Brangsta visuomeninis elektros tiekimas: nepriklausomi tiekėjai siūlo alternatyvą

Sulig 2022 m. įsigalioja naujas elektros tarifas nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinkusiems buitiniams vartotojams – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) lapkričio pabaigoje nustatė, kad visuomeninio elektros tiekimo kaina nuo sausio kils 9,6 proc. ir galios bent iki vidurvasario. Nors likti be sutarties su privačiu tiekėju kol kas yra pigiau, šie padėti parašą ragina jau dabar – siūlo atidėti jos įsigaliojimą.

Visuomeninį elektros tiekimą užtikrinantis „Ignitis“ sako, kad naudotis privačių įmonių paslaugomis kol kas dar nėra finansiškai naudinga, esą valstybės tiekiama elektra šiuo metu yra pigesnė. Bendrovė perkėlė su „Ignitis“ jau sudarytų nepriklausomo tiekimo sutarčių įsigaliojimo pradžią į liepos mėnesį.

Tą Seimas leido lapkričio pradžioje atidėjęs II elektros rinkos liberalizavimo etapo galutinį terminą iki liepos 1 d. Per šį laikotarpį nepriklausomą elektros tiekėją privalo pasirinkti 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojantys gyventojai, ką privalu padaryti iki birželio 18 d. Nespėjus nuo liepos buitiniams vartotojams garantinį tiekimą užtikrins Energijos skirstymo operatorius. Jis, planuojama, bus 25 proc. brangesnis.

„Šiuo metu nepriklausomo tiekimo sutartį su „Ignitis“ galima sudaryti jau dabar, bet pats nepriklausomas elektros tiekimas prasidėtų tik nuo liepos 1 d. – kada į antrąjį etapą patekusiems gyventojams jau privalu būti pasirinkus nepriklausomą tiekėją. (...) Renkantis tokią įsigaliojimo datą klientas gauna geriausią įmanomą kainą“, – Eltai atsiųstame komentare nurodo „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas Deividas Rinkevičius.

„Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad tiekimo pradžios perkėlimas klientams yra finansiškai naudingesnis“, – sako jis. Anot „Ignitis“ atstovo, visuomeniniame tinkle dar pusmetį liks absoliuti dauguma gyventojų, kuriems pagal su įmone sudarytą sutartį nepriklausomas elektros tiekimas turėtų prasidėti nuo metų pradžios.

D. Rinkevičiaus teigimu, tiekėjo dar nepasirinkę antrojo etapo dalyviai neturėtų delsti sudaryti sutartį su viena iš elektros tiekimo bendrovių iki vasaros, kadangi ją būtų galima persirašyti, jei elektros kaina kristų.

„Jei artėjant birželio 18 d. terminui kaina sumažės – esamą sutartį (taip pat ir dar neįsigaliojusią) galima bus nutraukti be jokių papildomų apribojimų ir pasirinkti geresnę kainą“, – pažymi įmonės pasiūlymų klientams vadovas. Galimybę sudaryti tokią atidėto įsigaliojimo sutartį siūlo ir kai kurie kiti nepriklausomi tiekėjai, pavyzdžiui, „Perlas energija“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“.

Palaukę iki liepos sutaupys

Nepriklausomi elektros tiekėjai skaičiuoja gerokai mažesnius tarifus, jei elektra būtų pradėta tiekti nuo liepos, o ne anksčiau. Visgi jie vis vien aukštesni nei naujasis visuomeninio tiekimo tarifas.

„Perlas energija“ standartinį vieno laiko juostos planą pasirinkusiems ir 127 kWh kas mėnesį suvartojantiems klientams siūlo 19,9 ct/kWh tarifą nuo liepos ir 24 ct/kWh, jei sutartis įsigaliotų dabar. Už „Egto energija“ paslaugas nuo vidurvasario tokiomis pat sąlygomis reiktų mokėti 18,9 ct, o jei anksčiau – 18,8 ct už kilovatvalandę.

„Ignitis“ savo klientams siūlo kainą fiksuoti metams, ilgesniam laikotarpiui arba mokėti rinkos diktuojamą kainą. Norint sutartį sudaryti kuo greičiau, už dvejus metus fiksuotą kainą vartotojai mokėtų 26 ct/kWh tarifą, metus – beveik 31 ct/kWh, o jos nefiksuojant – 35 ct/kWh. Sutarčiai įsigaliojus nuo liepos, pusantrų metų nekintamas tarifas siektų 23,9 ct/kWh, metus – 25,8 ct/kWh arba 27,5 ct/kWh jo nefiksuojant.

„Enefit“ klientai gali sudaryti neterminuotą sutartį kintama kaina už 18,9 ct/kWh arba 30 ct/kWh tarifu jos nekeičiant dvejus metus. „Elektrum Lietuva“ klientams siūlo fiksuotą 24,8 ct/kWh tarifą metams ir 22,5 ct/kWh – dvejiems.

Tuo tarpu visuomeniniame tiekime likę vartotojai mokėtų bent dviem centais pigiau – įsigaliojus naujoms VERT nustatytoms kainoms tokio plano tarifas būtų 16,7 ct/kWh.

Anot D. Rinkevičiaus, tiek visuomeninis, tiek privatūs tiekėjai elektrą įsigyja toje pačioje elektros rinkoje, o kainos skiriasi dėl nevienodos jų prognozavimo ir atnaujinimo metodikos.

„Nepriklausomi tiekėjai ateities kainų prognozes atnaujina itin dažnai – kas dieną, kas savaitę ar kas mėnesį. Valstybė tai padaro kas pusmetį ar metus – jei prognozė nesutampa su faktiniu kainų lygiu, skirtumas yra įtraukiamas į ateities kainodarą“, – paaiškina jis.

Specialisto teigimu, nepriklausomi tiekėjai tokiu metodu veikti negali, tačiau remiantis nuolat atnaujinamomis prognozėmis jų analitikai gerokai greičiau apskaičiuoja, kaip elektros kaina mažės arba didės ateityje.

ELTA primena, kad nuo Naujųjų metų pradeda galioti naujos gamtinių dujų ir visuomeninio elektros tiekimo kainos, kurias lapkričio pabaigoje patvirtino VERT. Vidutinė elektros energijos kaina tiekėjo dar nepasirinkusiems gyventojams padidės 9,6 proc.

Elektros kaina didės tiems, kurie dar nėra sudarę sutarties su nepriklausomu tiekėju, – jiems iki liepos visuomenine kaina elektros energiją tieks „Ignitis“. Ši skaičiuoja, kad visuomeniniu tiekimu besinaudojančio statistinio namų ūkio, sunaudojančio apie 127 kWh elektros energijos per mėnesį, išlaidos vidutiniškai padidės apie 1,9 euro per mėnesį.

Standartinio vienos laiko zonos tarifo kaina augs nuo 15,2 ct/kWh iki 16,7 ct/kWh, dviejų laiko zonų – nuo 17,7 ct/kWh iki 18,9 ct/kWh už dieninę ir nuo 10,6 ct/kWh iki 12,4 ct/kWh už naktinę elektrą.

Daugiau elektros energijos suvartojantiems klientams taikomų „Namai“ ir „Namai plius“ planų tarifai atitinkamai kyla nuo 13,6 ct/kWh iki 15,1 ct/kWh ir nuo 13,1 ct/kWh iki 14,6 ct/kWh. Šių planų pastoviosios mėnesio dedamosios nekis bei sieks 3 ir 6 eurus.

Šiuo metu Lietuvoje nepriklausomo elektros energijos tiekimo paslaugas teikia septyni tiekėjai: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „Egto energija“, „Birštono Elektra“ ir Kauno termofikacijos elektrinė.

VERT duomenimis, beveik 70 proc. Lietuvos buitinių vartotojų (406 tūkst.) jau pasirinkę „Ignitis“, 108 tūkst. elektrą tieks „Perlas energija“. Su šiomis įmonėmis sutartis sudarė 89 proc. visų jau tiekėją pasirinkusių antrojo etapo vartotojų. Tiekėjo dar nepasirinkę apie 59 proc. visų vartotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vartotojas

Vartotojas portretas
Viskas turėtu būti pigiau bus konkurencija:) nieko panašaus, brudai vagys toliau vagia kelia kainas , db kaina 0,167e, tie kurie pasirašę sutartis dar brangiau moka tai kurgi dingo pigiau:)

Antanas

Antanas portretas
Kas tai per "nepriklausomi tiekėjai", jeigu jie savos el. energijos gamybos neturi? Perka "turguje" ir parceliuoja per jiems nepriklausančius tinklus. Visiškas absurdas ir maišalynė rinkoje, kurios, praktiškai, dar ir nėra. Kokia gali būti rinka, kai energijos nuolatinis deficitas, kai didžiąją jos dalį iš kitur pirktis tenka? Štai kainos ir keliamos, nes pasirinkimo vartotojui tai nepalikta!

Čia Lietuva

Čia Lietuva portretas
Todėl ir gali visokie kreivi ir aukšti, gražūs ir nelabai siūlyti tokias alternatyvas: visuomeninis tiekėjas pabrangina iki 16 cnt, bet yra alternatyva pirkti iš nepriklausomo tiekėjo už 35 cnt...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių