Pereiti į pagrindinį turinį

Daržovių gausa – proga keisti mitybos įpročius

2014-10-07 06:19
DMN inf.
Shutterstock nuotr.

Karšta šių metų vasara subrandino dosnų vaisių ir daržovių derlių. Prekybos miestelyje URMAS įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus lentynos lūžta nuo šakniavaisių – bulvių, morkų, burokėlių, taip pat netrūksta kopūstų, kalafijorų.

Nuo pat turgaus įsikūrimo jame prekiaujantis ūkininkas Arvydas Rimkus pastebi, kad iš daržovių, gal tik moliūgai šiemet derėjo prasčiau. Bulvių sodinęs mažiau, bet šiemet prikasęs tiek pat kiek pernai.

Dėl gausesnio derlius ir prekybos su Rusija sankcijų, šakniavaisių kainos turguose šiemet išlieka tokios pačios kaip pernai, o gal ir keliomis dešimtimis centų sumažėjo.

Tiesa, kai kurie produktai gali ir brangti. Kauno rajono ūkininkas A. Rimkus labiausiai apgailestauja dėl bičių sunešto medaus kiekio. „Pavasarį, per patį augalų žydėjimą, ilgą laiką laikėsi šalti orai, todėl žiedų buvo mažiau, ne pernai. O vidurvasarį, kai žydi liepos, kiti augalai, dėl didelių karščių nektaro buvo mažai, bitės neturėjo, ką rinkti“, – apie prastą medkopį pasakojo pašnekovas.

Kiek prasčiau ūkininkai šiemet vertina ir uogų – braškių, aviečių derlių. Trečius metus Centriniame Kauno turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujanti Alma Kaplanovskienė sakė, kad pernai aviečių buvo apstu dar iki šalnų, o šiemet jų derlius baigėsi gerokai anksčiau. Braškių derlius taip pat buvo trumpesnis. Turguje galima rasti ir šio meto šviežienos – lazdyno riešutų.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė pripažino, jog dėl Rusijos sankcijų jaučiamas Lietuvoje užaugintų daržovių perteklius.

„Tas perteklius lengvai sunyktų, jei kiekvienas gyventojas kas savaitę nusipirktų bent po vieną papildomą daržovių ar vaisių kilogramą. Siūlau pasinaudoti proga, kad šiemet daržovės pigesnės ir pakoreguoti mitybos įpročius – tuo pačiu pagerinti savo savijautą“, – sakė Z. Cironkienė.

Prekybos miestelyje URMAS įsikūręs Centrinis Kauno turgus veikia kasdien nuo 7 val. ryto. Šiuolaikiškai įrengtame didžiuliame turguje po stogu prekiaujama įvairiausia lietuviška ir atvežtine produkcija. Turgus užima 7000 kv. m plotą, kuriame prekiauja apie 300 prekeivių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų