Pereiti į pagrindinį turinį

Bankai derlių skina ne savo darže

2009-08-05 07:59
Konkuruoja: Lietuvos pašto skyriuose vartojimo kreditus teikia ne tik "Ūkio banko lizingas", bet ir įmonė "General Financing", valdanti prekės ženklą "Kreditas 123".
Konkuruoja: Lietuvos pašto skyriuose vartojimo kreditus teikia ne tik "Ūkio banko lizingas", bet ir įmonė "General Financing", valdanti prekės ženklą "Kreditas 123". / Tomo Černiševo nuotr.

Sugriežtėjus įprastinių paskolų teikimo sąlygoms, klesti vartojimo kreditų bendrovės. Šiai aukso gyslai neatsispyrė ir kai kurie bankai.

Dalija visur

Verslininko Vladimiro Romanovo valdomo "Ūkio" banko antrinė įmonė "Ūkio banko lizingas" greitųjų kreditų paslaugą "Pinigai dabar" teikia jau daugiau nei pusmetį. Banko valdoma bendrovė šią paslaugą pristatė praėjusių metų lapkritį.

Pirmiausia, ši paslauga pasiūlyta mažmeninės prekybos tinklo "Maxima" parduotuvėse, vėliau – "Senukų", "Topo centro" prekybos centruose.

"Pinigai dabar" leidžia klientams pasiimti vartojimo kreditą, siekiantį nuo 150 iki 20 tūkst. litų. Sutartis su "Ūkio banko lizingu" sudaroma prekybos centre arba pašte per kelias minutes. Su savimi tereikia turėti pasą ar asmens tapatybės kortelę.

Paklausa didelė

Atrodo, toks veiklos modelis pasitvirtino. Bendrovė konkrečių skaičių neatskleidė, tačiau nurodė, kad pirmą 2009 m. pusmetį išdalytų "Ūkio banko lizingo" kreditų grynaisiais pinigais arba pavedimu į sąskaitą suma jau viršijo per visus 2008 m. išduotų paskolų sumą.

Be to, neseniai paslauga "Pinigai dabar" pradėta teikti "Lietuvos pašto" skyriuose.

"Paslauga "Pinigai dabar" tikrai populiari, ypač atsižvelgiant į dabartines ekonomines sąlygas šalyje, galiu sakyti, kad su tais greitaisiais kreditais mums sekasi tikrai neblogai. Tikra tiesa ir tai, kad plečiame šią veiklą: dirbame pašte, prekybos centruose, o ateityje taškų gali ir daugėti", – džiaugėsi "Ūkio banko lizingo" generalinis direktorius Mindaugas Valančius.

Lenktyniauja greičiu

Kiti bankai greituosius kreditus vertina gana skeptiškai ir pabrėžia užsiimantys tik tradicine bankininkyste. Tačiau daugelis bankų atstovų tikina, kad ir jie operatyviai suteikia vartojimo paskolas, be to, už gerokai mažesnes palūkanas.

"Kiekviename "Snoro" kioske galima per keletą valandų pasiimti vartojimo paskolą. Tačiau tai nėra greitasis kreditas. Jie (greitųjų kreditų bendrovės – red. past.) siūlo milžiniškas palūkanas ir beveik nevertina rizikos, o "Snoras" klientus tikrina. Paskolą galima gauti tik atėjus į banką ir ten praleidus apie pusvalandį. Per tą laiką darbuotojai sutvarkys visus reikiamus formalumus, o pinigai bus pervesti į sąskaitą po kelių valandų", – dienraščiui sakė banko "Snoras" Viešųjų ryšių ir rinkodaros departamento direktorius Dominykas Mertinas.

"Medicinos bankas" panašią paslaugą teikia įmonėms. Banko vadovo Kęstučio Olišausko teigimu, paskolos verslui suteikiamos per vieną dieną.

O "Swedbank" suteikia savo klientams galimybę nedideles sumas pasiskolinti net neišeinant iš namų ar darbo vietos. Parašyti prašymą, pasirašyti sutartį ir gauti pinigus galima pasinaudojus interneto banko sistema, nors pinigai išsiuntus prašymą į sąskaitą gali įkristi tik po dienos.


Skaičiai ir faktai

Kol bankai skaičiuoja nuostolius, greitųjų kreditų įmonės džiaugiasi didėjančiu klientų srautu ir paskolų portfeliais. Privataus kapitalo bendrovių, teikiančių kreditavimo paslaugas, šiuo metu Lietuvoje jau yra apie 18. Nors tikslių duomenų trūksta, skaičiuojama, kad Lietuvos gyventojų skolos greitųjų kreditų įmonėms siekia daugiau nei 400 mln. litų.

Trijų didžiausių bendrovių "General Financing" ("Kreditas 123"), "Moment Credit" ir "MCB Finance" ("Credit24") bendras kreditų portfelis šių metų pirmą ketvirtį siekė beveik 200 mln. ir per ketvirtį išaugo 40 mln. Klientų skaičius per tą patį laikotarpį išaugo 16 tūkst., iki 126 tūkst.

Šaltinis: „Creditinfo Lietuva“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų