A. Butkevičius apie trąšų skandalą: ypač kaltinu abu ministrus

  • Teksto dydis:

Seimo opozicija ragina Vyriausybę prisiimti atsakomybę, paaiškėjus, kad „Lietuvos geležinkeliai“ priėmė JAV sankcionuotos Baltarusijos trąšų gamintojos „Belaruskalij“ avansinį mokėjimą ir teikė jai paslaugas jau įsigaliojus sankcijoms, praneša „Labas vakaras, Lietuva“. Kaip dviejų ministrų – susisiekimo ir užsienio reikalų – ketinimą atsistatydinti ir bendrą Vyriausybės darbą vertina parlamentaras, buvęs premjeras Algirdas Butkevičius?

„JAV šį sprendimą priėmė rugpjūčio 9 d. ir tik po keturių mėnesių kilo kažkoks nesusipratimas ir prasidėjo aiškinimasis, ar iš tikrųjų kažkas kažką informavo. Mus tiesiog toks valdančiosios daugumos  veidmainiškumas stebina ir toks abejingumas įsigilinus į tai, kad tos sankcijos yra taikomos tik trimis atvejais: atsiskaitymui JAV doleriais, JAV teritorijai ir juridiniams asmenims. Kodėl, pavyzdžiui, Lietuvos Vyriausybė nesikreipė į Europos Komisiją po rugpjūčio 9 d., kad pritartų JAV skelbtoms sankcijoms? Tada jau atsiranda teisinis pagrindas tiesiog nutraukti kai kurias tarptautines sutartis“, – sakė buvęs A. Butkevičius.

Vis dėlto jis tikino, kad jei dabar Lietuva nutrauktų visas sutartis ir nebeleistų vežti trąšų, sulauktų baudų.

„Jei jie nutrauks šitą sutartį ir nebeveš trąšų, tai susilauks labai didelių baudų. Dabar Vyriausybė turi skubiai kviesti posėdį ir priimti teisinį, dokumentą arba kreiptis į Seimą, kad tai yra susiję su Lietuvos nacionaliniu saugumu, tam tikromis galimomis grėsmėmis“, – teigė parlamentaras.

A. Butkevičius paaiškino, ką būtų daręs, jei būtų buvęs premjeru.

„Pirmiausia būčiau sukvietęs pasitarimą savo kabinete tiek su užsienio reikalų ministru, tiek su susisiekimo ministru, tiek su akcinės bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ generaliniu direktoriumi. Tikrai mes būtume diskutavę apie tai, kokios bus pasekmės vienu atveju ir ar vis dėlto mums nuostolius galėtų kompensuoti Europos Komisija. Kitu žingsniu kreiptis į Europos Komisiją dėl tam tikros žalos patyrimo kompensavimo. Tas, kas buvo daroma, kai Rusijoje buvo įvedamas embargas, tuo metu buvau ministru pirmininku ir kreipiausi į Europos Komisiją. Mes gavome per du kartus išmokėjimus pieno gamintojams“, – šnekėjo A. Butkevičius.

Jis tvirtino, kad pirmiausia reikia paaiškinti, kad „Lietuvos geležinkeliams“ JAV jokių sankcijų netaikys.

Jie ir elgiasi labai neatsakingai, ypač čia kaltinu abu ministrus – tiek susisiekimo, tiek užsienio reikalų ministrą.

„Jų priimtame sprendime nėra numatytas jokių sankcijų taikymas tranzitui, nėra numatyta, kad sankcijos bus taikomos „Lietuvos geležinkeliams“. Tik yra kita problema, kad JAV dažniausiai savo sankcijas įgyvendina per komercinius bankus. Konkrečiai, jie palaiko glaudžius ryšius su SEB banku ir gali įpareigoti SEB banką neleisti daryti tam tikrų finansinių operacijų“, – aiškino parlamentaras.

A. Butkevičiaus manymu, sprendžiant iš politikų ir verslininkų nesusikalbėjimų, galima teigti, jog kai kurie politikai yra išmokę tik gražiai kalbėti, bet ne daryti.

„Jie ir elgiasi labai neatsakingai, ypač čia kaltinu abu ministrus – tiek susisiekimo, tiek užsienio reikalų ministrą. Čia nėra toks labai lengvas klausimas, toks nebrandus politikų elgesys paskatino tokius negerus dalykus tarptautinėje aplinkoje. Aš manau, kad taip, trąšos turi būti vežamos toliau, nes mes negalime imtis tam tikrų tokių priemonių kaip Baltarusija, kai liepė ir privertė lėktuvą nusileisti“, – svarstė jis.

„Mes juk negalime kaip Rusija arba Baltarusija prie sienos sulaikyti važiuojančius geležinkelių sąstatus ir nevykdyti tarptautinių įsipareigojimų“, – pridūrė A. Butkevičius.

A. Butkevičiaus nuomone, dabar būtų sunku nustatyti, kas turėtų užkaišyti skyles biudžete, jeigu jų atsirastų.

„Kur padaryti namų darbai? Žinote, užsienio reikalų ministerijoje aš atsimenu daug dirbančių žmonių, kurie pirma pasako, o paskui galvoja, kaip reikia padaryti, kad būtų įgyvendinta“, – rėžė jis.

Parlamentaras nebuvo kategoriškas ministrų pasitraukimo klausime, tačiau esą Vyriausybė turėjo supažindinti parlamentarus su galimais nuostoliais, taip pat kaip Lietuva konkurenciniu požiūriu atrodys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Kam jau kam , o Butkevičiau geriau patylėk. Perbėgėliai ieško tik sau nišos kitus aplodami.

Oho

Oho portretas
Kartais gerai "pamiršti" savo klaidas...

Periodas

Periodas portretas
Prietaiso parašas kainavo virš 30000000 milijonų ir problemų su Latvija
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių