D. Kreivys: uždaras antrasis jūrinio vėjo parko aukcionas dalyviams leis siūlyti realias kainas

Energetikos ministerijai kitų metų pradžioje planuojant pakartotinai skelbti antrąjį Baltijos jūroje esančio vėjo parko rangos konkursą, ministras Dainius Kreivys sako, kad jo sąžiningą baigtį galės paskatinti nustatyta uždaro aukciono sąlyga – konkurso dalyviai nematys vieni kitų siūlomų kainų.

„Kadangi (jūrinio vėjo parko – ELTA) aukcionas bus uždaras, dalyviai nematys, kiek (kitų – ELTA) dalyvių yra ir pasiūlymą gali pateikti tik vieną kartą, (aukcionas – ELTA) nebus atviras, nebus internete. (...) Kadangi aukcionas bus uždaras, manome, kad dalyviai, ar tai būtų vienas, ar du, ar trys iš karto pateiks aukščiausias kainas“, – Seime Vyriausybės pusvalandžio metu ketvirtadienį kalbėjo D. Kreivys.

Pasak energetikos ministro, dėl įtemptos geopolitinės situacijos regione didėjančio investuotojų nenoro vystyti projektus Lietuvoje, šalis antrojo jūrinio vėjo konkurso atidėlioti negali.

„Patys puikiai suprantame, kokia yra geopolitinė padėtis šiai dienai, ir matome, kaip „noriai“ investicijos ateina į šitą regioną. Jeigu mes dar norime laukti, kol pasibaigs karas, kol išsiskirstys debesys, kurie yra susikaupę virš regiono, mes dar galime laukti 5 ar 10 metų. Šiuo atveju nėra galimybių laukti, kol vykstant šalia Lietuvos daugybei jūros (vėjų parkų – ELTA) aukcionų ateis dar dešimt ar vienuolika investuotojų“, – tvirtino ministras.

Balandį Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija pranešė atnaujinsianti konkurso sąlygas ir, kaip planuojama, jį iš naujo skelbsianti kitų metų pradžioje.

Antrasis jūrinio vėjo parko konkursas neįvyko, nes nebuvo išpildyta dviejų dalyvių sąlyga – dalyvavo tik „Ignitis grupės“ įmonė „Ignitis renewables“. „Ignitis renewables“ kartu su partneriu „Ocean Winds“ 2023 metais taip pat laimėjo konkursą dėl pirmojo 700 MW (megavatų – ELTA) jūrinio vėjo parko Lietuvoje.

Lietuva planuoja iš viso turėti du bendros 1,4 GW (gigavatų) jūrinio vėjo parkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komisaras

Komisaras  portretas
Tai pirmas aukcionas ne realias,kainas pasiūlė,ar jo nebuvo ir už 1€ atidavė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių