Beta.lt klientai tarnybas užvertė skundais: ar žmonėms pavyks gauti paslaugas?

  • Teksto dydis:

Jau beveik 2 tūkst. žmonių kreipėsi į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT) dėl portale beta.lt pirktų kuponų. Portalas jau neveikia, prasidėjo bankroto procedūra, o įvairūs paslaugų teikėjai nesutinka priimti kuponų. Ar pavyksta taikiai išspręsti ginčus? Apie tai LNK žurnalistas pasikalbėjo su VVTAT direktore Goda Aleksaite.

– Kiek ir kokių skundų sulaukėte dėl beta.lt kuponų?

– Šiandien yra 1 700 vartotojų skundų dėl beta.lt kuponų. Daugiausia grožio srities, maisto, restoranų, laisvalaikio pramogų (kuponai).

– Tačiau 1 700, žiūrint Lietuvos mastu, tarsi nedaug, o ar tarnybos mastu tai didelis skaičius?

– Mums toks skaičius – pirmas per mūsų istoriją. 1 700 padalykime dešimčiai žmonių, kurie tiria... Tai prasidėjo birželio mėnesį, o jie turi ir kitų darbų, kitų skundų. Taigi labai daug. Tarkime, šiemet, per devynis mėnesius, mes turime priėmę 10 tūkst. nutarimų per visą tarnybą. O dabar 1 700 yra tik dėl beta.lt. Tai labai daug. Šiuo metu iš 1 700 tik 25 yra taikiai susitaikę. Tačiau ir dėl to mes turime priimti nutarimą, kad nebebus toliau ginčo ir vartotojas bus patenkintas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Tačiau ar tas 1 700 besiskundžiančiųjų sąrašas yra baigtinis, ar dar vis kasdien įkrenta skundų? Kaip manote, kiek dar tie skundai plauks?

– Na, tiek, kiek galioja tie kuponai. Juk jie dažniausiai galioja metus. Gegužės mėnesį buvo didysis šių kuponų išpardavimas su nuolaidomis, tad galime sulaukti ir iki kitos gegužės. Skundai pasipylė per pirmąsias birželio savaites, kai jie paskelbė apie savo nemokumą, o bankrotas tuo metu buvo tik teorinis. Per pirmas dvi savaites – 1 200. Vėliau po truputį. Dabar mes gauname gal vieną skundą per porą savaičių. Tad, taip, manau, kad tai dar vyks.

– Sakėte, kad susitaikę yra viso labo 25. Ką daro likusieji ir koks gali būti tarnybos sprendimas? Jeigu VVTAT įpareigoja paslaugos teikėją vartotojui suteikti paslaugą, bet teikėjas vis tiek to nedaro, koks yra vartotojo likimas?

– Na, iš pradžių kiekvieną įsivertiname ir taikiname. Tuomet, jei nesusitaikina, skundo nagrinėtojai įvertina, parašo nutarimą ir įpareigoja paslaugos teikėją tenkinti vartotojo prašymą. Kas atsitinka tą dieną, kai mes priimame nutarimą? Nutarimas yra įpareigojantis vykdomasis dokumentas, kurį per 30 dienų paslaugos teikėjas turėtų įvykdyti. Jei vis tik tai neįvyksta geranoriškai ir paslaugos teikėjas yra piktybinis, tuomet įsijungia kitos Civilinio kodekso normos ir reikia kreiptis į antstolį, kuris privers įvykdyti. Visos antstolio išlaidos lygiai taip pat krenta paslaugos teikėjui.

– Dažnai paslaugos teikėjai sako negalintys priimti kupono, nes jis pirktas ne iš jų, o iš bankrutuojančios bendrovės, bet jei ant kupono parašyta, kad paslaugos teikėjas yra konkreti įmonė, ką tada daryti?

– Gaila, kad taip nutiko ir verslas nukentėjo dėl to, kad „Beta“ tapo nemoki, bet šioje vietoje tiesa yra vartotojo. Mes privalome tenkinti ir tenkiname vartotojo prašymą.

Mums toks skaičius – pirmas per mūsų istoriją.

– „Betai“ yra paskirtas bankroto administratorius, prasidėjusi bankroto procedūra. Aš, kaip vartotojas, viskas, galiu pamiršti savo pinigus? Ar tai kaip tik yra man papildoma apsauga, nes yra paskirtas bankroto administratorius, vadinasi, procesas tik prasideda?

– Šioje vietoje atskirkime, kad jei ant jūsų kupono įvardyta „Beta“, tuomet jums reikia eiti pas bankroto administratorių ir atsistoti į kreditorių eilę. Ši procedūra tam ir sukurta, kad užtikrintų jūsų interesų patenkinimą. Tačiau jeigu eilutėje, (kur parašyta), iš ko jūs pirkote (kuponą), yra ne „Beta“, o kažkoks kitas paslaugos teikėjas, jums tai nekeičia nieko, bet pačiam paslaugos teikėjui atsiranda galimybė atgauti savo pinigus iš „Betos“, na, ir, be abejo, tada tenkinti vartotojo prašymą. Verslo subjektas bus užtikrintesnis.

– Ar šis „Betos“ skandalas nepalietė daugiau tokio tipo kuponų pardavėjų, panašių įmonių ir ar nesulaukėte daugiau skundų?

– Iš tiesų mes surengėme susitikimą su kitomis panašiomis platformomis, kurios platina kuponus – taip įvardykime jų veiklą, – ir paskatinome persižiūrėti, susimąstyti, koks jų santykis su paslaugos teikėjais. Tad, tiek, kiek galiu, perteikiu ne savo, o šių platformų žodžius: galimai kažkiek buvo nusivilta ir vartotojų, tų kuponų pirkėjų skaičius sumažėjo, šiek tiek. „Beta“ bankrotas metė šešėlį ant tų platformų. O skundų, tiesą sakant, negavome. Pagyrimo žodis toms platformoms, kad jos sugebėjo susitvarkyti ir dėl jų skundų neturime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aaa

Aaa portretas
Grupinis gavo grupini

tai buvo

tai buvo  portretas
rusu spec zadanyje

r

r portretas
Rusai nepuola o jau bankrotuoja Lietuva po nauju metu dar daugiau užsidarys kontoru..svarbu mokyklos ir darzeliai privatus gauna iš valstybes pinigus..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių