Pereiti į pagrindinį turinį

Atlyginimai krito mažiau negu tikėtasi

2009-09-23 18:41
Atlyginimai krito mažiau negu tikėtasi
Atlyginimai krito mažiau negu tikėtasi / Gedimino Bartuškos nuotr.

Darbo užmokestis šalyje mažėjo ne taip drastiškai, kaip buvo laukta metų pradžioje, teigia atlyginimų tyrimą atlikusios konsultacijų bendrovės "Mercer" ir "OVC Consulting".

Dar prieš metus šios bendrovės skelbė, kadLietuvoje užfiksuotas rekordinis atlyginimų augimas. Tačiau jau pirmoje 2009 m. pusėje dviženklį augimą pakeitė planuojamo dviženklio atlyginimų kritimo nuotaikos – "OVC Consulting" vykdomos įmonių apklausos žadėjo rekordinį atlyginimų mažinimą.

Vis dėlto šios permainos įgyvendintos ne taip radikaliai: 2009 m. darbo užmokesčio tyrimo rezultatai parodė aiškią atlyginimų mažėjimo tendenciją, o dalis įmonių atlyginimus nežymiai padidino.

Pagrindinį atlyginimą apie 5,6 proc. mažino penktadalis tirtų Lietuvos įmonių. Sunkiausią pagrindinių atlyginimų mažinimo naštą pajuto specialistai, lengviausią – aukščiausio lygmens vadovai.

Beveik 30 proc. tyrime dalyvavusių įmonių padidino pagrindinį atlyginimą vidutiniškai 2,2 proc. Tai daugiausiai užsienio kapitalo įmonės, kurios nuosekliai atlieka metinį atlyginimų peržiūrėjimą atsižvelgdamos tiek į metinius verslo, tiek į šalies infliacijos rodiklius.

Apie 50 proc. tyrime dalyvavusių įmonių nevykdė jokių pagrindinio atlyginimo pokyčių. Beje, daugiausiai pagrindinius atlyginimus mažino Kauno įmonės – apie 7 proc., nedaug teatsiliko Vilniaus bendrovės – apie 6 proc. mažiausiai – Klaipėdos – apie 4 proc.

Viso darbo užmokesčio mažėjimo varikliu 2009 m. tapo kintamoji atlyginimo dalis, kurią, lyginant su 2008 m., apie 60 proc. įmonių sumažino vidutiniškai penktadaliu, o apie 25 proc. kintamosios dalies visiškai nebemokėjo. Skirtinguose lygmenyse kintamoji dalis mažėjo skirtingu dydžiu: aukščiausio lygmens vadovams ji mažėjo apie 30 proc., darbininkams ir aptarnaujančiam personalui – apie 50 proc. o vidurinio lygmens vadovams ir specialistams ji beveik nepakito.

Tyrimo autoriai įžvelgia pozityvių permainų jau kitais metais. Daugiau kaip 50 proc. įmonių nurodo 2010 m. didinsiančios vadovų ir specialistų pagrindinį atlyginimą, o daugiau kaip 30 proc. įmonių – ir darbininkų pagrindinį atlyginimą. Numatomas padidėjimas 2010 m. – apie 3 proc. Mažinti atlyginimus ketina tik apie 7 proc. įmonių.

Dar šviesesnę ateitį įmonių vadovai numato 2011 m.: pagal šių metų planus visoms darbuotojų kategorijoms pagrindinius atlyginimus vidutiniškai 5 proc. didinti yra nusiteikusios daugiau nei 70 proc. įmonių, o mažinti neketina nė viena įmonė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų