Pereiti į pagrindinį turinį

D. Grybauskaitė: "Gazprom" ketinimai branginti dujas Lietuvai yra politinis spaudimas

2013-07-10 12:36
BNS inf.
"Gazprom" žada nutraukti dujų tiekimą Ukrainai
"Gazprom" žada nutraukti dujų tiekimą Ukrainai / AFP nuotr.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad pasitvirtinus informacijai apie neva nuo kitų metų penktadaliu brangstančias rusiškas dujas Lietuvai, tai reikštų didžiulį politinį spaudimą šaliai nesiekti energetinės nepriklausomybės.

"Tai būtų labai grėsmingi skaičiai. Juos traktuočiau, jeigu jie tikrai pasitvirtinų, kaip didžiulį politinį spaudimą Lietuvai nedaryti tų žingsnių, kuriuos darome, tai yra nesiekti energetinio savarankiškumo. Galiu tik dar kartą šioje situacijoje pasakyti, kad labai gerai, kad skubame ir darome viską, ką galime - statome suskystintų dujų terminalą patys, nelaukdami jokių kitų pagalbų pradėjome ir viskas vyksta pagal grafiką. Reikia kuo greičiau užbaigti šį terminalą - jis praktiškai patenkins daugiau kaip pusę mūsų poreikių", - trečiadienį metinėje spaudos konferencijoje sakė D.Grybauskaitė.

Ji negalėjo pasakyti, ar žiniasklaidoje minimi skaičiai yra tikri.

Anot šalies vadovės, bendras dujų suvartojimas ateityje turėtų mažėti, nes šilumos ūkyje didės biokuro ir atliekų naudojimas.

"Jeigu Rusija iš tikrųjų taikytų tokias kainas, tai yra tiesioginis savo - Rusijos ir "Gazprom" interesų kenkimas sau, tai yra jie mažina vartojimą iš kaimynių valstybių, o tai reiškia savo pelną. Tai nebūtų protingas žingsnis visiškai. Manyčiau, kad tai atrodytų daugiau kaip politinės vendetos žingsnis, tai yra politinio keršto žingsnis už tai, kad mes siekiame energetinės nepriklausomybės", - kalbėjo D.Grybauskaitė

"Verslo žinios" trečiadienį rašo, jog birželio pabaigoje akcininkams pateiktame plane "Gazprom" vadovybė nurodė, kad 2014 metais "Lietuvos dujoms" parduos 1,5 mlrd. kubų dujų už rekordinę kainą - 675 mln. eurų, arba po 450 eurų (600 JAV dolerių, apie 1,6 tūkst. litų) už 1000 kubų.

Palyginti su dabartine dujų kaina, ji nuo kitų metų padidėtų apie 24 procentus.

Kainų komisijos duomenimis, vidutinė rusiškų dujų pardavimo kaina birželį siekė 1291,6 lito.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų