Baltarusija Astravo AE antrąjį energijos bloką planuoja įjungti pirmąjį 2022-ųjų ketvirtį

Astravo atominės elektrinės antrojo energijos bloko energetinis įjungimas planuojamas 2022 metų pirmąjį ketvirtį, Baltarusijos televizijos STV eteryje pirmadienį vakare pareiškė jėgainės vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Vladimiras Gorinas.

„Į antrąjį energijos bloką pakrautos visos 163 branduolinio kuro rinkles. Dabar turime užduotį reaktorių surinkti, užpildyti reikiamais technologiniais skysčiais ir atlikti būtinų darbų komplektą – hidrobandymus, tankinimą ir, tarkime, fizinius eksperimentus kitam etapui – energetiniam paleidimui, kuris numatytas ateinančių metų pirmąjį ketvirtį“, – kalbėjo V. Gorinas.

Kaip jau buvo skelbta, branduolinis kuras į Astravo AE antrąjį reaktorių pradėtas krauti gruodžio 22-ąją ir baigtas krauti gruodžio 27 dieną.

Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos Branduolinės ir radiacinės saugos departamentas („Gosatomnadzor“) praėjusios savaitės pradžioje pranešė apie sprendimą išduoti licenciją Astravo AE antrojo energijos bloko fiziniam įjungimui.

Rusijos valstybinės energetikos korporacijos „Rosatom“ statomos Astravo AE pirmasis reaktorius buvo fiziškai įjungtas 2020 metų rugpjūtį, jo pramoninių bandymų etapas pradėtas pernai gruodį ir truko beveik pusmetį, o pramoninis (komercinis) naudojimas pradėtas birželio 10 dieną. Per pastarąjį pusmetį įvyko keli pirmojo energijos bloko atjungimai nuo šalies energetikos sistemos, iš jų du – dėl automatinės apsaugos sistemos suveikimo.

Anksčiau skelbta, jog antrojo reaktoriaus fizinis įjungimas planuojamas iki šių metų pabaigos, o pramoninio naudojimo pradžia numatyta 2022-ųjų pirmąjį pusmetį.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė turės du vienodos galios rusiško VVER projekto reaktorius – po beveik 1,2 gigavato. AE statyba finansuojama Rusijos valstybine paskola.

Lietuva teigia, kad Astravo AE pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.


Šiame straipsnyje: Astravo AEenergijos blokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Gamtinių dujų kainos Europoje praėjusią savaitę vėl pasiekė rekordines aukštumas, kai šalti orai padidino paklausą, o EDF SA saugumo sumetimais nusprendė išjungti atominę elektrinę. Energijos kainos Europoje pirmą kartą pakilo ankstyvą rudenį. Įmonės, kurioms reikia paruoštų dujų ir elektros tiekimo, iš esmės galėjo pervesti sąskaitas klientams, o tai pagreitino infliaciją JK ir euro zonoje. Oi, kaip blogai. Visa Lietuvos Vyriausybė turi skubėti į Latviją, kad latviai nepirktų pernelyg daug pigios baltarusių elektros. Tam Šimonytė su Armonaite ir Bilotaite turi prasiskverbti naktį į Astravą ir pažymėti visus baltarusių elektronus nagų laku Lietuvos vėliavos spalvomis. Likusieji Lietuvos Vyriausybės nariai Latvijoje turi atmušinėti žymėtus elektronus, kaip tai darytų Maxwello demonas. Lietuvos valdžios prestižas priklauso nuo to. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

kapsas

kapsas portretas
Labai gerai kad baltarusiai pradės gaminti pigesnę elektrą, tai pakels broliukų Latvių ekonomiką, nes pigiai nupirkę baltarusišką mums parduos trigubai brangiau, o mūsų politikieriai visa gerklia rėks kad neperkam baltarusių elektros kam tai naudinga?.?.

Girinis

Girinis portretas
Ar musu "ministeris" jau viska padare, kad sita kremliaus elektra nepatektu i Lietuva?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių