Atsinaujinančioji energija – ekonomiška ir ekologiška

  • Teksto dydis:

Iš atsinaujinančiųjų energijos išteklių (AEI) generuojama elektra yra maždaug perpus pigesnė nei gaminama iš dujų ir kainuoja apie 40 proc. mažiau nei pagaminta iš anglies. Todėl Lietuvos valstybė ir ES skatina gyventojus rinktis atsinaujinančiosios energijos šaltinius ir skiria tam reikšmingą finansinę paramą. Apie šios srities aktualijas kalbamės su Lietuvos energetikos agentūros (LEA) vadove Agne Bagočiūte.

Lietuvos energetikos sektorius per pastaruosius penkerius metus pakito kardinaliai. Sparčiai auganti vietinė elektros gamyba, ypač atsinaujinančiųjų energijos išteklių (AEI) naudojimo proveržis, leidžia Lietuvai pasigaminti vis daugiau vietinės elektros ir mažinti jos importą. Pagal turimas Europos šalių galimybes šią vasarą patenkinti elektros poreikį naudojant vien saulės ir vėjo energiją, Lietuva yra ketvirtoje  vietoje Europoje.

„AEI technologijos per pastarąjį dešimtmetį labai išsivystė. Tokiuose įrenginiuose pagaminta elektros energija yra maždaug apie 50 proc. pigesnė nei dujiniuose įrenginiuose pagaminta energija ir apie 40 proc. pigesnė nei pagaminta anglies įrenginiuose“, – pasakojo A. Bagočiūtė.

Anot jos, per pastaruosius penkerius metus elektrą gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje išaugo penkiolika kartų, o bendra generacija artėja prie 1,6 GW (gigavatų) ribos. Šį augimą, pasak LEA vadovės, būtų galima lyginti su gyventojų skaičiaus skirtumu atitinkamai Rietavo ir Šiaulių miestuose. Šie procesai atitinka ir „Naujos kartos Lietuva“ strateginį planą, kurio dalis yra „Žalioji pertvarka“. Įgyvendinant šią pertvarką, numatytos reformos ir investicijos, skatinančios AEI gamybą (saulės ir vėjo energijos gamyba, alternatyvių degalų gamybos skatinimas), darnaus transporto plėtrą (elektromobilių infrastruktūra, taršių transporto priemonių keitimas) ir energijos efektyvumo priemones (daugiabučių renovacija ir statybų sektoriaus inovacijos), kurioms numatyta skirti 676,631 mln. eurų.

„Šiuo metu į LEA gali kreiptis tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys dėl finansavimo saulės elektrinėms sausumoje įsirengti. Gyventojai gali kreiptis ir paramos, norėdami pasikeisti taršius, iškastinį kurą naudojančius katilus arba senos kartos biokurą naudojančius katilus į efektyvesnius – tiek penktos klasės biokuro katilus, tiek šilumos siurblius. Taip pat laukiame norinčių įsirengti privačias elektromobilių įkrovimo stoteles“, – nurodo LEA vadovė A. Bagočiūtė.

Anot jos, įsirengti saulės elektrines norintys gyventojai paraiškas teikti turi Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA), o LEA skiria paramą šilumos siurbliams, elektromobilių įkrovimo stotelėms įsirengti.

Šiuo metu gyventojai raginami pasidomėti paskolomis energetikos bendrijoms, parama nepasiturintiems ir kitomis priemonėmis. 

Gyventojai informaciją apie finansavimo galimybes gali rasti šiuose interneto tinklalapiuose:

https://apvis.apva.lt

https://www.ena.lt

https://ilte.lt

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
NEI EKONOMISKA, NEI EKOLOGISKA
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių