Dėl elektros tiekėjo pasirinkimo – kreipimasis į ministrą D. Kreivį

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mindaugas Skritulskas kreipėsi į energetikos ministrą Dainių Kreivį, siūlydamas didinti nešališką valstybės institucijų pagalbą vartotojams liberalizuojant mažmeninių elektros kainų reguliavimą ir vartotojams renkantis nepriklausomą elektros tiekėją.

Seimo nario teigimu, vartotojams būtina gauti aiškų ir realų elektros kainos pasiūlymą vienoje vietoje, taip pat tiekėjų pasiūlymai turėtų būti labiau unifikuoti ir aiškiai palyginami. Todėl jis siūlo atnaujinti ir patobulinti rinkos tiekėjo pasirinkimo platformą, kurioje visus pasiūlymus būtų galima palyginti vienoje vietoje, siekiant išvengti to, kad patys vartotojai savo iniciatyva atliktų įvairius sudėtingus skaičiavimus. Taip pat siūloma peržiūrėti ir papildyti buitinių vartotojų su tiekėjais sudaromų elektros energijos pirkimo–pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo sutarčių standartinių sąlygų aprašą, o esant būtinybei, inicijuoti jau esamų elektros energijos tiekėjų sutarčių sąlygų peržiūrą ir jų atitiktį galiojantiems teisės aktams.

M. Skritulsko nuomone, atsakinga valstybės institucija turi imtis aktyvesnio vaidmens kontroliuojant elektros energijos tiekėjo pasirinkimo procesą (sutarčių sudarymą, vykdymą), teikiant objektyvią informaciją apie sutarties sąlygas, kad būtų labiau apsaugoti, šiuo atveju, silpnosios sutarties šalies – vartotojų – interesai.

Anot parlamentaro, elektros energijos tiekėjo pasirinkimo pirmasis etapas atskleidė ne vieną šio proceso trūkumą, kurie iš esmės pastato vartotojus į sudėtingesnę padėtį.

„Praktika parodė, kad vartotojai, kurie turėjo pasirinkti elektros tiekėją pirmajame etape, užuot galėję ramiai ir objektyviai vertinti apibendrintus tiekėjų pasiūlymus, kasdien sulaukdavo po kelias „atakas“ su pasiūlymais kone iš visų dabar veikiančių septynių elektros tiekėjų – telefono skambučiais, žinutėmis, elektroniniu paštu, per socialinius tinklus ir visais kitais įmanomais būdais. Tai buvo veikiau ne tiekėjų pasirinkimas, bet nuožmi vartotojų medžioklė, taikant netgi abejotino teisėtumo (ypač dėl Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo reikalavimų) priemones“, – teigia Seimo narys M. Skritulskas.

Jis pažymi, kad vartotojai taip pat buvo viliojami įvairiomis rinkodaros priemonėmis (pvz., momentinėmis nuolaidomis, dovanomis ir kt.), tiekėjai savo pasiūlymuose pirmiausia pateikdavo informaciją, paveikią greitesniam sutarties sudarymui, bet ne visada tinkamai ir išsamiai informuodavo apie konkrečius principus, iš ko susidaro elektros kaina ir kokiu principu veikia elektros birža. Taip pat, anot parlamentaro,  pasitaikė atvejų, kada į standartines sutarties sąlygas buvo įtraukiamos papildomos, galimai vartotoją klaidinančios sąlygos dėl suteikiamos nuolaidos, kada sutarties nutraukimo atveju vartotojas privalo grąžinti jam sutarties sudarymo metu suteiktą nuolaidą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zaja Bys

Zaja Bys portretas
Bet tai pastebėjau išsilavinusių komentatorių porą, matyt jau dvi dienas turi internetą, tai pasiskaitė apie elektros rinkos pyderlizavimą. Nuo kada valdžiakiaulei parūpo varguolio gerovė???

Bukenos pagooglinkite

Bukenos pagooglinkite  portretas
elektros liberalizavimas ....iš karto meta --- VERT elektros rinkos liberalizavimas .....2010 metai !!!!!! --- pradėkite šviestis , nes patryjotų bukumas jau gąsdina ....

Tam totaliai bukam kalbančiam apie mentelį

Tam totaliai bukam kalbančiam apie mentelį  portretas
Lietuvoje pagal ES direktyvas elektros liberalizacija vyksta NUO 2010 sausio 1 d . !!!!! Kas bukenos buvo valdžioje ? 2008 - 2012 valdė konservatoriai ir liberalai . Kubilius !!! 2021 m jau ir privatūs turi rinktis . Kaip nusibodo zombiai .... išsilavinimas viduramžių , mato tik kas šiandien , o iš kur galai pareina zombiai nesugeba suvokti ....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių