A. Butkevičius neigia, kad „Gazprom“ siūlo pigesnių dujų

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, jog Lietuva nėra gavusi jokių pasiūlymų iš vienintelio dujų tiekėjo Rusijos dujų koncerno „Gazprom dėl mažesnių dujų kainų. Pasak A. Butkevičiaus, į derybas tarp Lietuvos ir “Gazprom" bus siūloma įtraukti ir Europos Komisijos atstovus.

„Mes pasiūlysime jiems dalyvauti šioje grupėje, kuri ves derybas su Rusijos puse“, - penktadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė A.  Butkevičius.

Jo manymu, „Gazprom“ tam neturėtų prieštarauti: „Aš manau, kad jie neturėtų prieštarauti. Kuo daugiau bus atstovų, tuo, aš manau, bus lengviau spręsti ir kitus klausimus“.

Anot A. Butkevičiaus, Lietuvoje bus sudaryta ekspertų grupė, kuriai vadovaus energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Komentuodamas BNS turimą „Gazprom“ siūlomą Vyriausybės ir koncerno memorandumo projektą, kuris numato, kad Rusija jau šiemet penktadaliu atpigintų dujas Lietuvai su sąlyga, kad šalis išpildys kai kurias koncerno keliamas sąlygas, premjeras sakė, kad tokių pasiūlymų Vyriausybė negavo.

„Jokių nuolaidų iš “Gazprom„ nesame sulaukę. Kol kas jokių pasiūlymų iš “Gazprom„ irgi neturime. Šiandien dar kartą paklausiau ekspertų, tie, kurie buvo susirinkę, arba ministerijų atstovų - paklausiau, iš kur gauta informacija, ar jūs ją turite apie tai, kad “Gazprom„ siūlo sumažinti mums dujų kainą 20 procentų. Buvo atsakymas labai paprastas - kad tai yra melas ir netiesa“, - sakė A. Butkevičius.

Paklaustas, ar nuolaidas su tam tikromis sąlygomis gali siūlyti kitos - su „Gazprom“ susijusios įmonės, premjeras dar kartą pažymėjo, kad jokių pasiūlymų nėra.

„Kol kas mes esame susitarę, kad šalys turi kalbėtis, tartis. Niekas nežino, koks bus rezultatas. Gal iš viso nebus pasiektas rezultatas dėl kainų nuolaidos“, - sakė premjeras.

Jis dar kartą pakartojo, jog susitikime su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvededu praėjusią savaitę jis išgirdo, kad „Gazprom“ susitaikė su Lietuvos įgyvendinamu Europos Sąjungos (ES) trečiuoju energetikos paketu ir jokių reikalavimų nekels.

Penktadienį popiet Vyriausybėje vyko ministerijų atstovų pasitarimas dėl ekspertų grupės sudarymo deryboms su „Gazprom“. Kada gali įvykti pirmasis ekspertų grupių susitikimas, kol kas neaišku.

Neoficialiomis žiniomis, „Gazprom“ sutiktų sumažinti dujų kainą 20 proc., jei Lietuva įsipareigotų iki 2020 metų pratęsti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį bei užtikrinti patikimą dujų tranzitą į Karaliaučių.

„Gazprom“ taip pat siūlo numatyti galimybę metams atidėti „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimą iki 2015 metų spalio 31 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Tai kaip čia suprasti? Ar tai žurnalistų "antis"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių