Audito komitetas: ar žinote, kas gauna išmokas už jūsų žemę?

  • Teksto dydis:

Gali būti, kad žemės savininkams nežinant jų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus deklaruoja ir tiesiogines išmokas pasiima kiti asmenys. Tokia piktnaudžiavimo galimybė paaiškėjo Seimo Audito komitetui svarstant Europos Sąjungos finansinės paramos administravimo klausimus.

Asmenims deklaruojant plotus nėra reikalaujama pateikti žemės valdymą pagrindžiančius dokumentus - nuosavybės dokumentą arba sutartį su žemės savininku, įrodančią, kad deklaruojantysis tame plote vykdo veiklą ir turi teisę į tiesiogines išmokas. Dar daugiau, iš esmės niekas be atskiro skundo ir netikrina, ar tikrai, tas, kuris deklaravo ir gavo išmokas, tuose plotuose ir ūkininkauja. Todėl žemės savininkai, kurie patys nedeklaruoja plotų, gali būti labai nustebinti sužinoję, kad kažkas juos deklaravo ir gavo Europos Sąjungos paramą.

Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė neatmeta galimybės, kad "atsiranda gudručių, kurie paskutinę deklaravimo dieną matydami, kad yra neuždeklaruotų plotų ir turėdami pakankamai duomenų, juos deklaruoja savo vardu ir pasiima tiesiogines išmokas".

Ar tokia piktnaudžiavimo galimybė atsiranda dėl teisės aktuose nenustatyto reikalavimo deklaruojant pateikti sutartis, ar dokumentų neprašoma, nors jie privalomi, toliau su Žemės ūkio ministerija aiškinsis Seimo Audito komitetas.

2013 metais Lietuvoje deklaruota 2,8 mln. ha žemės ūkio naudmenų ir pasėlių ploto, už kurį išmokėta 1,2 mlrd. Lt tiesioginių išmokų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
kas gali atsakyti? Jei turi žemės na trisdešimt arų užkampyje ir nėra kam jo nupjauti, nes kaime nėra darbingų vyrų kurie turėtų jėgos tai padaryti, kažkur kreiptia kad nebūtum apmokestintas? Ir nuo kokio ploto galima apmokestinti jei jokių išmokų negauni ir esi antros grupės invalidas?Patarkit , labai prašau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių