D. Kreivys kvies Latviją tęsti derybų dėl prekybos elektra su Rusija

  • Teksto dydis:

Energetikos ministras jau netrukus pakvies Latvijos kolegą tęsti derybų dėl trišalės prekybos elektra su Rusija metodikos, Lietuvai siekiant visiškai blokuoti Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) elektrą.

Pasak ministro, Lietuvai nuo sausio perėmus pirmininkavimą Baltijos Ministrų Tarybai, metodikos klausimas bus keliamas ir vasarį numatytuose jos posėdžiuose.

„Mūsų operatorius tinklų „Litgrid“ yra pasiūlęs naują (metodiką – BNS), tai kelsime klausimą apie Latvijos ir Estijos nuomonę apie tą metodiką. Taip pat šią savaitę išeis mano laiškas Latvijos ministrui su kvietimu bendradarbiauti rengiant naująją trišalę metodiką“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams trečiadienį sakė D. Kreivys.

Pasak jo, ligšioliniai veiksmai neleido sėkmingai užkardyti Astravo elektros patekimo į rinką.

„Labai simboliška, kad šiandien, sausio 13-ąją, Baltarusijos Astravo atominės elektrinės pirmasis blokas pradėjo veikti pilna galia ir, deja, tenka pripažinti, kad priemonės, kurių Lietuva iki šiol ėmėsi, neužtikrina tos elektros iš Baltarusijos nepatekimą į mūsų šalies rinką“, – sakė ministras.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė sukurti komisiją bei darbo grupę Astravo AE ir elektros tinklų sinchronizavimo klausimais. Anot D. Kreivio, šie sprendimai leis efektyviau reaguoti į branduolinės elektrinės grėsmes.

„Šitie sprendimai ir sudaro galimybes, kad jau artimiausioje Gynybos taryboje (Valstybės gynimo taryboje – BNS) pateiksime tam tikrus siūlymus. Aišku, noriu iš karto pasakyti, kad didžioji dalis tų pasiūlymų nebus vieši, o visą planą pilnos apimties, planuojame, turėsime vasario pabaigoje“, – kalbėjo D. Kreivys.

Ankstesnės kadencijos Vyriausybė taip pat buvo įsteigusi komisiją sinchronizavimo projektui. Pasak ministro, naujosios komisijos klausimų spektras platesnis.

„Tenka pripažinti, kad komisija, kuri buvo anksčiau sudaryta, nebuvo – berods, praeitais metais – susirinkusi nė vieno karto. Komisija mūsų atveju yra išplėsta (...) jinai yra platesnės apimties, kaip minėjau, klausimai ne tiktai Astravo atominės elektrinės elektros neįleidimas, tačiau ir sinchronizacijos spartinimas“, – sakė D. Kreivys.

Ministras teigia, kad darbo grupė pradės veiklą kitos savaitės pradžioje, o susikaupus klausimams „pagal kompetenciją ir lygį“, jie bus pateikti komisijai.

Lietuvos reguliuotoja – Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) – vienintelė iš Baltijos šalių kol kas nepatvirtino naujos prekybos su trečiosiomis šalimis metodikos, nes ji neužkerta kelio prekiauti baltarusiška elektra, be to, ji padidina elektros importą iš Rusijos.

Tačiau Latvijos ir Estijos reguliuotojams patvirtinus, šalys jau taiko naują metodiką – Latvija pagal ją pradėjo prekiauti su Rusija iš karto po to, kai Lietuva pernai lapkričio pradžioje nutraukė prekybą su Baltarusija. 

Lietuva dabar vadovaujasi 2018-aisiais patvirtinta metodika – ji numatė, kad Lietuva nutraukia prekybą su Baltarusija jai įjungus Astravo AE, o Latvija ir Estija neprekiauja su Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemeluokime sau bei kitiems

Nemeluokime sau bei kitiems portretas
Kol Lietuva bus BRELL elektros žiede, tol mes pirksime Astravo AE pagamintą elektrą..!

Klpd.

Klpd. portretas
O Kreivas jau laiko savo kišene atkišes, jau laiko...:D)

Alis...

Alis... portretas
manau, kad pačiam reiks važiuoti pas juos... :)...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių