Darbo jėga Lietuvoje: vieniems – per brangi, kitiems – pigi

Brangstant darbo jėgai Tolimuosiuose Rytuose, dalis užsienio įmonių renkasi savo produkciją gaminti Rytų Europoje, pažymi siuvimo įmonės „Lelija“ komercijos direktorė Eglė Buinickienė. Savo ruožtu bendrovės „Textilis“ savininkė Janina Malakauskienė sako, kad produkciją gaminti Tolimuosiuose Rytuose apsimoka labiau.

Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės sektorius, kuriame šiuo metu dirba 30 tūkst. žmonių, 85 proc. pagaminamos produkcijos parduoda užsienio rinkose.

„Deja, bet tenka 80 proc. produkcijos eksportuoti, nes Lietuva yra nelabai didelė valstybė, o mūsų įmonėje dirba daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų. Gamybiniai pajėgumai yra šiek tiek per dideli Lietuvos rinkai“, – LRT RADIJUI sako E. Buinickienė.

Pašnekovės teigimu, brangstant darbo jėgai Tolimuosiuose Rytuose, vis didesnė dalis užsienio įmonių renkasi gaminti savo produkciją Rytų Europoje.

Savo ruožtu J. Malakauskienė darbo jėgą Lietuvoje vadina brangia, pasakoja gamybai pasitelkianti kitų, dar pigesnės darbo jėgos šalių darbuotojus.

„Darbo jėgą naudojame kitų [šalių], nes siekiame kuo mažesnės produkto savikainos. Lietuvoje darbo jėga yra per brangi ir galutinis produktas tampa per brangus.

Mūsų produkcija gaminama Tolimuosiuose Rytuose, Turkijoje, Portugalijoje“, – teigia J. Malakauskienė.

Pasak siuvimo įmonės „Tindra“ finansų direktoriaus Martyno Lukašenkino, Lietuvoje „paprasti darbuotojai aukso kalnų neuždirba, tačiau jau praėjo tie laikai, kai visi dirbdavo už minimalias algas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Lietuvos nedarbo lygis yra per vidurį tarp Estijos ir Latvijos. Latvijoje bendras nedarbas yra didžiausias. Jaunimo (nuo penkiolikos iki dvidešimt keturių metų amžiaus) nedarbas Lietuvoje yra didžiausias - apie aštuoniolika procentų. Čia mums reikia dar pasitempti. Na o pagal bendrą nacionalinį produktą vienam gyventojui Lietuva yra ir vėl per vidurį. Bendras nacionalinis produktas vienam gyventojui Latvijoje yra mažesnis, negu Lietuvoje. Taigi, kas svarbu žmonėms, Lietuvoje nėra taip jau blogai, lyginant su Baltijos sesėmis. Pasakykite Seimo opozicijai, kad nustotų tuštintis miltais, nes barankos atpigs. Vistiek nerinksim dar sykį ekonomikos naikintojus valdžion. Atsikandome mes Kubiliaus/Landsbergių valdymo. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių