Pereiti į pagrindinį turinį

Atsigauna Europos prekyba

2012-03-14 23:59

Pirmadienį paskelbti Europos prekybos statistiniai duomenys rodo, kad ekonominė ES situacija gerėja. Nors Senojo žemyno padėtis vis dar kebli dėl skolos problemų, smunkantis euro kursas Europos ekonomikai davė daug naudos.

Einamosios sąskaitos balansas, kurio didžiąją dalį sudaro eksporto ir importo skirtumas, pirmą kartą per pastaruosius metus buvo perteklinis. Sumenkęs euro kursas atpigino produkciją kitų valiutų atžvilgiu, todėl regiono prekių ir paslaugų buvo parduota daugiau, nei įsivežta užsienio produkcijos. Ketvirto 2011 m. ketvirčio einamosios sąskaitos balansas buvo perteklinis ir siekė 4,4 mlrd. eurų, o tuo pačiu laikotarpiu 2010 m. buvo net 21,4 mlrd. eurų deficitas.

Tiesa, to tikrai negalime laikyti esmine atsigavimo pradžia, nes struktūrinės reformos ir sunkūs sprendimai Bendrijos vis dar laukia.

Tačiau tai pirmieji teigiami rodikliai, kurie parodo, kad euro smukimas nėra jokia katastrofa. Atvirkščiai, tai padeda parduoti regiono produkciją užsienio rinkose.

Žinoma, tolesni Europos lyderių veiksmai parodys, ar bus pasinaudota smukusio euro pranašumais, ar bus sprendžiamos prasiskolinusių valstybių problemos, ar jos bus tiesiog užkamšomos Vokietijos mokesčių mokėtojų pinigais, kurie nėra beribiai. Ir net artėjanti recesija gali būti ne tokia skaudi, jei strateginiai sprendimai bus priimami koordinuotai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų