Dėl objektyvių priežasčių kainas keliantys verslininkai baiminasi be reikalo

Perskaičiuota sąžiningai – tokiu socialiai atsakingo verslo šūkiu gali puoštis įmonės, prisijungusios prie dar rugpjūtį valdžios ir verslo atstovų pasirašyto Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo.

Per ceremoniją Ministras Pirmininkas sakė, kad šis dokumentas padės papildomai prižiūrėti verslą, kad kainų perskaičiavimas ir visi kiti su euro įvedimu susiję veiksmai būtų atlikti sąžiningai.

Dalis įmonių nuogąstavo, kad prisijungusios prie memorandumo sulauktų papildomų patikrų, tačiau verslo kontrolieriai tikina, kad tokia baimė neturi pagrindo.

„Kiekviena rinkos priežiūros institucija visų pirma tikrina pagal savo nustatytus vidinius planus, kurie yra iš anksto patvirtinti, ir specialaus tikrinimo vien dėl euro ar memorandumo tikrai nėra. Tikrinama pagal planus ir pagal visuomenės, vartotojų informaciją – kai vartotojai pastebi – ir mes jiems už tai labai dėkingi – kad kažkur yra netinkamai nurodytos kainos arba neteisingai perskaičiuota“, –  sako Vartotojų teisių apsaugos tarnybos Ekonominių interesų departamento direktorius Marekas Mačiulskis.

„Verslininkai bijo, kad jie bus baudžiami ir negalės kelti prekių ir paslaugų kainų dėl kitų priežasčių, negu euras. Tačiau kainos kilo ir ankstesniais metais, kai apie euro įvedimą dar nebuvo taip intensyviai kalbama, jam rengiamasi. Taip pat kainos kils ir ateityje, tačiau jos gali brangti ir dėl objektyvių priežasčių ir dėl to verslininkai nėra baudžiami“, – tikina Ūkio ministerijos Vidaus prekybos politikos sk. vedėja Birutė Janutėnienė.

Geros verslo praktikos memorandume įmonės įsipareigoja laikytis sąžiningumo, atsakingumo, skaidrumo, paslaugumo ir bendruomeniškumo principų.

Dokumentą jau pasirašė daugiau kaip 3700 ūkio subjektų, turinčių 11,5 tūkst. prekybos ir paslaugų teikimo vietų. Pažeidimų nustatyta tik dešimtyje iš šių įmonių, tačiau jie buvo pašalinti dar per patikrinimą, todėl verslininkai atsipirko įspėjimais.

„Tai yra viena iš priemonių užtikrinti vartotojų pasitikėjimą verslu, nes tie, kurie pasirašė memorandumą, įsipareigojo nekelti prekių ir paslaugų kainų dėl euro įvedimo, apvalinti kainas ir perskaičiuoti jas pagal nustatytas taisykles, taip pat – prekybos, paslaugų tiekimo vietose, reklamoje nurodyti kainas dviem valiutomis, aiškiai ir neklaidinti vartotojų“, – teigia Ūkio ministerijos Vidaus prekybos politikos sk. vedėja.

„Įmonių savininkai yra tokie patys piliečiai ir nenori apgaudinėt, kad nebūtų patys apgaudinėjami. Manau, tai yra solidarus dalykas – kaip solidariai sutariam, pavyzdžiui, nedaryt nusikaltimų, mokėt mokesčius ir t. t. Tai yra neeilinis įvykis Lietuvai, tad sutariam tą įvykį padaryti sklandesnį, geresnį ir kad niekas dėl to nebūtų apgautas“, – kalba Pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Papildyti Geros verslo praktikos memorandumą pasirašiusiųjų gretas panorę verslininkai gali tai padaryti iki gruodžio 31-osios. Taip viliamasi ne tik užtikrinti sąžiningą euro įvedimą, bet ir apsaugoti vartotojų interesus bei padidinti abipusį verslininkų ir jų klientų pasitikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
,,Taip pat kainos kils ir ateityje, tačiau jos gali brangti ir dėl objektyvių priežasčių....,, Tai ir durniui aišku dėl euro įvedimo, juk iš karto nepabrangins 3,4 karto , o tik palaipsniui brangins. Va galės lyginti kainas, net neužsimindami apie mūsų mėnesinį atlygina su ES valstybių savaitinių atlyginimu. Tada Briuselis ir pamatys kokia padėtis yra Lietuvoje.

Danute.

Danute. portretas
Niekaip nesuprantu del ko cia tas triuksmas, kainos kyla nuo liepos menesio, neziurint i zemdirbiu" nuostolius" kokie cia nuostoliai? jei ir yra kokia akcija, tai vis tiek ji daug didesne po kainos"sumazinimo" kokia buvo iki liepos menesio, kartais tikrai galvoju, kad nebesinori cia gyvent nuo viso tokio gyvenimo, visos tos partijos, visi teismai... na kas cia pasidare, apart rietenu ir visokiausio melo nieko nebematome ir negirdime, atsipeikekime visi, pateikiami Statistikos skaiciai, dar is senesniu laiku zinau tuos statistikos skaicius , kuriais niekaip negali tiketi, linkiu visiems bent jau naujais metais susiimti ir kopti i tvarkos kelia.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių