Atnaujinamos ES derybos dėl reikalavimų vilkikų vairuotojams

Europos Sąjungos (ES) institucijos trečiadienį Briuselyje atnaujina derybas dėl daug diskusijų keliančio Mobilumo paketo, kuris, Lietuvos vežėjų teigimu, padėtų Vakarų europiečiams išstumti juos iš rinkos.

Ankstesnis trialogas – derybos tarp ES institucijų – dėl visų trijų Mobilumo paketo dalių lapkričio mėnesį Strasbūre baigėsi be rezultatų.

Prieš derybų pradžią 16 asociacijų, tarp kurių daugiausia Skandinavijos ir Vakarų Europos vežėjai, bendrame pranešime ES institucijas paragino pasiekti susitarimą dėl Mobilumo paketo.

„Pervežimų sektoriui derybų žlugimas šioje stadijoje nebūtų suvokiamas. Sektorius tikisi lankstumo iš visų trilaogo šalių“, – rašoma pranešime.

Pasak asociacijų, susitarimas dėl Mobilumo paketo nuostatų yra „labai arti“.

Paketui prieštarauja dauguma Centro ir Rytų Europos valstybių, teigiančios, kad šiuo teisės aktu iš rinkos siekiama išstumti šių regionų vežėjus.

Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Vengrijos, Rumunijos ir Bulgarijos susisiekimo ministrai praėjusį mėnesį perspėjo, kad derybos „suka klaidinga kryptimi“.

Daugiausia kritikos tenka paketo punktui, kuris įpareigoja vežėjus periodiškai grįžti į savo registracijos šalį.

„Vilkikų grąžinimo taisyklė kartu su griežtesniu režimu tarpvalstybinei veiklai (...) kirsis su pastangomis (...) mažinti kelių transporto anglies dvideginio emisijas“, – rašoma ministrų laiške, kurio kopiją gavo BNS.

Prancūzija, Vokietija ir kitos jas palaikančios Vakarų Europos šalys teigia, kad griežtesnės taisyklės užkirs kelią piktnaudžiauti ir pagerins darbuotojų padėtį. Jų manymu, Rytų europiečiai nesąžiningai konkuruoja pigia darbo jėga, ji prilygsta „socialiniam dempingui“.

Europos Parlamentas siūlo įpareigoti įmones sudaryti tokius grafikus, kad vairuotojai grįžtų namo mažiausiai kas keturias savaites.

Pasiekus kompromisą vadinamajame trialoge, kur posėdžiauja europarlamentarai, Komisija ir ES pirmininkaujanti šalis (šiuo atveju Suomija), sutarimą dar atskirais balsavimais turėtų patvirtinti Europos Parlamentas ir valstybės narės.

Pasak diplomatų, laišką paskelbusios šešios Rytų Europos šalys neturi pakankamai balsų užblokuoti sprendimo, todėl daug kas priklausys nuo to, kaip elgsis Suomijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
SUSIKIŠK FUFAIKE TA RUSIJA kur nesueina.

ALGIS

ALGIS portretas
JEIGU JŲ PAREIKALAUTŲ R U S I J A , KAIP MAT SUREAGUOTŲ .

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Niekšai lietuvos vergvaldžiai kiek jie gali išnaudoti vairuotojus, greičiau ES pastatytų juos į vieta ir uždraustų dirbti ant EU vilkiku dirbti ne EU vairuotojams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių