Bus vertinama, kiek kainuotų pasirengti galimai avarijai Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuvoje iki liepos pabaigos planuojama paskaičiuoti, kiek lėšų reikėtų pasirengti galimai avarijai Astravo atominėje elektrinėje (AE). Preliminariu vertinimu, tam gali prireikti šimtų milijonų eurų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) informavo, kad šiuo metu konsultuojamasi su rinka, o po to bus skelbiamas studijos rengėjų konkursas. 

„Preliminariai manome, kad bendra lėšų suma sieks apie 1 mlrd. (eurų – BNS), ji taps politinių derybų klausimu. Kol kas nėra aišku, kiek ir kada šių lėšų bus gauta“, – BNS komentavo PAGD Civilinės saugos valdybos viršininkas Edgaras Geda.

Jis pabrėžė, kad minėta suma yra išankstinė ir gali keistis.

„Kai kurie preliminarūs duomenys rodė, kad yra apie 600 mln. eurų, bet kadangi mes plačiau nagrinėsime daugiau įvairių poreikių, tai aš labai grubiai pasakiau apie milijardą – tiesiog įsivaizduoti, kokia suma galėtų būti“, – BNS sakė E. Geda.

PAGD svetainėje nurodoma, kad rengiant studiją, bus remiamasi valstybės ir savivaldybių institucijų pajėgumų trūkumo vertinimu, konsultuojamasi su vietos bei tarptautiniais ekspertais.

Preliminari viso projekto vertė siekia apie 344,6 tūkst. eurų, iš jų 327,4 tūkst. eurų – ES lėšos.

Pasak E. Gedos, į šią sumą įeina taip pat ir renginių organizavimas, kelionės į Suomiją ir Japoniją. Lietuvos specialistai jau buvo išvykę į Suomiją aptarti pasirengimą branduolinėms avarijoms, o šiemet jie vyks į Sendajų Japonijoje.

Pernai spalį pietryčių Lietuvoje keturias dienas vyko civilinės saugos pratybos, skirtos mokytis reaguoti į incidentą Astravo atominėje elektrinėje.

Baltarusija praėjusių metų gruodį paskelbė, kad branduolinis kuras pirmajam reaktoriui turėtų būti atgabentas 2020 metų pirmąjį ketvirtį, o patį reaktorių tikimasi įjungti šiemet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA: "į šią sumą įeina taip pat ir renginių organizavimas, kelionės į Suomiją ir Japoniją" - va šios išlaidos tai REALIOS, o visa kita... - geriau pradėkim ruoštis astereodo smūgiui į Vilnių! ;D

Alis...

Alis... portretas
o tai ką?... kai Ignalina buvo, tokių dalykų nereikėjo daryti?... grėsmė buvo mažesnė?... taigi, Astravas atsirado dėl to, kad uždarė Ignaliną... koks čia dar erzelis dabar vyksta?... ką norėjom,- tą ir gavom... dar fokusas dėl to elektros kvapo... juk elektra nekvepia... tai kodėl mes jos turime nepirkti?... o užmaskuosim pirkimą po dešimtim tarpininkų... nuo jų elektra bus ta pati... tik žymiai brangesnė... reikia tiesioginių tarpvalstybinių sutarčių,- panašiai kaip su dujomis... ir nėr ko čia politikuoti dėl gyvybiškai svarbaus resurso...

kainuotu ,lygiai tiek pat

kainuotu ,lygiai tiek pat  portretas
kiek kainuotu URM ir visai konservatlyberastiniai gaujai --smegenu transplantacija, pigiausias variantas visu siu pridurku-utilizacija.....
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių