D. Kreivys: EK siūlymas dėl elektros rinkos Lietuvai visiškai nepriimtinas

Europos Komisijos pateiktas pirminis siūlymas dėl elektros rinkos sureguliavimo Lietuvai yra „visiškai nepriimtinas“, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Yra pateiktas neoficialiai Komisijos matymas, kuris yra naudingas šiandien šalims, kurios turi pigesnės elektros energijos generaciją. Komisijos siūlomas modelis Lietuvai šiandien yra visiškai nepriimtinas, nes subsidijos tose šalyse, paėmus (...) viršpelnį iš atsinaujinančios ir kitos energetikos, bus skirtos tų šalių vartotojams per tam tikrus mechanizmus“, – antradienį Seimo Ekonomikos komiteto diskusijoje sakė D. Kreivys.

„Kadangi mes generacijos neturime, neturime ką išiminėti, mums tas modelis gausis toks, kad mes turėsime aukštas kainas, visoje kitoje Europoje bus žymiai žemesnės kainos“, – teigė ministras.

Pasak D. Kreivio, Lietuvai labiau būtų priimtos, pavyzdžiui, rusiškų dujų kainų lubos.

„Šalys narės, pirmininkaujanti šalis (Čekija – BNS) siūlo kitus modelius, kaip dujų kainos lubos, rusiškų dujų kainos lubos ir kitos priemonės, kurios mums labiau priimtinos“, – teigė ministras.

Kadangi mes generacijos neturime, neturime ką išiminėti, mums tas modelis gausis toks, kad mes turėsime aukštas kainas, visoje kitoje Europoje bus žymiai žemesnės kainos.

Jis teigė nesitikintis greitų Briuselio sprendimų dėl elektros rinkos sureguliavimo ir manantis, kad juos galėtų priimti ne energetikos ministrai, o Europos Vadovų Taryba. 

„Mes turime plačią diskusiją, kuri, panašu, greitų rezultatų neduos ir (Europos Sąjungos – BNS) Energetikos taryboje, kuri vyks penktadienį, nesitikiu greitų sprendimų. Panašu, kad sprendimai gali keltis į vadovų lygį, Europos Vadovų Tarybą“, – sakė D. Kreivys.

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius antradienį taip pat sakė, kad EK pirminis pasiūlymas dėl elektros rinkos sureguliavimo kelia nerimo. Pasak jo, ES turi rasti sprendimus mažinti kainas rinkoje, pavyzdžiui, išimant dujas iš elektros kainą formuojančio algoritmo.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) praėjusią savaitę Slovėnijoje teigė, jog Bendrijos institucijos rengia skubią intervenciją ir struktūrinę elektros rinkos reformą.

EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega BNS sakė, kad pasiūlymų galima tikėtis artimiausiomis savaitėmis. Tuo metu su struktūrine elektros rinkos reforma susiję sprendimai, pasak jo, gali būti priimti per kelis mėnesius.

Užsienio žiniasklaida, remdamasi neoficialiu EK dokumentu, praėjusią savaitę teigė, jog Bendrijoje siūloma nustatyti viršutinę kainų ribą elektros gamybos technologijoms, išskyrus dujas. Teigiama, kad tai leistų į šalių narių biudžetus  surinkti papildomų pajamų ir jas panaudoti vartotojų sąskaitoms už elektrą mažinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
O kas kaltas, kad generavimo neturime? Kam valdant Elektrėnų įranga demontuota? Kieno palaiminimu kietas kuras Vilniuje šildymui uždraustas? Ir kas gi dešimtmečiais siekė IAES uždarymo, tuo pačiu skatindamas Astravo AES statybą?

Lietuvis

Lietuvis portretas
O gal reikėtų rimtai svarstyti dalinę Lietuvos deelektrifikaciją - tokiu būdu galima būtų sutaupyti milžiniškas lėšas biudžetui ?

O gal

O gal portretas
Ursula von
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių