Degalų kainos kaskart vis labiau šokiruoja vairuotojus: pilnam bakui gali neužtekti ir 100 eurų

  • Teksto dydis:

Pilnam kuro bakui gali nebeužtekti ir 100 eurų. Vairuotojai sako, kad panašu, jog skaičiai degalinių švieslentėse keičiasi per parą kelis kartus. Šiandien dyzelino kaina kai kur jau siekia ir 1,90 Eur. Ekonomistai perspėja, kad jau visai netrukus ne tik degalų, bet ir maisto kainos privers pakoreguoti kasdienius įpročius, praneša LNK.

Egzotiškos degalų kainos

Kaskart važiuodami pro degalinę, vairuotojai išpučia akis.

„Keista. Praeitą savaitę buvo 1,50 Eur, o dabar 1,84 Eur. Nieko nepadarysi, toks gyvenimas. Gal nebūtų Ukrainos krizės, gal būtų kitaip, bet kaip yra, taip ir gyvensime“, – kalbėjo vienas vairuotojas.

Pilnam bakui gali nebeužtekti ir 100 eurų, o socialiniuose tinkluose plinta būgštavimai, esą pavienėse degalinėse degalai vien per pastarąją parą pabrango net 10 centų. Prasidėjus karui Ukrainoje, degalų kaina svyravo apie 1,40 Eur, dabar – daugiau nei 1,80 Eur, kai kur net 1,90 Eur už litrą.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Pigesnių degalų greitai neapsimokės važiuoti ir į Lenkiją, kur degalams taikomas nuo 23 iki 8 proc. sumažintas PVM tarifas. Lenkijos gyventojai sako, jog kainos, kaip ir Lietuvoje, kyla kasdien – šiandien siekia maždaug 1,68 Eur.

„Užvakar sakė, kad greitu metu bus 8 zlotai, ką jau matome – kai kur dyzelis yra beveik 8 zlotai“, – komentavo Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Svarstoma, kad artimiausioje ateityje litras degalų gali kainuoti ir 10 zlotų, t. y. 2 Eur. Tačiau su išaugusiomis kainomis lenkai, sakė, yra pasiruošę taikstytis.

„Kai kurie sako: gal važinėsimės daugiau dviračiais. Jaučiamas solidarumas su Ukraina“, – tikino V. Liškauskas.

Panašu, kad ant dviračių persėsti teks ir lietuviams.

„Artimiausiu metu galime pamatyti ganėtinai egzotiškų skaičių. Neatmesčiau galimybės, kad galime pamatyti ir 2 Eur skaitmenį, kas būtų precedento neturintis atvejis“, – teigė ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė kol kas jokių siūlymų dėl degalų kainų amortizavimo neteiks.

„Nėra aišku, ar bus sankcionuojama rusiška nafta, ar į rinką ateis kitų tiekėjų nafta, kiek tos naftos ateis. Todėl, kol bus neaiškumas, visos diskretinės Vyriausybės priemonės, pavyzdžiui, akcizų mažinimas, labai gaila, atsidurs tiesiog tiekimo grandinės kišenėse“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Prieš kurį laiką energetikos ministras Dainius Kreivys pareiškė turinis įtarimų, kad degalinės galimai naudojasi dėl karo kilusia įtampa. Tokius įtarimus degalinių sąjunga kategoriškai neigia.

„Ką degalinės perka, yra 1,94 Eur. Parduoda po 1,92 Eur. Parduoda į nuostolį. Koks čia yra piktnaudžiavimas?“ – šnekėjo Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas.

Auga ne tik naftos kaina, bet ir kitų energetinių išteklių.

Degalinių atstovai kainas siūlo švelninti mažinant biomasės dalį, kurią būtina įmaišyti į degalų.

„Šią dieną maišome maksimumą biodalies į degalus, o visos šalys maišo minimumą“, – tikino K. Stasiukynas.

Lietuviškų degalinių sąjunga skaičiuoja, kad sumažinus šį reikalavimą degalai Lietuvoje atpigtų 10–12 centų. Aplinkos apsaugos ministras nesutinka ir tikina, kad jokių pokyčių šioje vietoje nebus.

„Kai buvo skaičiavimai, yra vieno cento klausimas. Tai yra Lietuvos ūkininkų klausimas. Jie augina grūdus, rapsus, šios pajamos grįžta į Lietuvos ūkininkų biudžetus“, – komentavo Simonas Gentvilas.

Brangs maistas

Degalų kainos apribos ne tik keliones – pakoreguos ir gyventojų pirkinių krepšelį. Maistas parduotuvės brangs dar labiau.

„Vartotojai tikrai pajaus maisto brangimą. Matyt, tuoj stebėsime pasikeitusius lūkesčius ir elgseną – bus atsisakoma ne pirmo būtinumo vartojimo prekių, taupoma ant nebūtinų kelionių automobiliu“, – sakė ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Auga ne tik naftos kaina, bet ir kitų energetinių išteklių. Taip pat, matome, ir kviečių kaina pasiekė rekordines aukštumas“, – antrino Ž. Mauricas.

Pastaraisiais metais maisto kainos Lietuvoje ir taip augo sparčiau nei vidutiniškai Europos Sąjungoje, o ankstesnes prognozes, kad infliacija artimiausiais mėnesiais pasieks piką ir vėliau išsikvėps, ekonomistai siūlo pamiršti. Maistas dar labiau brangs ir dėl trąšų trūkumo Europoje. Tai paveiks derlių, dėl to augs pašarų kainos, brangs mėsa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
nafta dabar kainuoja 110 USD Amerikietisku pinigu Barelis...tai kodel kuras degalinese vis dar pasilikes prie 130 USD ?...beje lietuvoje kura galiima atpiginti ir varikliu darba tausoti naudojant maziau biopriedu i kura maisyti...Musu kvaileliu valdzia naudoja daugiausia biopriedu degaluose vos ne visoje is ES...sumazinus biopriedu kieki kure iki rekomenduojamu ES normu kuras atpigtu10-12 centu..Kaip ten sake gentvilas kai paklause jo ar planuoja mazinti, sake "ar jus norite pakenkti lietuvos ukininkams kurie gamina tuos priedus" :D...oho kiek daug gamina :D, ir kaip sunku ukininkui persiorientuoti kai rapsai, grikiai, kvieciai kosmose supirkime...kuras zymetas ir t.t. ES paramu kiek nori...Dar LT galetu bent jau solidarizuotis ir sumzinti akciza iki rekomenduojamo ES lygio, kuras vel atpigtu 20 centu kaip minimum...AS suprasciau jei mes kaip vokieciai vid. 3000eur alga gautume, tai mums tie 2 eur dyzelino litras skaudetu tiek pat kiek lietuviui 0,7 Eur dyzelino litras...skaiciuokite.

dėjau

dėjau portretas
Lenkijoje piluosiu

Tomas

Tomas portretas
O tai kad 100e bakui ir neužtenka! Nes ne visi telpa į mizernus kablukus, o ir pasatuose stovi 85l bakai... Apie 150e... Bakas... O pagal nenupirktų ekonomistų prognozes neužilgo ir 3e už litrą nebus riba... Taip kad šakės ir virvės valdžiažmogiams, atsisakantiems gamtinių išteklių kainų reguliavimo paruoštos... Ar lagaminus jau susikrovėte?..
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių