Pereiti į pagrindinį turinį

B. Bradauskas: Lietuvos praradimai dėl konflikto Rytuose gali siekti 4 mlrd. litų

2014-03-26 11:09
BNS inf.
Bronius Bradauskas
Bronius Bradauskas / Š.Mažeikos / BFL nuotr.

Lietuvos praradimai dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto, preliminariais duomenimis, gali siekti beveik 4 mlrd. litų, prognozuoja Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

„Tikslių jų niekas negali pasakyti. Jeigu jau scenarijus juodžiausias būtų, tai biudžete prarastume apie 500 mln. litų, o bendrasis vidaus produktas (BVP) – apie 3 mlrd. litų, apie 2,4-3 proc.“- trečiadienį po uždaro posėdžio, kur buvo aptartos situacijos Rytuose finansinės pasekmės Lietuvai, žurnalistams sakė B.Bradauskas. 

Pasak jo, tokius skaičiavimus komitetui pateikė Lietuvos bankas ir Finansų ministerija.

B.Bradausko teigimu, šie nuostoliai nėra dideli, bet komitetas prašo Seimo narių susilaikyti nuo su rinkimais susijusių siūlymų, kurių įgyvendinimui būtų reikalingos papildomos biudžeto lėšos.

„Tai nedideli skaičiai, bet jie nereikalingi kad būtų, nes tas pusė milijardo yra ženklus skaičius. Paprašėme visų komiteto narių savo frakcijose pasikalbėti, kad susilaikytume nuo papildomų išlaidų dėl pasiūlymų populistinių ypatingai prieš rinkimus“, - teigė B.Badauskas.

Pasak B.Bradausko, konflikto Rusijoje ir Ukrainoje finansiniai padariniai Lietuvai nepadarys žalos nei euro įvedimui, nei valdžios pažadams dėl pensijų grąžinimo.

„Užteks tikrai, jeigu jau ir augimo (BVP - BNS) nebus, turime galimybę pasiskolinti - procentai gana nedideli“, - teigė jis, paklaustas, ar  užteks lėšų grąžinti pensijas, jeigu dėl situacijos Rytuose į biudžetą nebus surenkama papildomai pajamų.

„Euro įvedimui jokiu grėsmių nėra, Mastrichto kriterijų laikomasi“, - pridūrė B.Bradauskas.  

„Mus neramina ne tik praradimai dėl galimų veiksmų iš Rusijos pusės, bet neramina ir Ukrainos rinka, nes Lietuvos eksportas stoja ir dėl atsiskaitymų, ir dėl įvairių kitų dalykų“, - pridūrė B.Bradauskas.

B.Bradausko teigimu, didžiausią nerimą kelia situacija transporto srityje. Tačiau, anot jo, su susisiekimo ministru socialdemokratu Rimantu Sinkevičiumi bus aptarta, kaip valstybė galėtų padėti šiam sektoriui.

„Kalbėsime, kokie gali būti valstybės veikmai padėti ir užtikrinti, kad transporto sektorius mažiausiai nukentėtų“, - tvirtino B,Bradauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų