dovanų žmogus gauna, tuo didesnė tikimybė, kad daiktai nebus išmesti. 45 proc. apklaustųjų nurodė, kad per Kalėdas gavę vieną, tačiau nereikalingą dovaną, ją dažniau pasilieka, užuot perdovanoję ar atidavę.

„Prieš nuspręsdami dėl dovanos pagalvokite, kada paskutinįkart leidote kokybiško laiko pusdienį su sesės šeima ar kas jūsų draugą iš tiesų priverstų nusišypsoti. Renkantis dovaną Kalėdoms, siūlau pagalvoti apie tvarų vartojimą. Dovanos turi kurti prisiminimus, suteikti gerų emocijų, o to daiktai dažnu atveju padaryti negali“, – pataria E. Vasiliauskas.

Apklausa buvo atliekama 2019 m. lapkričio mėn. Iš viso elektroniniu būdu apklausti 457 pilnamečiai bendrovės klientai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip taip

Taip taip portretas
As visada prasau, nieko nedovanokite.Tikrai nereikia.Geriau pasibuti su artimais.Ne, padovanoja paveiksla su klausimu.Na, kur kabinsi?Aha begu ir greziu skyle sienoje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių