D. Kreivys: Lietuva nesunkiai galėtų sumažinti dujų vartojimą 15 proc.

Lietuvai nekiltų sunkumų įvykdyti Europos Komisijos rekomendaciją sumažinti gamtinių dujų vartojimą, jeigu jų trūktų artėjančią žiemą, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Didžiausia diskusija yra dėl tų 15 proc. susimažinimo dujų vartojimo, bet susimažinimas, kuris gali būti reikalaujamas įvykus nenumatytam įvykiui, ne šiaip bet kada, o kai yra kritinė situacija“, – žurnalistams trečiadienį sakė D. Kreivys, komentuodamas Europos Komisijos (EK) planą paprašyti Europos Sąjungos šalių sumažinti šildymą, kad Bendrija atlaikytų  žiemą, jeigu negautų dujų iš Rusijos.

Anot ministro, Lietuva dujų vartojimą 15 proc. sumažintų Vilniaus šildymui skirtas dujas pakeitusi mazutu, be to, jau pastebima, kad dujų vartojimą mažina ir verslas.

„Lietuva, vaizdžiai sakant, šiandien naudoja dujų 22 laivus, 15 procentų – trys laivai, iš tų trijų laivų, jeigu mažinti, tai pusantro laivo yra Vilniaus šildymui dujomis. Mes juos keičiam į mazutą, tai automatiškai jau mažėjimas yra“, – sakė D. Kreivys.

Energetikos ministras sako, kad taupant dujas nereikės šalti patalpose, o esant reikalui jų tiekimas pirmiausiai būtų užtikrintas svarbiausiems valstybei vartotojams – maisto pramonės ir strateginėms bendrovėms.

„Visi vartotojai suskirstyti į tris kategorijas: visi buitiniai vartotojai yra aukščiausioje kategorijoje su pirmo būtinumo, ar tai būtų kepyklos, ar paukštynai, ar kiti vartotojai, jie automatiškai turi pirmenybę. Toliau eina strateginės įmonės, o gale – įmonės, kurios nėra taip labai strateginės ir priklausomos tiesiogiai nuo dujų, gali pasikeisti alternatyviomis rūšimis“, – kalbėjo ministras.

D. Kreivio teigimu, Lietuva palaiko EK pasiūlymą mažinti gamtinių dujų vartojimą.

„Reglamentas iš esmės nieko nekeičia, mes jį palaikome, o kiti dalykai, kaip saugyklų užpildymas, mums yra priimtini – manome, kad tai reikalinga Europos energetiniam saugumui“, – teigė D. Kreivys.

Ministras sutinka, kad Lietuva gali pajusti didžiausių, pavyzdžiui, Vokietijos ekonomikos sulėtėjimą dėl gamtinių dujų trūkumo.

„Mes matome, kad jau dabar įtaką jaučia visos Europos pramonė, nes aukštos energetinių išteklių kainos kelia infliaciją, mažina piliečių įperkamumą prekių, o tai automatiškai atsiliepia gamybai ir visai ekonomikai“, – sakė D. Kreivys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žiemą išmirs daug daugiabučių gyventojų

žiemą išmirs daug daugiabučių gyventojų portretas
Patalpų šyldymo sumažinimas išprovokuos kvėpavimo takų ligas.Tai kad ruoškitės ko neišmarino injekcijomis išmarins šalčiu ir drėgme....Senukam bus piz....I ir ne tik senukam jūsų laukia baisi ateitis.Sirgsite ir merdėsite savo šaltuose drėgnuose butuose...

Tai vel

Tai vel portretas
kainas kels!? Juk tarpininkai tai pelnu nesimazins!

Kreivas \\\\\.../////

Kreivas  \\\\\...///// portretas
O per dieną galėtum 150 kartų papersti,bet tik "TIESIAI" į vamzdį.Iš kur jie atsiranda,tie tautos nelaimės.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių